Steeds meer bedrijven kiezen voor cloud computing-omgevingen. De trend hierin is dat er vaker wordt gekozen voor hybride clouds, een combinatie van een on-premise en publieke cloud.
De keuze voor een cloudplatform gaat niet over een nacht ijs en het aanbod wordt steeds groter. Op lange termijn is het raadzaam te kiezen voor een platform dat open en hybride is. Dat is beter dan een gesloten cloudplatform waarin de klant te maken heeft met vendor lock-in. Een open cloudplatform heeft aanzienlijke voordelen. Het ondersteunt meer verschillende applicaties, besturingsplatformen en diensten. Dankzij de flexibiliteit van een hybride cloudplatform kunnen bedrijven of overheden snel inspelen op veranderingen in de markt en aanzienlijke kosten besparen.
IT-beslissers staan voor de keuze op welke platform ze cloudapplicaties gaan uitrollen. Een belangrijke vraag daarbij is of het cloudplatform open of gesloten van karakter moet zijn. Want een cloudplatform is niet zomaar een nieuw serverplatform. Het moet de basis vormen voor een succesvolle uitrol van cloudoplossingen en diensten. IT-beslissers zouden er goed aan doen te kiezen voor een open cloud met als basis Linux en open-source software die voor een veilig en stabiel platform zorgen. Een open cloudplatform is gebaseerd op open standaarden en werkt in tegenstelling tot gesloten varianten uitstekend met andere clouddiensten zoals van Amazon, Salesforce.com, Google en social media software. Maar ook met `gesloten software' zoals van Microsoft of VMware. Open cloud wordt ondersteund door hardware en infrastructuurtechnologie van onder andere HP, IBM, Dell en Cisco.
Het ideale open hybride cloudplatform is een combinatie van Linux, virtualisatie en middleware. Deze componenten bieden een solide open cloud platform dat gebaseerd is op open source met een sterke achterban van ontwikkelaars. Zo speelt middleware een belangrijke rol bij een open hybride cloudplatform. De software zorgt dat applicaties, zoals erp-software, altijd en overal beschikbaar zijn. Hierdoor kunnen organisaties bijvoorbeeld webapplicaties in de cloud zetten die door online bezoekers gebruikt kunnen worden. Middleware software is tevens geschikt voor business process management (bpm) van een private, publieke of hybride cloud. it-afdelingen kunnen hierdoor flexibele private cloudomgevingen bouwen en vendor-lockin voorkomen. Zo kunnen ze applicaties uitrollen dankzij open api's (application program interface), waarbij veilig en eenvoudig beheer wordt gegarandeerd.
Eric,
Ik deel je mening dat Open Source van toegevoegde waarde voor Cloud kan zijn. Mits deze Open Source produkten voldoen aan met name de wensen en eisen op gebied van security. Ik verwacht namelijk dat er op termijn hier standaarden,regels en certificering voor gaan gelden. Tenminste ik hoop dat dit het geval gaat zijn omdat security te vaak als excuus wordt gebruikt.
Wel vind ik het een artikel met een hoog “Wij van WC-eend adviseren WC-eend” gehalte.
Voor iemand van Red Hat is het natuurlijk erg gemakkelijk en handig om te roepen dat Linux de ideale oplossing hier voor is. Ik wil natuurlijk niets afdoen aan Linux maar er zijn natuurlijk meer smaken mogelijk die mogelijk net zo goed aan kunnen sluiten.
Eric,
Ik ga helemaal met je mee zolang het maar de Unisys oplossing AMPS is, een stack volledig op open source gebouwd en ondersteund door vele leveranciers. Je betoog even aanvullend is het ook nog goed beveiligd, van beheer en modules voorzien voor business applicaties. Meer informatie: http://www.unisys.com/unisys/landingPages/info.jsp?id=1120000970006510070
Tot zover de commercial, sorry redactie kon het niet laten;-)
Andere kant van de medaille is dat middleware als .NET en JBoss wat moeilijker zijn te integreren, niet onmogelijk maar het vraagt wat migraties en aanpassingen. In ‘De valkuilen in Cloud Computing’ ga ik dan ook uit van het principe dat je eerst kijkt wat je hebt, qua architectuur niet onbelangrijk voordat je kiest voor een oplossing. Daarmee opent zich ook nog een andere weg omdat zelfs in dominante Windows architecturen niet zelden toch open source gebruikt wordt. Bij rationaliseren kan het een heel valide keus zijn om deze naar een andere cloud provider te brengen dan waar je de Microsoft applicaties onderbrengt.
Belangrijk is natuurlijk wel dat je regie blijft behouden en beheer van de verschillende oplossingen zoveel mogelijk standaard maakt. Hierbij is het ook handiger als je vanuit de business processen kijkt in plaats van de techniek die je wilt verplaatsen. Status meldingen van JBoss, .NET en andere compontenten zijn, afhankelijk waar de knip in beheer komt te liggen vrij eenvoudig te rationaliseren en centraliseren. Vergeet hierbij ook niet de verbindingen op te nemen want deze worden door Cloud Computing wel een stuk belangrijker.
Eric,
Leuk artikel met een onderwerp waarbij veel mensen onbewust voorbij gaan. Dank.
Ik vind het zeer interessant te zien hoe Open Source zijn plek in deze Cloud-strijd gaat winnen. Er zijn genoeg bewegingen en ontwikkelingen op het gebied van Cloud en Open Source. Als voorbeeld het project Open Stack als de verzameling van verschillende Cloudprojecten op het niveau van verschillende infrastructurele componenten (Compute, Security, Storage etc).
Jouw ideale Open hybride Cloudplatform is al een tijd geleden opgenomen in het project Delta Cloud. In dit project gebruikt een http-client [intern en extern] de OpenCloud die vervolgens gekoppeld is aan verschillende API`s van verschillende Cloudproviders. Nadeel van deze oplossing is dat er nog niet elke provider zijn API beschikbaar kan/wil stellen. Hierdoor ben je als klant op dit moment beperkt tot een aantal providers.
Een hybride vorm biedt je zeker veel vrijheid. Daarom is het belangrijk om voldoende tijd, geld en kennis te investeren in de ontwerpfase van je toekomstige Cloud-architectuur. In deze fase kun je zeker Open Source als de bouwstenen gebruiken, vendor lock-in voorkomen en vervolgens naar hybride vorm kijken.
In de praktijk zien we dat Open Source vaak in het verleden door gesloten platforms klem is gezet. Daarom ben ik benieuwd tot hoeverre Open Source in de Cloud-strijd de slag kan winnen.
Ja natuurlijk, ‘Mijn cloud is de beste’. Wat ik hier op tegen heb is dat men in deze contreien te krampachtig omgaat met de cloud. Zolang wij principiële discussies blijven voeren en starre standpunten in blijven nemen, streeft men ons elders voorbij. Ik pleit ervoor om cloud juist pragmatisch aan te pakken. Natuurlijk weten we nog niet hoe deze nieuwe technologie gaat uitkristalliseren, maar als je erop gaat wachten, gebeurt er niets. In de USA kijken ze gewoon wat het op korte termijn oplevert en kiezen ze ervoor om eerst niet-kritische systemen naar de cloud te brengen. Daarmee plukken ze direct de vruchten en leren onderweg welke aspecten het belangrijkst zijn. Je kunt alleen leren fietsen door het gewoon te doen.