Het uitbesteden van alle personeelszaken rondom het inhuren van personeel is een goed alternatief voor aan de slag gaan als ZZP’er. Dat zegt directeur Hans van de Ven van Please Payroll uit Aarle-Rixtel. Hierbij neemt het inhurende bedrijf de zzp’er niet in dienst, maar besteedt het contract en de loonbetaling uit aan een payroll-bedrijf.
De constructie via een payroll-bedrijf biedt de werknemer een aantal voordelen, zegt directeur Hans van de Ven. ‘Zo loopt de ingehuurde medewerker geen risico dat zijn loon onverhoopt niet wordt uitgekeerd. Ook is er geen onduidelijkheid over zijn positie voor de Belastingdienst.'
In plaats van zich aan te bieden als zzp'er kan een ict'er die solliciteert voor een tijdelijke klus de opdrachtgever ook wijzen op de mogelijkheid van payrolling. Het inhurende bedrijf heeft de zekerheid dat de arbeidswetgeving volledig wordt uitgevoerd, zonder daar zelf een HR-afdeling voor op te tuigen.
Payroll-bedrijf Please ontdekte onlangs dat kleinere ict-bedrijven een steeds belangrijker aandeel hebben in de omzet van het bedrijf. ‘Traditioneel doen wij veel zaken in de bouw, uitzendbranche, horeca en detailhandel', zegt Van de Ven. ‘Opeens blijkt de ict-sector voor ons op de vijfde plaats te komen als belangrijkste sector. Onze omzet in deze branche groeit sterk. De verwachting is dat ict dit jaar voor ons belangrijker wordt dan de detailhandel.'
Kortlopend contract
De motor achter die groei is het grote aantal ingehuurde werknemers die op basis van een kortlopend contract voor een ict-klus wordt aangenomen. ‘De ict-branche kent traditioneel veel detachering. Maar dat is een vrij dure vorm om tijdelijk personeel in te huren. Logisch, die bedrijven lopen het risico dat een medewerker werkloos op de bank zit', legt Van de Ven uit.
Please haalt op dit moment uit de bouw, uitzendbranche en horeca respectievelijk 15,3, 14,9 en 13,6 procent van zijn omzet. Detailhandel en ict zijn goed voor 9,5 en 7 procent van de omzet van in totaal 38 miljoen euro in 2011.
Je hebt hier te maken met 3 doelgroepen:
– de inhurende partij
– de risicomijdende ICT zelfstandige
– de ondernemende ICT zelfstandige
Als de inhurende partij gemak wil, zekerheid en niet al te hoge tarieven wil betalen, dan zal zijn voorkeur uitgaan naar payroll. In deze markt kunnen inhurende partijen uiteraard steeds meer eisen stellen, dus het is logisch dat payroll toeneemt.
Ook voor de risico mijdende ict zelfstandige biedt payroll uitkomst. In ruil voor minder zorgen neemt hij genoegen met een lager tarief.
De ondernemende ict zelfstandige heeft zoals te lezen is, niets met payroll. En dat valt vanuit zijn visie goed voor te stellen. Immers minder marge, meer loonbelasting en minder vrijheid. De vraag is echter of er veel te kiezen valt, als opdrachtgevers massaal naar payroll overstappen. En dat laatste is een onomkeerbare tendens….
Het model is toch in de praktijk :
– eindklant heeft werk dat gedaan moet worden
– supplier levert kandidaat, bij hun in dienst (dan detachering, geen zzp/freelance of payrolling) of extern ingehuurd.
– externe inhuurder kiest voor payrolling of zelf factureren als ZZP-er
In vrijwel alle gevallen kon ik met het tussenburo voor dezelfde opdracht kiezen of ik die zou doen via payroll of freelance. Tarief (uurloon bij payrolling, uurtarief bij freelance) en contractduur was daarbij gelijk, alleen je rechten/plichten en inkomen niet. Voor het tussenburo maakt het niets uit. Die haalt gewoon dezelfde marge bij de eindklant.
Dus ja, het is een alternatief voor de zelf-opdracht-zoekende-maar-geen-eigen-bedrijf-hebbende/willende ICT-er.