De it'er van de toekomst heeft een goed beeld van zijn of haar carrièrepad. Mbo-studenten verwachten na afronding over tien jaar it-manager te worden, hbo-studenten denken dan projectmanager te zijn. Dat blijkt uit onderzoek van it-detacheerder Neomax onder 940 it-studenten op mbo- en hbo-niveau.
Het grootste gedeelte van de mbo-studenten verwacht na de studie te starten in een beheerfunctie (38 procent), over vijf jaar nog steeds een operationele functie te bekleden (48 procent) en over tien jaar it-manager te zijn (37 procent). Voor hbo-studenten ziet het groeipad er iets anders uit. Direct na de studie ziet de grootste groep zichzelf werken in een developmentfunctie (46 procent), na vijf jaar werkt naar eigen inschatting 49 procent in een operationele functie en 24 procent verwacht over tien jaar een functie binnen het projectmanagement te bekleden.
Overzicht
Opleiding |
Na studie |
Over 10 jaar |
Mbo |
1. Beheer (38%) |
1. IT-manager (37%) |
Hbo |
1. Development (46%) |
1. Projectmanagement (24%) |
Brede kijk op vak
‘Het is opvallend dat de ambitie van de mbo it-studenten zich vooral concentreert op de rol van it-manager', zegt Stephan Bosman, directeur van Neomax. ‘De mbo-studenten die zichzelf niet als it-manager aan de slag zien gaan, blijven naar verwachting in beheer- en developmentfuncties werkzaam. De hbo-studenten lijken zich breder te oriënteren op de mogelijkheden binnen het it-vak, van consultancy tot projectmanagement en it-manager. In de praktijk zie je dat hbo-studenten tijdens de opleiding al meer in aanraking komen met de diverse mogelijkheden van it dan mbo-studenten. Deze laatste groep is meer op zichzelf aangewezen voor het ontwikkelen van een brede kijk op het vak.'
Ongelooflijk, maar dit is niets nieuws. Kies je voor ICT, dan kies je duidelijk voor techniek. Maar een groot gedeelte wil (al) na 10 jaar IT-manager zijn, maar waarom??
Omdat het werk niet leuk is ? Omdat techniek niet leuk is? of omdat men graag de baas wil spelen? Het blijft vreemd.
Ik heb menig IT-projectmanager meegemaakt die een project de soep in liet lopen omdat deze geen verstand (meer) had van de techniek. Een echte IT-manager staat in mijn optiek dan ook met een been in de techniek, om bij te blijven. Wil je echt IT managen, ga dan voor een rol als software-architect of iets dergelijks. Projectmanagement is meer documenten tikken, vergaderingen bijwonen en mensen achter hun broek aanzitten met de planning in de hand. Ik vraag me dan ook af of menig student wel weet hoe “saai” projectmanagement eigenlijk is. Immers, leiding geven kun je niet aan ICT-ers, die zijn veel te eigenwijs en doen hun eigen ding. Een projectleider is vaak meer een “lastig” iemand die weer komt zeuren of het werk al af is. En die “domme” vragen stelt over waar ze nu mee bezig zijn, omdat deze het niet kan behappen.
Projectmanagement lijkt dus wellicht interessant voor studenten, maar mijn ervaring (15 jaar ICT in diverse rollen) is toch echt anders.
Lachwekkend gewoon, je komt van school en bent binnen no time consultant, en vervolgens worden we manager of project manager.
Ben toch wel benieuwd wie in de toekomst het werk nog gaat doen … oh wacht even dat besteden we natuurlijk uit of dat doen de schoolverlaters. 🙂
Niks mis met ambitie. Dat mag gelukkig nog.
Beste Ekner,
Ik deel je mening dat er te veel mensen rondlopen die zich al snel consultant of architect mogen noemen. Helaas bestaan er geen standaarden waar je aan moet voldoen qua kennis en kunde om dit op te lossen. Tevens is de defenitie en invulling van deze rollen per organisatie verschillend. En dit maak het ook onmogelijk om hier duidelijkheid in te scheppen.
De ambitie om binnen 10 jaar IT manager te zijn is op zich niet slecht. En ik denk dat veel studenten deze ambitie ook later weer laten varen. Want manager zijn klinkt heel leuk en fancy maar in de praktijk is het toch meestal anders als vooraf verwacht.
Al met al zijn dit soort onderzoekjes in mijn ogen redelijk nutteloos. Het roepen dat je iets wilt bereiken is 1, maar het daadwerkelijk bereiken van dit doel en de haalbaarheid er van is een totaal andere discussie.
Ga eerst maar eens een paar jaar aan de slag en kijk dan waar je ambities voor de toekomst liggen.
Nogal opmerkelijke conclusie van Neomax.
Ik neem aan dat de resultaten behoorlijk zijn beinvloed door de vraagstelling.
Wat mij nog het meest verbaast is dat kenlijk maar liefst 37% van de MBOers een functie ambieert waarvoor als regel een hoger werk en denkniveau wenselijk is, terwijl dit onder de HBOers aanzienlijk lager ligt.
Zelf heb ik de onhebbelijke gewoonte om colegas management kwaliteiten toe te wijzen. zo blijft mij hopenlijk een hoop ergernis bespaard.
Ik ben liever techneut met een prima salaris en een dikke Volvo dan een manager met een hartkwaal.
lol, vandaar dat er in de it zoveel tekort is aan technische mensen. Te veel managers.
Ze zullen wel eens van de grote detacheringsbedrijven gehoord hebben en weten dat de managers daar in dikke auto’s rondrijden.
Dat het carrierebeeld van de IT-studenten misschien wat verwrongen is….ach daar werkt een aantal bedrijven aan mee, doordat het in hun cultuur opgesloten ligt, dat je vooral manager moet worden. Ook verkopen ze pas afgestudeerden graag als ‘consultant’, terwijl ze dat natuurlijk in feite helemaal niet zijn.
Dit idee ben ik al vaak bij pasbeginnende ICT-ers tegengekomen. Ze denken na 2 jaar niet meer te programmeren en handelen daarna. Gebruik van tooling, slimme editors enzovoort is niet aan ze besteed. Tot ze er achter komen dat ze na 2 jaar nog steeds programmeren.
Met ambitie is natuurlijk helemaal niets mis. En ik kan me ook goed voorstellen in een wereld waar op bijna alle visitekaartje en linkedin profielen het woord ‘manager’ staat, de ICT van de toekomst denkt dat dit zijn toekomst is. Laat hen ons maar verrassen over hun consultant en/of management vaardigheden. Er zullen vast briljantjes tussen zitten waar we van gaan genieten en die ons gaan inspireren. De rest zal tot de conclusie komen dat het ambacht van ICT-er ook een heel goed ambacht is.
Dus de technisch specialist gaat een rooskleurige toekomst tegemoet met zo weinig concurrentie.
En managers in de ICT? Ruim meer dan de helft zit onder het nivo van middelmatig dus wat dat betreft mag je hopen dat de nieuwe aanwas wel goed opgeleid is.