Onder de naam ‘Baas aan de Beurt' is softwarepiraterijbestrijder Business Software Alliance (BSA) een campagne gestart waarin werknemers hun baas mogen beoordelen. Volgens de BSA puur bedoeld voor werknemer richting werkgever, maar ondertussen worden er wel vragen gesteld over licenties en softwarebeheer.
Op de website www.baasaandebeurt.nl staat een beoordelingsformulier waarmee werknemers hun meerdere op vier aspecten kunnen beoordelen: sociale vaardigheden, styling, managementvaardigheden en bedrijfsinfrastructuur. Op basis van antwoorden op verschillende stellingen wordt een grappige viral video samengesteld van de ‘Baas aan de Beurt Show' die de werknemer via de website aan zijn baas kan mailen.
Alternatief kanaal
Het doel van de campagne ‘Baas aan de Beurt' is volgens de BSA om aandacht te vragen voor het op orde hebben en houden van de licenties van de bedrijfssoftware. De vragen over de bedrijfsinfrastructuur in de viral video hebben deels een link met dit onderwerp. Eerdere campagnes van de BSA tegen illegale software richtten zich vooral op werkgevers, resellers en brancheorganisaties. Met de ‘Baas aan de Beurt'-campagne richt de BSA zich nu op een volgens eigen zeggen ludieke manier ook op de werknemer. Op deze manier probeert de BSA via een alternatief kanaal de verantwoordelijken voor softwarebeheer binnen een organisatie te bereiken.
‘Met ‘Baas aan de Beurt' betrekken we medewerkers van de kleinere mkb-ondernemingen', zegt Jacco Brand, voorzitter van het BSA Benelux Comité. ‘Juist in dit segment bevinden zich veel bedrijven die, al dan niet bewust, werken met software zonder de juiste licenties. Doordat het vaak vooral de werknemers zijn die met deze software werken, willen we nu via hen het signaal naar directies van mkb-ondernemingen geven over de risico's van software zonder de juiste licentie. Werkgevers moeten zich realiseren dat software een strategisch bedrijfsmiddel is, dat de potentie heeft om de productiviteit van een bedrijf aanzienlijk te verhogen. De juiste licenties zijn dus belangrijk. Dit bevordert eerlijke concurrentie, is eerlijk ten opzichte van de producenten van de software en vermindert de risico's voor de bedrijfsvoering.'
Tips over illegale software
De BSA lanceerde eerder dit jaar een grootschalige bewustwordingscampagne voor 2012 in Nederland. Doelstelling van deze campagne is om bedrijven te informeren over het belang van een beter beheer en monitoring van software en licenties. De BSA doet dit eveneens met radiocommercials, billboards, social media, banners op websites en andere marketingkanalen. Ook de ‘Baas aan de Beurt'-campagne maakt deel uit van deze campagne. Daarnaast beloont de BSA tips over het gebruik van illegale software met maximaal tienduizend euro.
Ik denk niet dat dit een groot succes gaat zijn. Wie durft het namelijk aan om zijn eigen baas te verlinken? Het verlinken van je baas kan namelijk verstrekkende gevolgen hebben voor je baan.
Lekt dit uit en komt je er baas er achter dat jij als klokkenluider geacteerd hebt dan ben ik er bijna zeker van dat het gedaan is met je carriere.
De 10k bonus is misschien erg aantrekkelijk op het 1e gezicht. Maar als het op de markt bekend wordt dat jij de klokkenluider bent geweest dan kom je denk ik niet zo snel meer ergens anders aan de slag. Want wie wil er nu eenmaal een klokkenluider in dienst hebben.
Ook kan het compliant maken van een organisatie veel onvoorziene kosten te weeg brengen. En in deze tijden van crisis is niet iedere organisatie hier tegen bestand. Er zullen vast organisaties zijn die dit niet overleven.
Dus denk wel even goed na over de gevolgen voor dat je hier aan begint.
Het optreden van de BSA neemt steeds vreemdere vormen aan. Aan de andere kant zou dit ook wel een signaal moeten zijn aan het bedrijfsleven die ongetwijfeld uit ‘besparingsdrift’ de post licentiemanagement zullen hebben weggesaneerd mocht die überhaupt zijn geïmplementeerd of aandacht hebben gehad in het verleden.
Er zijn vele andere ideeën en ludieke acties te bedenken dan deze. Je zal maar een zeer ontevreden en rancune werknemer binnen de gelederen hebben die het geld even nodig heeft in deze onzekere tijden.
Bewustwording wekken omtrent ‘oneigenlijk’ gebruik van software is zeker een goede zaak maar de manier waarop maakt dit rieken naar gestapo praktijken. Daar kan tenslotte toch niemand voor zijn.
In laatste, een opmerking naar software producenten. Er zijn vele manieren van licentiëren te bedenken waardoor gebruik zonder toestemming niet mogelijk is. Dit uiteraard om de verantwoordelijkheid van misbruik bij de producent te leggen maar meer om eens na te denken over het opwerpen van een duidelijke drempel.
Dit onderdeel in de campagne van BSA? Weerzinwekkend!
Deze campagne van de BSA is walgelijk, echt vorige eeuw. Internet vrijheid is net zo hard als de straatstenen voor je deur. Stichting Brein lukt het ook voorlogig een stukje op te breken, maar dit soort acties zullen snel als fossiel onder de nieuwe tegels liggen.
De campagne zorgt er voornamelijk voor dat softwareleveranciers de beveiliging tegen onterecht gebruik niet goed of maar niet meer implementeren. Tegenwoordig hangt alles aan IP via LAN en WAN en Internet en dus is dat ook echt op afstand zichtbaar. We hebben we toch geen behoefte aan een middeleeuwse oplossing.
Ik heb gekeken op baasaandebeurt.nl. Je kunt er een willekeurige naam invullen en het hele proces doorlopen. Kortom; toch min of meer anoniem. Een tamelijk stekelige aanpak, maar je kunt BSA niet beschuldigen van een gebrek aan creativiteit. Ik vond het wel komisch.
BSA heeft wel meer online initiatieven die eigenlijk weinig oplossen aan het probleem dat er is. Licentiestructuren zijn nu eenmaal niet eenduidig en bijhouden hiervan kost tijd en geld. Kijkend naar doelstellingen van BSA om te informeren en adviseren is informatie op website ook nogal magertjes. Zo vind ik op Nederlandse gedeelte niets over ACTA, iets wat me toch redelijk relevant lijkt en waarin BSA als lobbyist ook een rol speelt. Wel een enkel stuk op UK site waar de ‘klikbonus’ trouwens verdubbeld is.
BSA zou kunnen overwegen om eens een seminar te organiseren om op die manier niet alleen actiever de verantwoordelijken voor software beheer te bereiken maar ook om bidirectioneel te acteren. Gebruik van illegale software is namelijk vaak niet opzettelijk maar het gevolg van onduidelijkheid.
Ewout,
Ik deel je mening dat BSA een informatiesessie of seminar moet geven. De website roept namelijk meer vragen op dan antwoorden.
Voorkomen is namelijk beter dan genezen.
De Gestapo was er helemaal niets bij..!!
Wat een misselijkmakende actie
Ben het roerig eens Edekkinga: waarom stoppen ze niet hun energie in het informeren en als feedback kanaal tussen eindgebruiker en fabrikant? Licentiestructuren zijn ongelooflijk ondoorzichtig, dat is niet de laatste reden waarom bedrijven maar illegaal blijven draaien.
Als bedrijf zou ik nu veel en veel sneller geneigd zijn open source te gebruiken ipv mezelf bloot te stellen aan je reinste gestapo praktijken.
Ik denk dat de meeste bedrijven wel weten dat ze voor hun software licenties in bezit moeten hebben. Het klopt dat de licentiestructuren door vendors niet eenvoudig zijn gemaakt, maar er zijn allerlei tools voor om dat goed te doen. Volgens mij is het bij veel bedrijven een gebrek aan aandacht. Naast een algemene voorlichtingscampagne lijkt me de BSA niet de aangewezen partij om individueel advies te geven. Er zijn talloze adviespartijen in de markt.