Het plan voor een datacenter dat draait op elektriciteit uit groentekassen ligt voorlopig in de ijskast. Dat blijkt uit een rondgang van Computable langs betrokken partijen. De plannen voor het milieuvriendelijke datacentrum komen uit de koker van Parthenon Data Centres. Het project zou worden gefinancierd door ZBG Capital, de investeringsmaatschappij van de Brabantse vastgoedmiljonair Frank Zweegers.
Het datacenter zou worden gebouwd op het industrieterrein Agriport A7 in de Wieringermeer, pal langs de snelweg A7 van Amsterdam naar Leeuwarden. Voorlopig komt er helemaal niets, stelt directeur Robert Kielstra van de Energie Combinatie Wieringermeer. Zijn bedrijf zou het datacenter voorzien van elektriciteit uit de groentekassen.
Volgens Kielstra zijn de plannen uitgesteld, niet afgeblazen. Hij gaat er vanuit dat het datacenter binnen vijf jaar toch zal worden gebouwd. ‘De randvoorwaarden voor het project zijn goed.' Volgens een ingewijde investeerde Parthenon al ruim een miljoen euro in het plan.
Initiatiefnemer Pieter Duijves van Parthenon Data Centres wil niet reageren. Uit de gegevens van de Kamer van Koophandel blijkt zijn bedrijf niet langer gevestigd op zijn woonadres in Amsterdam. Het nieuwe onderkomen is een kantoorvilla in het Brabantse Geldrop, waar ook ZBG Capital is gevestigd. Een woordvoerder van ZBG bevestigt dat het bedrijf nog steeds actief is. Duijves en zijn mede-initiatiefnemer Kevin Burton zijn nog steeds bij het bedrijf betrokken.
Uitstel
Duijves liet in februari 2011 al eens weten dat de plannen waren uitgesteld. Toen hoopte hij twee maanden later meer te kunnen melden.
Het datacenter moet verrijzen op een perceel ingeklemd tussen de snelweg A7 Amsterdam-Leeuwarden en een grote tuinbouwkas vol paprika's op het Agriport A7-terrein. De elektriciteit wordt geleverd door 35 gasmotoren van tuinders met in totaal 220 hectare aan tuinbouwkassen. De tuinders verstoken het gas voor de productie van warmte en kooldioxide – gasvormige kunstmest voor hun gewassen. De elektriciteit is voor hen een afvalproduct. Het datacenter levert op zijn beurt overtollige warmte aan de tuinders.
De plannen voor dit groene datacenter werden in de zomer van 2009 gepresenteerd. Het ontwerp van de installatie is van het ingenieursbureau Royal Haskoning. Ook andere partijen zagen mogelijkheden reststroom van tuinders te gebruiken voor datacenters, bijvoorbeeld door datacontainers naast kassen te plaatsen. Een werkgroep van vertegenwoordigers van Sun Microsystems, Rabobank, TNO en de ministeries van Landbouw en Defensie werkten aan een plan voor een proefopstelling. Die is er nooit gekomen. Volgens Pieter Duijves is een dergelijke opstelling niet efficiënt.
Decentralisatie van de energie-opwekking kan zeer effectief zijn, omdat het een duur leidingen en vervoersnet scheelt. Decentrale energie-opwekking kan o.a. daardoor rendementswaarde hebben. Daarnaast geeft het een extra concurrent tegen energieleveranciers met monopolistische trekken.