Het ministerie van Financiën heeft de bouw en het onderhoud van de applicatie Landelijke Voorziening WOZ (LV WOZ) gegund aan GouwIT uit Zaltbommel. JNet uit Zaanstad fungeert bij deze klus als onderaannemer. Financiën schatte eerder dat de klus ongeveer 1,6 miljoen euro zou gaan kosten, maar de uiteindelijke waarde van het contract is vastgesteld op één miljoen euro. De Belastingdienst fungeert bij deze opdracht als inkoper.
Het ministerie heeft voorafgaand aan de gunning overleg gevoerd met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, de Unie van Waterschappen en de Belastingdienst. Daarnaast heeft Financiën afspraken met het Kadaster gemaakt om de LV WOZ te gaan beheren. Voor de bouw van de LV WOZ is een Europese aanbesteding uitgeschreven. Op basis van deze procedure is GouwIT geselecteerd. GouwIT en Kadaster hebben samen de realisatie van de LV WOZ ingepland. Op basis van deze planning zal aan het eind van 2012 de LV WOZ operationeel zijn en kunnen alle gemeenten gaan aansluiten.
Vergt nodige aandacht
Het realiseren van het systeem van de LV WOZ betreft slechts één kant van de medaille. Er is pas sprake van een werkende LV WOZ wanneer alle gemeenten aangesloten zijn op deze voorziening. Het aansluiten van gemeenten op de LV WOZ zal in 2013 gebeuren. Het zorgvuldig voorbereiden op het aansluiten vergt in 2012 de nodige aandacht van gemeenten.
De LV WOZ-applicatie zal gebruik gaan maken van generieke voorzieningen van het stelsel van Basisregistraties, zoals Digikoppeling, Digimelding en Digilevering. Het implementeren van Digikoppeling wordt ondersteund door Logius en vanuit Operatie NUP door King. De LV WOZ is een NUP-bouwsteen en sluit aan op iNUP en @genda2015. Vanuit deze gemeentelijke voornemens zijn voor de WOZ-uitvoering vooral de aansluiting van BAG en WOZ en het gebruik van MijnOverheid van belang.
Verbreding
Op 23 december 2011 heeft de staatssecretaris van Financiën aan de Tweede Kamer laten weten dat hij het voornemen heeft om de WOZ-waarden van woningen openbaar te maken. Een wetsvoorstel hiervoor is in voorbereiding. Uitgaande van een normale behandelingstermijn van dit wetsvoorstel zou deze verbreding van de openbaarheid kunnen gelden vanaf 1 januari 2014.
Het is de bedoeling dat niet iedere gemeente afzonderlijk technische maatregelen hoeft te nemen om de WOZ-waarden van woningen openbaar te maken. Het voornemen is om voor de openbare WOZ-waarden van woningen te werken met één landelijk loket, waarbij de LV WOZ centraal staat. Mede om die reden is het belangrijk dat inderdaad alle gemeenten in de loop van 2013 zijn aangesloten op de LV WOZ.