Aan het juridische getouwtrek rondom het cluster Vaste telefonie van de overheidsbrede aanbesteding OT2010 lijkt dan toch een einde te komen. Nadat KPN zich terugtrok en de rechter bepaalde dat de huidige aanbesteding mag worden voortgezet, lijkt telecomleverancier Tele2 er dan toch met de klus van 120 miljoen euro vandoor te gaan.
Het programmabureau van OT2010 maakte op 18 april 2012 bekend dat de aanbesteding toch definitief aan Tele2 gegund wordt. Hoe definitief dit is moet worden afgewacht, een woordvoerder meldt dat binnen enkele weken de handtekeningen onder het contract worden gezet. KPN beraadt zich nog over eventuele vervolgstappen.
Stoppen tweede aanbesteding
Op 10 april 2012 gaf de Haagse rechtbank groen licht voor het voortzetten van de eerste aanbesteding. OT2010 had er rekening mee gehouden dat dit niet zou gebeuren en had al een nieuw traject gestart waarin de opdracht in twee clusters was opgesplitst. Deze aanbesteding wordt nu stopgezet.
De reden dat de rechter de eerste aanbesteding wilde doorzetten was dat KPN zijn bod had ingetrokken. Deze telecomleverancier zou op oneerlijk wijze de aanbesteding gegund hebben gekregen en nadat de Opta KPN dwong om zijn bod in te trekken, was er juridisch geen enkele grond meer om de eerste aanbesteding te stoppen. Doordat Tele2 na KPN de economisch meest voordelige aanbieding had gedaan, gaat dit telecombedrijf er met de opdracht vandoor.
‘Oprecht blij’
‘Wij zijn oprecht blij met dit contract', zegt Tele2 Nederland-ceo Günther Vogelpoel. ‘De overheid is een belangrijke klant voor Tele2 en we zijn er trots op dat we hen de komende jaren van vaste telefonie mogen voorzien.'
Het contract betekent dat Tele2 Zakelijk de komende jaren de vaste telefonie gaat verzorgen voor meer dan honderd overheidsinstellingen door heel Nederland, waaronder ministerie van Algemene Zaken, Binnenlandse zaken, Verkeer & Waterstaat, maar ook grote gemeenten, waterschappen, de Universiteit van Amsterdam en de Hoge Raad. Dat betekent dat dagelijks meer dan driehonderdduizend (semi-)ambtenaren gaan bellen via het Tele2-netwerk.
Onzin, ze gaan gewoon nog steeds via het KPN netwerk bellen, Tele2 heeft helemaal geen eigen vast telefoon netwerk in Nederland.
Dat is nu toch jammer, want met een nieuwe aanbesteding die OT wilde inzetten had het volgende voor de afnemer bereikt kunnen worden:
1. de korting die KPN zichzelf “intern” gaf heeft Tele2 nu niet kunnen door berekenen, dus met die korting had men nu lager kunnen aanbieden dan toen het geval was.
2. In 2 jaar procederen en dus 2 jaar doorlooptijd zijn de markttarieven toch weer gezakt, dus hierdoor is er een tweede component waardoor de afnemer teveel gaat betalen!
Kortom: overnieuw doen was goed voor de marktcompetitie en vooral goed voor de afnemer geweest. Het enige positieve is dat de juridische wedstrijd beëindigd is.
Tele2 heeft een eigen telefonie infrastructuur. Zelfs KPN huurt verbindingen om van A naar B te komen. Ik vraag mij wel af of zowel de tarieven nu gunstiger zijn na 2 jaar touwtrekken en of Tele2 het ook kan waarmaken. Ik vind het wel een goede ontwikkeling dat een andere partij mag leveren, al zal de afnemer wellicht door een hoop kwalitatieve ellende moeten; het sterkt de kwaliteit en de concurrentie uiteindelijk!
@Frank,
het ging om tarieven waarvoor Tele2 bij KPN netwerkbedrijf inkoopt en KPN voor de OT aanbieding ook zelf inkoopt bij datzelfde netwerkbedrijf. Om dan verschillende tarieven te berekenen is enerzijds een scheve “behandeling” en anderzijds kan door de gunning nu niet meer die lagere tarieven aan de afnemer doorberekend worden, omdat het aanbod van Tele2 op de hogere KPN inkooptarieven gebaseerd was.
Daarnaast marktanalyse geeft aanleiding tot het inzicht in dalende tarieven voor vaste telefonie over de afgelopen 2 jaar, niet voor mobiel overigens.
En nu maar hopen dat ze dit beter voor elkaar krijgen als bij de gemiddelde tele2 klant. Daar is het soms echt een ramp, ik houd mi’n hart vast. En nee, ik ben ook geen fan van KPN.
Een (veel) lagere tarifering wegens prijserosie zie ik niet, gezien de regulering waaraan KPN zich dient te houden, omdat zij als partij met een aanmerkelijke machtspositie is aangewezen, zie de recente publicatie van OPTA. Hierin is KPN gehouden aan bepaalde tarieven.
http://www.opta.nl/nl/actueel/alle-publicaties/publicatie/?id=3575
Daarnaast moeten we niet vergeten dat een nieuwe aanbesteding (inclusief eventuele juridische gevolgen indien bezwaar) ook een lang traject is, waarbij, als er al sprake is van lagere tarieven in een nieuw contract, een eventuele besparing weer teniet zou kunnen worden gedaan door het verlies van voordeel over de periode totaan definitieve gunning.
@gast
KPN is inderdaad aanmerkelijke belang partij, dat geldt voor elke partij die 24% of meer aandeel heeft in de markt, dat wil echter geheel niet zeggen dat de tarieven niet om laag gaan of kunnen. Het is alleen handig voor de concurrentie……
Als het opnieuw aanbesteed was, dan was het ‘oude’ bestek voor 98% bruikbaar,de doorlooptijd had dan ook kort kunnen zijn omdat het voor de aanbieders zeer bekende materie was, met bekende vragen, etc. Daarnaast het gaat wel om 30 miljoen euro omzet als ik even snel reken, …….
@gast
lees net dat het geen 30M maar 120M euro zou zijn…… en de tarieven zijn meer dan 4% gezakt en het KPN lastminutetarieftruukje is er nog niet eens in verwerkt, te samen toch goed voor 6-7 M euro (indirect: belasting..) besparing. Geschatte kosten: herhaling van de gedane nu vrijwel identieke aanbesteding: 60K euro…: rendementsfactor 100, t.o.v. de besparing, dat vind je nergens meer….