Het woord ‘communicatief' staat vermeld in bijna een derde van alle it-vacatures. Dit blijkt uit onderzoek van ict-recruiter Rave-cruitment in opdracht van de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie. De afdelingen HR en Recruitment zijn vooral geïnteresseerd in soft skills. Dit tot grote teleurstelling van it'ers; zij praten liever gewoon over hun vak.
In het onderzoek is gekeken naar de meest gebruikte termen in vacatureteksten in het algemeen en voor it-gerelateerde beroepen in het bijzonder. Het blijkt dat bij it-vacatures veel vaker dan bij de gemiddelde vacature wordt gevraagd naar zachte kwaliteiten. Zo wordt in bijna een derde van de it-vacatures gezocht naar een kandidaat met goede communicatieve vaardigheden, terwijl dit maar bij een kwart van alle andere vacatures ter sprake komt. Ook wordt in it-gerelateerde vacatureteksten veel vaker dan gemiddeld gesproken over zaken als een informele werksfeer en een uitdagende functie.
De taal van de it’er
‘Uit onderzoek blijkt dat 60 procent van de it-sollicitanten teleurgesteld is in het sollicitatiegesprek met HR of Recruitment', zegt Manola van Diest van de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie. ‘De belangrijkste reden hiervoor is dat de sollicitanten graag over hun vak praten, terwijl HR of Recruitment vooral geïnteresseerd lijkt te zijn in zachte zaken zoals communicatie, ambitie en flexibiliteit. In een tijd van schaarste en toenemend belang van it, is het belangrijk dat je als recruiter, intercedent of hr-manager de taal van de it'er spreekt. Dat begint al bij het opstellen van de vacaturetekst. Met zorgvuldig gekozen termen kan je heel gericht jouw doelgroep aanspreken, preselecteren en aanzetten tot solliciteren. Datzelfde geldt voor de gehele sollicitatieprocedure. De perfecte it-kandidaat trek je alleen aan als je in staat bent een brug te slaan naar de belevingswereld van de it-professional. En dat kan elke non-it'er leren.'
Termen
Term in vacaturetekst |
Vacatures it |
communicatief |
31% |
uitdaging |
29% |
zelfstandig |
27% |
flexibel |
24% |
enthousiast |
18% |
informeel |
17% |
dynamisch |
17% |
ambitieus |
16% |
professioneel |
14% |
samenwerken |
13% |
initiatief |
11% |
klantgericht |
10% |
Even de praktijk in een notendop. En ik weet dat ik hier ongetwijfeld weer wat mensen op de teentjes zal gaan trappen. Sinds jaar en dag is een deel van mijn expertise gebied namelijk het bij elkaar brengen van twee werelden. IT en non – IT.
Recruitment, HR, P&O, Headhunter, tussenpersoon en cowboy,
Meer dan 85% van voornoemden hebben niet de ervaring, kennis kunde inzicht ook maar enige inschatting te maken van de kennis, kunde en ervaringen van een IT professional.
Door de crisis ingegeven houding en regelrechte schoffering van zeer goede IT professionals, ‘windowdressing’, zich bedienend van termen zoals ’te ver door ontwikkeld’, ‘overgekwalificeerd’, geen kennis van zaken gezien de tenenkrommende opsomming van tegengestelde disciplines, geen kennis van de merites en wetmatigheden van IT en zich te buiten gaand aan leeftijdsdiscriminatie en …… jawel, ik durf die constatering wel aan, incompetentie, ….. ja een lange volzin ik weet het …..
Dan verdien je het eenvoudig weg niet ‘de juiste kandidaat’ te vinden. Als je namelijk geen inschatting kunt maken van de intrinsieke waarde van een kandidaat, maar louter op steekwoorden in het CV door u wordt afgeserveerd, beschouw u dan medestander aan het veroorzaken van een miljarden schade alleen al door dergelijke inertie.
Als u namelijk niet begrijpt dat IT specialisten, wanneer ze meer en meer specialistischer in een bepaalde IT discipline worden en groeien, steeds incommunicatiever worden, dan haal ik hier mijn punt.
Daarnaast wil ik u graag dan ook even meegeven dat diegenen die zich te buiten gaan aan spookvacatures, belachelijke tarieven ‘markt conform’ plegen te noemen of een zzp-er niet in overweging nemen omdat die een ‘bedrijfsrisico’ zou kunnen vormen, dan zucht ik eens en dan bent juist u, die dit leest en zich aangesproken voelt, diegene die ik bedoel.
IT
IT is nu eenmaal een lineaire materie en de mensen die de communicatieve brug weten te slaan tussen IT en non IT zijn zeer dun gezaaid in Nederland alleen al. IT, ondanks het feit dat deze gebruikt word om met elkaar te communiceren, is een zeer lineaire aangelegenheid die luistert naar wetmatigheden, en ook dat durf ik hier rustig te stellen, waar zelfs de jongere garde IT-ers, die men de ‘geschikte’ kandidaat benoemen, niet eens weet van heeft met alle gevolgen van dien.
Ik wil het verhaal kort houden verder.
Het opgegeven rijtje in het artikel is zeker steekhoudend. Tenminste, ik hoor collega’s om mij heen dezelfde constateringen doen wanneer zij in contact komen met rectuiters, headhunters, HR of zoekende cowboys. Als u namelijk niet eens in weet te schatten, want een dergelijk instrument bezit u niet, wat de softskills iemand bezit omdat ‘het woord niet op het bord staat’…. dan moet je vooral ook de moeite niet doe eens te denken aan een hele bekende IT wetmatigheid die voor menig ander vakgebied eveneens op gaat.
“Never asume, Always veify”. En wie weet kom je dan toch nog eens in aanraking met juist die ene ‘perfecte’ kandidaat. Want voor de rest, tenminste is mijn ervaring, is het momenteel één grote poppenkast die door voornoemde groep driftig in stand wordt gehouden.
Wilt u serieus worden genomen? Neem dit signaal ter harte. Want u heeft hele goede IT professionals nodig en er zijn veel hele goede betrouwbare en waardevolle IT professionals die een aantrekkelijke opdracht nodig hebben.
En dat is de praktijk van het moment. Maar hé, ‘Never asume, Verify!’
Ik moet erg lachen om de reactie van Peter. Deze sluit helemaal aan op het artikel dat hij recentelijk schreef en weer slaat hij de spijker om zijn kop.
Inderdaad er zijn ook goede recruiters maar daar hoor je weinig van en je komt ze ook zelden tegen.
Kenlijk hebben die geen tijd/behoefte om zich mbv gebakken lucht te profileren.
Welicht zou het eens fijn zijn als er door het bedrijfsleven kwaliteitseisen aan recruiters gesteld zouden worden.
Al moet ik toegeven dat ook ik niet weet wat die eisen dan zouden moeten zijn.
Een is me wel duidelijk, ‘jong, enthousiast en dynamisch’ betekend zoveel als goedkoop en niet zeuren.
Zouden er eigenlijk bedrijven zijn die bovenstaande reacties ook lezen en daar hun beleid op aanpassen ? of welicht juist niet…. mischien zijn zij wel tevreden.
Bij onderzoeken is het altijd goed te weten wie de onderzoekende partij is.
Toen ik de naam rave-cruitment las wist ik al genoeg. Ik ken deze partij van omstreeks de internetbubbleklap. Dat ze nog bestaan vind ik een prestatie, want wat ik er toen van ervaren heb, daar lusten de honden geen droog brood van. Verder, de “Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie”, hoe verzin je het. Ook erg raar dat zij een onderzoek uitbesteden aan zo’n clubje als Rave-cruitement.
Kortom, je kunt er op gaan reageren, maar heeft dat wel zin met die kennis? Ik heb mij in elk geval ook prima vermaakt met de analyse van Peter Ambagtsheer.
Verder geen woorden meer aan vuil maken.