Hoewel it in relatie tot het nieuwe werken (HNW) regelmatig ter sprake komt, geven toekomstige it'ers aan hier zelf weinig behoefte aan te hebben. Zo werkt 42,5 procent van de it-studenten het liefst op kantoor met een flexibele plek en 41 procent wil zelfs een vaste plek op kantoor. Dit blijkt uit onderzoek van it-detacheerder Neomax onder 940 it-studenten op mbo- en hbo-niveau.
Slechts 16 procent werkt het liefst thuis of in een openbare ruimte. Bijna 64 procent van de toekomstige it'ers wil in zijn baan wel enige flexibiliteit in de werktijden, dus soms wat eerder of later beginnen. Slechts 16 procent wenst een baan van negen tot vijf.
Het it-vakgebied staat er volgens Neomax om bekend veel tijd te vragen van zijn professionals en ook de toekomstige it'er begrijpt goed dat dit er bij hoort. Van de respondenten geeft maar liefst 36 procent aan dat de ideale werkweek bestaat uit veertig of meer uur. Toch is de groep it-studenten die idealiter 36 uur per week werkt niet veel kleiner; 35 procent geeft aan dat dit de ideale werkweek is.
Dagelijkse praktijk
‘De reden dat it-studenten kiezen voor een vaste werkplek, zou kunnen zijn dat ze zich nog in een leerproces bevinden', zegt Neomax-directeur Stephan Bosman. ‘Op het moment dat je als starter op de werkvloer bent, kun je nog veel opsteken van collega's en leidinggevenden en ook direct vragen stellen. Aan de andere kant is het vaak ook gewoon de dagelijkse praktijk: overleg over it-projecten vindt nou eenmaal op de werkvloer plaats en vrijwel niet telefonisch. It gaat steeds meer om samenwerken en communiceren, zowel met de business als binnen de it-afdeling.'
Kennelijk hebben deze studenten nog nooit van het begrip file gehoord.
Studenten ICT geven dus aan op korte termijn geen behoefte aan HNW te hebben. En ze hebben gelijk, zoals die Neomax directeur al uitlegt.
Gaat wel over als ze 5 jaar ervaring hebben met vergadering uitzitten, files, pakketje thuis ontvangen maar niemand thuis, staan in trein, papa dagen, steeds gestoord worden met allerlei bijzut die tussendoor moet, overwerk om toch nog echt iets gedaan te krijgen.
Tja ook ik vind het interesant te lezen dat niet de wens van de specialisten specialisten maar die van scholieren kenlijk maatgevend zijn voor voor het beleid bij Nomax.
Allereerst, het nieuwe werken is NIET nieuw. Ik blijf dit simpel benadrukken omdat de basis en achtergrond van ’the flexible workplace’ allerminst nieuw is. In 1995, 96 en 97 heb ik mede aan de opzet en implementatie gestaan hiervan voor o.m. ABN-Amro, Shell en Rabo bank.
De banken wilde graag een mogelijkheid dat personeel makkelijker op andere locaties hun werk konden doen en wat variatie in de werkomgeving brengen terwijl het bij de Shell ging om de productiviteit van de reizende expats. Telkens als men het weer heeft over HNW krijg ik daar persoonlijk dus even kromme tenen van.
De uitkomsten van dit onderzoek zijn ook allerminst nieuw. Veel eerder zijn er van dergelijke onderzoekjes te zien geweest en gaven een beetje dezelfde beeld en signaal. Mogen de cijfertjes een beetje kunnen verschillen. Mensen willen gewoon ‘face to face’ bereikbaar kunnen zijn en in sommige gevallen moet je IT gewoon gebruiken waarvoor IT dan ook is bedoeld namelijk productief zijn.
Nu kan ik me zo een paar redenen bedenken waarom je een flexibele werkplek ter beschikking zou stellen.
– Ontwijken van de file
– Afspraken elders in een andere richting
– Thuis situatie
Denk hierbij bijvoorbeeld dat er kinderen zijn of dat men voor een partner zorgt wanneer die ziek is. Dit gaat overigens ook op voor degene die zelf ziek zijn.
Onderzoeken hebben namelijk uitgewezen dat mensen, zelfs als ze ziek thuis zitten, behoefte hebben aan contact met de zaak en op die manier toch nog wel eens wat productie kunnen leveren.
– Frequent moeten reizen voor de zaak
Ook hier ziet men een halsstarrig gebruik van, en een nutteloze investering om iets te hypen of mensen door de strot te duwen. Ik had liever gezien dat men het zou hebben over het slimmer en beter aanwenden van de mogelijkheden die IT technisch bied, want dan ben je werkelijk concreet. Dat is namelijk waar het met en in IT uiteindelijk voor staat.
Althans, zou moeten staan…..
Uitgevoerd door een IT detacheerder, onder een kleine populatie aankomende IT-ers, en dan moet ik waarde hechten aan de uitkomsten?
Het nieuwe werken zit hem niet in waar je werkt maar hoe je werkt. Vertrouwen nemen en krijgen, besluiten nemen zonder de hele organisatie af te moeten lopen voor handtekeningen. Jouw expertise inzetten voor die zaken die bijdragen aan het bedrijfsbelang. Thuiswerken is zo achterhaald. Samenwerken met gelijken of soms juist anderen om meer te bereiken dat is waar het om draait op welke locatie dan ook. en ook dat is het nieuwe werken.
Thuiswerken is eigenlijk oud werken maar op een andere plek, nog steeds inflexibel en star.
Ik heb wel eens iemand gesproken die vertelde mij dat haar baas van de ratten besnuffeld was omdat deze had gevraagd of ze niet toch even naar kantoor wilde komen voor iets belangrijks. dat was toch oud werken naar kantoor komen???? Volgens mij is het oud werken om thuis te blijven wanneer de belangen blijkbaar verlangen dat je je op dat moment flexibel opstelt om naar kantoor te komen.
Het nieuwe werken.
Open ruimtes met standaard werkplekken, weinig privacy en beperkte mogelijkheden die te krijgen. Stamtafels voor korte besprekingen, glazen kooien als vergaderruimtes en hippe lounges voor 1:1 of 2:2 meetings.
Iedereen die jou ziet zegt hoi, komt even langs voor een praatje of stelt je direct een vraag. Hoe dan ook, het houdt je van je werk. Een deur kun je dichtdoen, maar je hangt geen bordje om je nek met “niet storen” erop. Da’s gek, dat doe je niet.
Geen wonder dat veel mensen dan liever thuiswerken als het kan. Heb je nog een beetje privacy, kun je ongestoord telefoneren en komt je werk op tijd af. En ja, als het nodig is ga je naar kantoor voor (persoonlijk) overleg, print je je rapporten even en maak je een praatje. Maar dan snel weer naar huis en aan het werk.
Weet je, doe mij maar een ouderwets kantoor, mijn collega’s in de buurt en samenwerkingsruimtes. Ik ga mee met @John: geef me de ruimte mijn werk te doen, indien nodig alleen, maar ook om samen te werken om zo tot het beste resultaat te komen.
@John @hk
Precies mijn idee de techniek is er om vanaf vrijwel elke locatie, zelfs visueel indien nodig, elkaar te kunnen spreken en vragen te kunnen beantwoorden. Met name op projecten niveau is het soms noodzakelijk een beetje bij elkaar in de buurt te zitten. Ik proef een beetje verschillende werelden waarbij de ene wereld HNW hyped en propageert terwijl anderen gewoon flexibel gebruik blijven maken van de mogelijkheden die IT bied.
Uiteindelijk is het resultaat wat telt dacht ik en niet zo zeer wie de mooiste onderzoekjes publiceert om een punt te maken.
Tijd en plaatsonafhankelijk werken zijn twee dimensies, die met de huidige communicatie-infrastructuren goed op te lossen. Het is een noodzakelijke maar niet voldoende voorwaarde. Het vergt ook een invulling op een niveau hoger, de communicatietoepassingen, bijvoorbeeld présence informatie, interactive document and -information sharing. Op die twee niveaus, infrastructuur en toepassingsniveau, maken tesamen dat er een 1+1=3 effect kan gaan ontstaan voor werkgever&werknemer.
HNW niet leuk genoeg, maar:
onbelaste 19 €cent per km wordt belast
hoe dan ook 14/20/25% bijtelling, eerst 500 km vervalt
verhuismarkt vast als een h..s
kortom allerlei financiële ingrediënten voor:
* werken op afstand
* elders werken
* betere communicatie “hulp”middelen
* ontwikkeling van communicatietoepassingen gericht op interactief (samen)werken
* werkgever zal eerder geavanceerdere werkmiddelen ter beschikking stellen, als dat reiskosten voorkomt……
want reisuren gaan duurder worden dan werkuren ……….