Deze week vindt in Utrecht (Jaarbeurs) weer 'Overheid & ICT' plaats. Tijdens deze driedaagse vakbeurs trekt de ICTU gezamenlijk op met de andere overheidsclubs, zoals King en Logius. Overkoepelend thema van Overheid & ICT 2012 is 'De e-overheid: alive & kicking!'. Daarnaast gaat het heel veel over samenwerken en wat dat zoal oplevert.
Als ik de baas van een ict-speler voor de overheid in Nederland zou zijn, zou ik nog wel wat vragen te stellen hebben tijdens de beurs. Zo 'alive' is die e-overheid namelijk niet meer.
Terwijl de ambtenaren klaar stonden om op te trekken naar het Haagse Malieveld, werd vorige week eindelijk een principe-cao bereikt. Ambtenaren krijgen er volgens het akkoord structureel een procent salaris bij met terugwerkende kracht per 1 januari dit jaar en nogmaals per 1 april 2012. Diezelfde ambtenaren knijpen de leveranciersmarges tot zo'n 30 tot 40 procent af en verwachten dat je dat zonder protest aanvaardt. Hoezo samenwerken?
Kenmerkend is een recente uitspraak van King-baas Tof Thissen in Binnenlands Bestuur: 'Een ict-bedrijf kwam hier laatst vissen naar een opdracht en ik zei: regel maar een bouwcombinatie; zoek je grote broers maar eens op. En kom dan met een aanbod.' Natuurlijk zijn gemeenten in hun ict-huishouding niet uniek en moeten zij meer van elkaar leren en kosten drukken door een verdergaande samenwerking dan dat nu het geval is. Betekent dit dan per definitie de zoektocht naar slechts één overkoepelend leverancier of de oprichting van een bouwcombinatie?
Is het niet juist de verscheidenheid van (lokale) leveranciers die zorgt voor marktwerking en innovatie in de sector? Daarnaast bestaat samenwerking niet alleen uit het leveren van techniek, maar vooral ook uit onderling vertrouwen.
Ook als de overheid weer nieuwe organisaties opricht, zoals Dimpact of GovUnited, levert dat geen innovatie op, maar bureaucratie. De kansen voor een basisgemeente liggen vooral in het maken van afspraken in de sector op welke wijze de verschillende systemen met elkaar moeten ‘praten'. Dit maakt dat gemeenten snel en eenvoudig kunnen schakelen van de ene leverancier naar de andere zonder de angst te hoeven hebben dat hun hele ict-iinfrastructuur in elkaar zakt.
Laat King zich vol inzetten op standaardisatie en laat de markt de rest doen.