Het uitbesteden van alle personeelszaken rondom het inhuren van personeel is een goed alternatief voor aan de slag gaan als ZZP’er. Dat zegt directeur Hans van de Ven van Please Payroll uit Aarle-Rixtel. Hierbij neemt het inhurende bedrijf de zzp’er niet in dienst, maar besteedt het contract en de loonbetaling uit aan een payroll-bedrijf.
De constructie via een payroll-bedrijf biedt de werknemer een aantal voordelen, zegt directeur Hans van de Ven. ‘Zo loopt de ingehuurde medewerker geen risico dat zijn loon onverhoopt niet wordt uitgekeerd. Ook is er geen onduidelijkheid over zijn positie voor de Belastingdienst.'
In plaats van zich aan te bieden als zzp'er kan een ict'er die solliciteert voor een tijdelijke klus de opdrachtgever ook wijzen op de mogelijkheid van payrolling. Het inhurende bedrijf heeft de zekerheid dat de arbeidswetgeving volledig wordt uitgevoerd, zonder daar zelf een HR-afdeling voor op te tuigen.
Payroll-bedrijf Please ontdekte onlangs dat kleinere ict-bedrijven een steeds belangrijker aandeel hebben in de omzet van het bedrijf. ‘Traditioneel doen wij veel zaken in de bouw, uitzendbranche, horeca en detailhandel', zegt Van de Ven. ‘Opeens blijkt de ict-sector voor ons op de vijfde plaats te komen als belangrijkste sector. Onze omzet in deze branche groeit sterk. De verwachting is dat ict dit jaar voor ons belangrijker wordt dan de detailhandel.'
Kortlopend contract
De motor achter die groei is het grote aantal ingehuurde werknemers die op basis van een kortlopend contract voor een ict-klus wordt aangenomen. ‘De ict-branche kent traditioneel veel detachering. Maar dat is een vrij dure vorm om tijdelijk personeel in te huren. Logisch, die bedrijven lopen het risico dat een medewerker werkloos op de bank zit', legt Van de Ven uit.
Please haalt op dit moment uit de bouw, uitzendbranche en horeca respectievelijk 15,3, 14,9 en 13,6 procent van zijn omzet. Detailhandel en ict zijn goed voor 9,5 en 7 procent van de omzet van in totaal 38 miljoen euro in 2011.
Payrolling is helemaal geen alternatief en heeft geen voordelen. De werknemer wordt betaald op het moment dat de klant de rekening betaald. De fee die het payroll bedrijf vraagt staat meestal niet in verhouding tot de adminstratieve prestatie (300-500 euro/maand voor het uitvoeren van een maandelijkse transactie).
Vreemde titel en vreemde inhoud. Duidelijk dat dhr. van de Ven preekt voor eigen parochie hier.
ZZP-ers /freelancers lopen zo af en toe tegen opdrachtgevers (bureaus, eindklanten of ICT detacheerders) aan die alleen via een payroll constructie willen inhuren. Het payroll bedrijf levert hiermee voornamelijk een dienst aan de inhurende partij die de administratieve en juridische rompslomp rondom het inhuren van zelfstandigen niet willen .
In de basis is hier niets verkeerds aan maar het is zeker geen alternatief voor het ZZP-schap. Veel zelfstandigen willen deze constructie dan ook helemaal niet. Tijdens de duur van de opdracht op de loonlijst van de payroller staan is belastingtechnisch onaantrekkelijk en als de ZZP-er ook klussen aanneemt waarbij hij “gewoon” kan factureren dan levert deze combi juist voor hem weer vrij veel administratieve rompslomp op.
Het payrollen zoals het bedrijf uit dit artikel aanbiedt lijkt meer op uitzenden en ik vraag me af hoeveel ICT professionals die kunnen kiezen tussen ondernemerschap of in loondienst bij bijvoorbeeld een detacheerder gaan werken zitten te wachten op deze constructie.
Het overgrote deel van de zelfstandig ICT professionals in Nederland heeft geen enkel probleem rondom zijn positie bij de belastingdienst en kent nauwelijks problemen met het betaald krijgen van de facturen. De groei die dhr. v.d. Ven meemaakt op ICT gebied gun ik hem van harte maar ik denk zeker niet dat deze constructie het ZZP-schap zal verdringen.
Helemaal met bovenstaande reacties eens. Wellicht dat er advertorial bij dit verhaal moet staan.
Waar wel een einde aan moet komen is dat vreselijke preferred supplierschap bij overheden, waardoor je als ZZP’er soms 2 of 3 partijen tussen jou en de eindklant hebt zitten. Dat kost pas geld.
Een ZZP’er is in eerste instantie een ondernemer, als je payrolling wilt, is er genoeg keus (Logica, Atos, noem ze maar op).
hmmm… niet echt een nieuwsbericht maar meer een advertorial.
Eens met rlooijen: ik zie niet echt voordelen voor de werknemer. Wel voor de werkgever. Al was het maar dat deze om een verzamelfactuur kan vragen aan de payroller.
Overigens vragen steeds meer bedrijven (incl. overheid) om een payroll-constructie. Een leverancier moet dan bereid zijn om tegen een opslagtarief als administratiekantoor te fungeren voor een door de klant aangewezen ZZP’er.
Wat de tarieven betreft: die liggen volgens mij rond de 1 (zegge: één)euro per uur. Oftewel: zo’n 175 euries per maand (bij 40-urige werkweken). Dat is dus zonder werving en selectie (mag klant zelf doen).
Wat er had moeten staan is dat payroll bedrijven ook als uitzendbureau kunnen fungeren en dat ook graag willen want het levert nogal wat op. De zzp’er die de overhead liever in zijn eigen zak steekt (daar gaat het juist om) wordt dan weer een uitzendkracht. Flauwekul bericht dit.
Jaap, wat jij schetst is contracthandling en geen payroll. De klant werft en selecteert zelf de ZZP-er en brengt het contract onder bij een afhandelaar / tussenpersoon. Komt veel voor en inderdaad voor tarieven rond de 1 euro of lager per uur. Hierbij factureert de ZZP-er wel gewoon zijn uren aan de tussenpersoon. Voor beide partijen is dit een prima en acceptabele constructie wat mij betreft.
Dat is wezenlijk anders dan Payroll; daarbij gaat de “ZZP-er” op de loonlijst bij het Payroll bedrijf en het Payroll bedrijf draagt lasten en belasting af. Een loondienstverband dus voor de duur van de opdracht. Het payroll bedrijf moet ook aardig wat kosten inhouden om dit administratief af te kunnen handelen en winst te kunnen maken.
Wel inderdaad bedenkelijk dat dit een artikel is, is meer een advertentie. Maar, ik vind het wel een bruikbare constructie, in bepaalde gevallen. Heb zelf 4 jaar als ZZP-er gewerkt, maar liet het geld lopen via een uitzendburo. Mijn voornaamste drijfveer: mijn WW bleef doorlopen! Sterker nog, na een half jaar via het uitzendburo gewerkt te hebben, werd hij opnieuw verlengd. Daarnaast: zekerheid van ontvangst van geld, per week uren declareren, de week erna geld op mijn rekening, lekker vakantiedagen en -geld opbouwen, pensioen opbouwen. Maar inderdaad, als je geen WW hebt of nodig bent, gewoon zelf factureren.
Trouwens: een (bekend) uitzendburo biedt meer zekerheid dan ‘een’ payrollbedrijf. Zijn er tig van, ook niet zo betrouwbare. Als je zelf opdrachten inbrengt, kun je bij het uitzendburo ook een lage fee afspreken, slechts iets hoger dan een payrollbedrijf.
Interessante discussie. Ik heb het bekeken en vanuit mijn expertise als loopbaan expert, heeft het meer te maken met keuzes.
Ga je ondernemen of niet. Payrolling is zeker geen alternatief voor het ZZP schap, het zou een tussenvorm kunnen zijn voor mensen die ondernemen te omslachtig en te risicovol vinden, maar wel meerdere opdrachten zelf willen uitkiezen. Deze vorm kan je ook bij meerdere ICT dienstverleners aan in verschillende vormen zoals medium lance constructies.
De echter ondernemer heeft hier geen behoefte aan, die wil ondernemen. Daarnaast krijg je als je, conform de belastingnormen als ondernemer wordt gezien (WUO), enorme aftrekposten op je inkomstenbelasting.
Dus nee het is geen alternatief voor ondernemersschap, wel voor de mensen die mogelijk minder risico willen, hier zijn echter ook andere alternatieven voor.
Ik bekijk de discussie vanuit mijn perceptie en ervaring gebruik te maken van payroll en project contracten. Allereerst, het is een keus. Ik ben niet commercieel aangelegd en heb weinig zin in allerlei periodieke papieren omdat ik graag mijn vrije tijd mijn vrije tijd wil houden en mijn opdrachtgever ten volste van dienst zijn.
Ik doe dit inmiddels al weer twintig jaar op deze manier en het is een bewuste keuze. Ik herken de tarieven wel en ik mis daar even een heel belangrijk onderdeel. Het grote verschil zit hem namelijk in de afkoop van verzekeringen. Wanneer ik zelfstandige ben kosten verzekeringen me een veelvoud van genoemde fee’s.
Ik werk met een klein bureau samen die voor mij de payroll verzorgd en kan u vertellen in twintig jaar ooit maar eens één wanbetaler heb meegemaakt. Voor de rest was alles netjes juridisch afgedicht en was ik rondom verzekerd.
Ik heb ook enkele keren een wat langere periode moeten wachten op een nieuwe opdracht. Gedurende die tijd ben ik door een andere instantie netjes doorbetaald. Ik hoef nergens naar om te kijken en het is juist dat ik waarschijnlijk niet zoveel aftrekposten zou hebben als een zzp-er.
Het is denk ik gewoon een afweging die je maakt en daar zitten van beide kanten overwegingen in. Zoals ik al zei, het is een persoonlijke afweging.
Eens met Marcel van der Meer.
Uiteindelijk gaat het erom dat de Opdrachtgever de beste kandidaat krijgt tegen het meest gunstige tarief. Dat het in de praktijk anders gaat zal genoegzaam bekend zijn.
Uit mijn ruim 20 jaar ervaring als extern ICT-projectmanager moet ik helaas constateren dat in het HRM-traject doorgaans iedereen blij wordt, behalve Opdrachtgever en Kandidaat.
Als extern ICT-projectmanager wil ik mijn Opdrachtgever maximaal resultaat leveren.
Daarbij hanteer ik daarom graag een projectcontract waarbij de contractafwikkeling en financiële administratie via een payrolling-constructie worden afgedaan.
Zeer pragmatisch en efficiënt, zonder allerlei VAR-overhead en onnodige marges.