We komen ict'ers te kort en niet zo'n beetje ook. Volgens branchevereniging ICT~Office komen we in 2016 maar liefst 11.000 hoogopgeleide ict'ers te kort. Maar ik denk dat we nog veel meer te kort komen. Wat kun je tegenwoordig nog met 11.000 hoogopgeleide ict'ers? Alleen voor de ov-chip kaart heb je al 11.000 hoogopgeleide ict'ers nodig.
Waarom we nog meer nodig hebben? Omdat Google met een bril komt. Inderdaad Google is bezig met een bril waarmee je onder meer kunt internetten. We gaan een periode krijgen waar we op elk voorwerp internet proberen te krijgen. Het is een beetje wat Lady Gaga probeert met hoofddeksels. Die probeert van elk voorwerp een hoofddeksel te maken. Maar Google komt met een computerbril en de bril is te bedienen met je ogen. Als er dus net een lekker wijf voorbij loopt, dan ben je in één keer al je informatie kwijt.
Flutvraag
We hebben een tijd gehad dan zetten we overal een klok of een thermometer op. Dit gebeurt nu met internet. Op elk voorwerp komt internet. Telefoons met internet, auto's met internet, spiegels met internet, tafels met internet, zuurkoolstamppot met internet.
Wat het nut daarvan is? Dat is, zoals de trainer van AZ Gert Jan Verbeek zou zeggen, een flutvraag. Het hoeft geen nut te hebben. Als het kan dan gebeurt het. Waarom eet je een zak drop leeg terwijl je allang genoeg hebt gehad? Waarom heb ik op mijn UPC-box Omroep Brabant zonder ondertiteling? Omdat het kan.
Irrelevant
Is dit verontrustend? Nee, niet voor de ict-industrie. Wij moeten er blij mee zijn. Want blijkbaar gaan mensen nieuwe mogelijkheden gebruiken zonder dat het nut heeft. Denk maar eens aan al die producten waar de i van irrelevant voor staat. En daarom denk ik dus dat we veel meer dan 11.000 nieuwe hoogopgeleide ict'ers nodig hebben. Hoe krijg ik anders internet op mijn ov-chipkaart? Of kan dat allang?
@ Technicus
Leuke reactie maar +70% van de IT projecten falen doordat de deelnemers weinig tot geen basale affiniteit hebben met de IT als materie of gewoon niet weten hoe deze materie zich beweegt maar zich heel graa druk en belangrijk voelen in de projectensfeer.
Krijg je dus precies het tegengestelde. Falende projecten. :O)
@Edwin, @Techneut: Er is niets mis met ICT’ers die oorspronkelijk uit een andere discipline komen, zoals er ook niets mis is met PABO studenten die vanuit een derde-keus-studie uitgroeien tot enthousiaste en bekwame leerkrachten. Er is alleen wat mis als ze zich niet werkelijk in de materie (zoals NumoQuest het consequent benoemt) verdiepen en weigeren hun gezond verstand te gebruiken. Dat geldt voor nagenoeg elk vakgebied. ICT leer je niet via een serie her- om – of bijscholingscursussen. Dat mag je rustig aannemen van iemand die 14 jaar geleden op zijn 38e werd omgeschoold tot (junior) systeembeheerder.
Dus ook een bioloog kan zich ontwikkelen tot een bekwaam technisch beheerder. Ook een historicus kan een goede projectleider worden. Waar het om gaat is dat ze zich bewust zijn van wat er speelt in het werkveld waarin ze acteren en niet simpel de nieuw geleerde lesjes willen toepassen alsof dat in elke omgeving de hele waarheid is. En ze moeten er de tijd voor willen nemen. Dus of het nu consultants, projectleiders, managers of techneuten zijn: je verdiepen in doel, aard en mogelijkheden, je in dienst stellen van de vraag en je bewust zijn van de faciliterende, oplossende en ondersteunende rol van ICT is van groot belang. Als alle ICT’ers dat zouden doen is “hoogopgeleid” geen issue meer, omdat we dan beschikken over voldoende bekwame ICT’ers.
Het openbaar vervoer heeft per dag ongeveer 5 miljoen klanten, die allemaal wel wat over de OV chip kaart hebben te klagen.
Als je deze nu laat mee participeren in de uit ontwikkeling hiervan is ieder tevreden. Helaas zullen de kosten van gratis openbaar vervoer lager zijn dan de invoering van OV chip kaart,zoals die er nu is.
Dus als je het openbaar vervoer gratis maakt heb je opeens 11.000 hoog opgeleide It’ers vrij en spaar je nog geld uit ook. Hiernaast rijden veel mensen zwart en grijs in het open vervoer, dus heel veel zal het niet aan inkomsten schelen.
Kijk, ik zit er echt al jaren op te wachten om een netwerkverbinding te kunnen maken met zuurkoolstampot, mocht dit tot de mogelijkheden horen dan kan ik via mijn tevens in het netwerk opgenomen ov chipkaart de zuurkool temperaturen en desgewenst mijn onvolprezen magnetron de opdracht geven te starten met het opwarmen van de dagelijkse prak. Neem ik precies op tijd toch een “byte” van een opgewarmde discussie.
Tja, het is met ICT-opleidingen net als met plateauzolen, het ene moment is het populair bij de jeugd en het andere moment wil de jeugd er niet dood mee gevonden worden.
Waar ik bang voor ben is dat er weer een initiatief als PION de kop opsteekt die alle werkeloze geologen, filosofen, antropologen, basisschool leraren en anderszins hoger opgeleiden (HBO of hoger) gaat omscholen.
Onder de noemer: “ik ben hoger opgeleid en ik ben ICT-er” wordt er dan net gedaan of we te maken hebben met iemand die hoger opgeleid is tot ICT-er. Ik geef toe, ik ben wel een paar mensen tegengekomen waarbij dat goed is gegaan, maar vaak ontbreekt de achtergrond om te komen tot goede oplossingen.
Als ik ergens geen behoefte aan heb, dan is het een bug in mijn zuurkool.
Ik sluit mij, ter afsluiting hier, graag aan bij hk.
Er is absoluut niets mis met mensen die vanuit een andere discipline de IT zijn ingestroomd. Sterker nog, met een andere pet op durf ik zelfs de stelling aan dat zich daar ‘grotere geesten’ bevinden dan mensen die vanaf den beginne IT’er zijn geworden maar dat even terzijde. Mijn opmerking was juist gericht tegen het gemis van een dergelijke tool, en impotentie en incompetentie van menig recruiter en HR in te kunnen schatten wat de werkelijke professionele waarde van een IT’er is.
Ik val inderdaad een beetje in herhaling, zal anderen even het gras voorde voeten wegmaaien mocht die opmerking weer komen, door te stellen dat menig IT’er en zeker non IT’er, door de versnelde ontwikkelingen en de diversiteit van mogelijkheden, niet eens blijken te weten hoe IT zich wetmatig gedraagt en hoe daar mee om te gaan.
Dus de ironie van de auteur is volkomen gerechtvaardigd. Zolang het bedrijfsleven op een dergelijke oneigenlijke manier met IT, kennis en kunde blijft omgaan zullen we nog heel veel Vodafone, KPN, Prorail en mislukte EPD debacles de komende weken tegemoet gaan zien. Mark my words want als er namelijk één ding is wat je prachtig met IT kunt doen dan is het voorspellen dat wanneer je geen acht slaat op de materie IT, er heel veel dingen gewoon fout zullen gaan.
IT een pracht vak dat besparingen moet bewerkstelligen. Nu het besef nog eens een keer.
Tja als je kijkt wat zich wel binnen het ICT vak hoger opgeleid noemt,
dan word ik daar ook niet vrolijk van. Op het moment dat zoiemand zelf moet gaan denken omdat de wizard geen soulaas bied wordt het toch ineens eel moeilijk.
Het is dus vooral zaak om mensen GOED op te leiden ongeacht of dat nu MBO of HBO is. Daarnaast zie ik niet in waarom we het steeds over hoger opgeleid moeten hebben als je toch al weet dat HBO opleidingen van vandaag de dag vergelijkbaar zijn met MBO van pakweg twintig jaar geleden.
Gewoon weer eens een paar goede mensen voor de klas krijgen die de studenten weten te motiveren dat is belangrijk. Maar then again dat zal niet gebeuren want geen enkele goede ITvakman wil een onzin opleiding doen om tegen een beperkt salaris les te mogen geven.
Geld trouwens ook voor zat andere vakgebieden.