Deze week was ik op een bijeenkomst waar een presentatie werd gegeven over een onderzoek bij mkb-ondernemers over cloud computing. Cloud en cloud computing werd te pas en te onpas door elkaar gebruikt zonder een definitie te geven. Het gevolg was dat de uitkomsten uit dit onderzoek wazig bleven en zo misverstanden blijven bestaan.
Ook bij de aanwezigen in de zaal was er de nodige scepsis over 'de cloud' en in gesprekken naderhand waren er serieus mensen die geloofden dat de cloud wel over zou waaien… Fout!
Het is allemaal niet zo moeilijk uit te leggen en ik heb dat vaker gedaan. Cloud of 'de cloud' is een synoniem voor het internet. Als je dus een dienst afneemt door een account op een site aan te maken waar een webapplicatie achter zit dan kun je gerust zeggen dat je die uit de cloud afneemt. Cloud computing daarentegen is een techniek waarmee hoeveelheden computers samenwerken om bronnen beschikbaar te stellen zoals het opslaan en verwerken van data, geheugen en proccessorkracht veelal mogelijk gemaakt door middel van verregaande virtualisatie. Door cloud computing goed toe te passen kun je dus schaalbare foutbestendige diensten opzetten zoals Google dat doet met Google apps, Amazon met zijn Amazon Webservices (AWS) en Microsoft met Azure. Deze cloud computing kan afgenomen worden door middel van selfservice en wow, wat een hefboom onstaat daarmee!
Hefboom
Dropbox als bedrijf heeft een tool gemaakt waarmee je data op kunt slaan in Amazon AWS (S3). Dropbox is een bedrijf met honderd man in dienst, maar bedient vijftig miljoen gebruikers! Dit is simpelweg 'onmogelijk' zonder cloud computing. Als je van uitdagingen houdt, ik daag je hierbij uit. Zo simpel is het. Google eens op Startups. Je vind zeer veel links naar opstartende bedrijfjes, veelal met iets dat te maken heeft met internet en – wat een toeval – een overgroot deel op basis van cloud computing. Zolang je zelf nog aan de slag gaat met servers handmatig opzetten en beheren zul je nooit de hefboom vinden naar het grote publiek.
Besparen
Kun je geld besparen met cloud computing? Zeker weten! Laat ik een paar argumenten opnoemen. Cloud computing-providers kopen groot in, zijn verregaand gestandaardiseerd en kopen bijvoorbeeld ook bandbreedte extreem groot in. Maar de grote winst zit hem er in dat er zo weinig fysieke arbeid bij komt kijken. Een kapotte server hoef je niet per stuk te vervangen, pas als 30 procent in een container is uitgevallen ga je die container eens omwisselen. Servers optuigen? Daar komt minimale arbeid aan te pas. Ik kan me zomaar voorstellen dat zo'n rack door een robot wordt volgedouwd. Ook hoeft een cloud-provider geen fysieke inspanning te leveren om nieuwe klanten te krijgen, die helpen zichzelf. Dus je kunt wel voorstellen dat een GB die je afneemt bij een cloud provider goedkoper is dan dat je zelf een GB in gebruik neemt (met alle rompslomp daar omheen).
Maar niet ieder bedrijf kan zomaar de vruchten plukken van cloud computing. Daar komt een stuk visie en samenhang bij kijken waar ik nu niet in detail op in wil gaan, maar laat ik een tip van de sluier oplichten; het heeft iets te maken met selfservice & standaardisatie.
Is het veilig?
Dan komen we bij een heet geacht hangijzer: Veiligheid. Ook hier heb ik goed nieuws te melden. De kansen zijn groot dat je veiliger bent met cloud computing dan zelf knutselen. Ten eerste, cloud computing is een publiek ding, veiligheid dient dus vanaf het fundament opgebouwd te worden. Praktisch voorbeeld: Veel SaaS aanbieders die hun dienst niet op cloud computing hebben gebaseerd versleutelen hun database niet, en al helemaal niet per gebruiker of afnemende organisatie. Dat weet ik als feit. Als je bij Microsoft Azure een SQL Server-database aanmaakt is deze al direct versleuteld. Ook bij Amazon S3 is je data al standaard versleuteld. Natuurlijk snap ik wel dat het niet meteen zaligmakend is, want soms heb je maar een gebruikersnaam en wachtwoord nodig om overal bij te kunnen, en gegevens kunnen 'gephished' worden. Maar dat geldt voor veel diensten op het internet.
Daarnaast, hoe veilig is het dat elke pc binnen een organisatie aangesloten is op het internet? En als zo'n pc besmet raakt dan heeft dit enorme impact. Bestanden worden in de regel namelijk niet versleuteld opgeslagen op een lan. Vroeger had je usb-sticks om data buiten het pand te krijgen. Als een werknemer kwaadwillend is kan hij zeer veel data naar buiten verplaatsen zonder dat je er als systeembeheerder ooit achterkomt.
Vertrouwen
Ik hoop dat ik een duidelijk onderscheid heb kunnen maken tussen 'de cloud' en cloud computing. Ik zeg niet dat cloud computing nog maar het enige is wat telt, maar wel dat het een model is dat steeds meer momentum krijgt en in mijn ogen dominant wordt.
Maar zoals bij de presentatie van het onderzoek naar cloud was er een treffende conclusie waar ik niet onderuit kom. Het grootste struikelblok voor het adopteren van de cloud is vertrouwen. Daar is geen speld tussen te krijgen.
Top artikel! Eindelijk eens een nuchtere en heldere weergave van een aantal feiten waarop potentiële afnemers eens rustig kunnen gaan zitten broeden. Ik ga een heel eind mee met de auteur in zijn verhaal en steun hem daar zelfs graag in.
Of het allemaal een ‘dominant’ verhaal wordt, remains to be seen maar dat wil ik zeker wel aannemen.
In de laatste alinea stelt de auteur iets heel cruciaal. “Het grootste struikelblok voor het adopteren van de cloud is vertrouwen.” De techniek in het verhaal is mij helder. Je kan ook redelijk eenvoudig ROI definiëren en kwantificeren.
Het wordt een stuk moeilijker om afspraken te maken die met twee aspecten te maken hebben. Beveiliging en back up. Dit zeg ik niet zonder reden. Ik ben een man van de praktijk en ik weet wat afspraken zijn en ik weet ook dat afspraken domweg moeilijk te controleren zijn.
Ik kan daar vele voorbeelden van aanhalen waarbij ik als Klant van de IT diensten leverancier domweg de informatie niet kreeg waarom werd gevraagd, daar zelfs draineren en botte afwijzing tegemoet mocht zien.
Huidig momentum
We bevinden ons, en velen steken nog steeds de kop in het zand of bevinden zich klaarblijkelijk in een permanente fase van ontkenning of vinden windowdressing wel interessant. We bevinden ons in een cruciaal stadium voor waar het bemensing aan gaat. Dat is een bijzonder groot probleem.
Het oplopende tekort aan professionals die de boel moeten onderhouden, die worden botweg door louter financiële overweging niet in overweging genomen. Neen, men roept de juiste kandidaten niet meer te kunnen vinden. Teken hier even bij dat de meeste recruiters, HR, P&O functionarissen, headhunters en cowboys niet eens bij machte zijn een goede inschatting te maken van wat een goed professional is of …. nog veel ernstiger…. mee doen aan al de windowdressings…. dus men houd met leugen en bedrog een probleem in stand die groter zal worden en nu al sporen toont.
Kijk even naar de grootschalige incidenten van het voorbije kwartaal in de publiciteit en we hebben een veel urgenter probleem dan de discussie of sec cloud alleen.
Ik ben nog geen sluitende scenario’s tegen gekomen, en ik heb er intussen flink wat gelezen, die mij niet hebben kunnen overtuigen hoe het is gesteld met beveiliging, beschikbaarheid, back up en nog iets belangrijks, noem mij ‘pickey’, Data recovery.
Ik heb nog geen enkel realistisch uitgevoerde rapportage gezien van een pilot bijvoorbeeld van lan naar cloud. Erger nog, niemand heeft mij een rollback scenario getoond, in andere woorden cloud… The Place To Be???
Ik heb heel veel respect voor de auteur maar wanneer mij om advies wordt gevraagd gebruik te maken van de cloud, en ik krijg als potentiële ‘Klant’ duidelijk ontwijken op zeer basale vragen die ik als IT professional heb, dan ben ik bang dat mijn advies gewoon neen is.
Ik ben voor ontwikkelingen en zeker als die nut heeft voor de organisatie maar dat betekend tegelijkertijd het kunnen inbouwen van een aantal zekerheden. En dat hebben de aanbieders aan wie ik deze vragen heb gesteld mij allerminst gegeven.
Jammer.
Helder verhaal, maar cloud computing staat zo eigenlijk synoniem voor ontkoppeling van sw en hw. Terwijl het in de huidige fase toch meer functies kan bieden dan de lokale oplossing. Deels wordt de behoefte aan de functies veroorzaakt doordat een gebruiker minimaal over twee of meer gebruikersapparaten beschikt en daar zijn data over gesynchroniseerd wil hebben.
Henri,
Een leuk verhaal, een duidelijke uitleg maar niet helemaal compleet want hoewel je de mogelijkheden van cloud computing goed schetst vergeet je dat er wat verborgen kosten zijn. Die kosten liggen vooral in de weg er naar toe, die met breedband wel laag maar ook niet altijd even betrouwbaar zijn.
Cloud Storage Services kunnen hierdoor duurder zijn dan een USB-stick of huis-tuin-keuken NAS. Dropbox is zeker een leuke dienst maar niet de enige aanbieder van gratis opslag in de cloud. Want we hadden al langer Microsoft Skydrive, Apple iCloud en straks ook Google drive die ook allemaal slimme synchronisatie bieden.
Die slimme synchronisatie kun je ook gebruiken om je NAS of delen hiervan te repliceren om zo een Distributed File Service te maken. Daarmee kun je de vaak beperkte bandbreedte bij MKB ontlasten, want in de minder dichtbevolkte gebieden laat glasvezel nog wel even op zich wachten en zijn afstanden tot centrale wat groter.
Verder heeft niet iedere ondernemer affiniteit met ICT, gelukkig niet zou ik bijna zeggen omdat ze in een andere branch hun geld verdienen. En via de branchvereniging nemen ze vaak al services af waardoor ze alleen maar een PC of notebook hebben. MKB markt is dus, net als Cloud en Cloud Computing toch net wat minder overzichtelijk dan je hier schetst.
Prima uitleg verder daar niet van, maar wie schept nou eigenlijk de verwarring? Begin bij jezelf en leg uit wat de verschillen en overeenkomsten zijn. Daar had zo’n presentatie zoals in het verhaal mee kunnen starten. Het is niet vreemd dat juist vanwege dat gebrek aan goede uitleg mensen maar beginnen te rennen en te oreren zonder vast te stellen of iedereen (het publiek) nog wel het verhaal snapt.
Op deze manier zal Cloud en Cloudcomputing nog lang in de “cloud” blijven hangen en het predicaat “Hype” maar lastig van zich afschudden.
Klinkt wat cynisch, maar naar mijn gevoel duiken bij hypes en geldverwachtingen dubieuze figuren op, die vaak niks op hebben met een goede uitleg, maar alles met macht en geld. Die zaken gaan vrijwel nooit goed samen.
Dank voor de reacties tot zover, ik zal ze van repliek dienen;
@NumoQuest: Net als met de trias politica vertrouw ik nooit alle elementen aan 1 bedrijf toe. Ik heb perfecte back-up van Google Mail, Docs en mijn Dropbox account. Heb het ook al getest en ik vertrouw erop.
@Maarten: nee, de synoniem voor ontkoppeling tussen sw en hw heet virtualisatie. Cloud computing gaat veel verder dan virtualisatie alleen. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar wat Amazon AWS aan biedt.
@Ewout: Het is zeker niet compleet! Qua kosten geef ik alleen argumenten aan waarom cloud computing providers goedkoper kunnen zijn. Daarnaast is voor jou de grootste take away: Je moet bij cloud computing ook anders tegen je uitdagingen aan kijken! Daarnaast zeg ik niet dat alle problemen verdwijnen met cloud computing. Ik geef vooral aan wat de verschillen zijn, waar de potentie zit en dat ik geloof dat cloud computing dominant gaat worden, net als het internet dominant geworden is, de impact zagen we vijftien jaar geleden ook niet.
Een toevoeging om over na te denken: Ik heb software ontwikkeld voor een klant. Maatwerk pur sang omdat zijn uitdagingen niet in standaard software pasten. Maar door er een webservice en een API aan te koppelen kon een externe ontwikkelaar een portal maken die klanten hielpen om veel door middel van selfservice te doen. Naast de besparing ontstonden ineens enorme groei mogelijkheden. Overigens draait die webservice in de cloud maar nog niet op basis van cloud computing, maar deze is wel cloud computing ready 🙂 en als de schaalgrootte een issue wordt is het geen duur traject meer om die transitie te maken.
Nogmaals cloud computing is nog niet voor alles, maar wel steeds meer, alleen maar afwachten en beren zien zou later wel eens een dure keuze kunnen zijn.
@ Henri
Bijzondere dank voor je toevoeging. Maakt het stukken concreter en helder. Ik ben niet tegen de ontwikkeling en toepassingsmogelijkheden als cloud maar wel voor degelijkheid vooral waar het corporate data aangaat. Ik kan me overigens zeker voorstellen dergelijke ontwikkelingen voor privé data later wel eens corporate zal worden.
Ik bezie de IT opbouw telkens vanuit eenzelfde basis en als die niet strookt met de wetmatigheden van IT dan wachten we nog even. Ik blijf de ontwikkelingen zeer zeker met grote interesse volgen. Dank! :O)
Is niet de grootste opportuniteit gelegen in de koppeling van corporate EN publieke data? Nu zie je de genoemde startups in het artikel van Henri met name met publieke data aan de slag gaan. (bijv localsensor.com) Bedrijven met veel eigen data zijn nog huiverig. Maar hoe sterk worden proposities als je juist je eigen data combineert met publieke en hier slimme commerciële modellen op ontwikkelt. Hiermee gaan corporate bedrijven hun eigen data slimmer inzetten en samenwerking met succesvolle startups. Mooi nieuw eco-systeem:)
NB het onderzoek dat aangehaald wordt is te vinden op http://www.abnamro.nl/technologie
Prima stuk met goede aanvullingen. Goed om naar te verwijzen als mensen de begrippen nog niet kennen of met elkaar verwisselen.