De it'er van de toekomst heeft een goed beeld van zijn of haar carrièrepad. Mbo-studenten verwachten na afronding over tien jaar it-manager te worden, hbo-studenten denken dan projectmanager te zijn. Dat blijkt uit onderzoek van it-detacheerder Neomax onder 940 it-studenten op mbo- en hbo-niveau.
Het grootste gedeelte van de mbo-studenten verwacht na de studie te starten in een beheerfunctie (38 procent), over vijf jaar nog steeds een operationele functie te bekleden (48 procent) en over tien jaar it-manager te zijn (37 procent). Voor hbo-studenten ziet het groeipad er iets anders uit. Direct na de studie ziet de grootste groep zichzelf werken in een developmentfunctie (46 procent), na vijf jaar werkt naar eigen inschatting 49 procent in een operationele functie en 24 procent verwacht over tien jaar een functie binnen het projectmanagement te bekleden.
Overzicht
Opleiding |
Na studie |
Over 10 jaar |
Mbo |
1. Beheer (38%) |
1. IT-manager (37%) |
Hbo |
1. Development (46%) |
1. Projectmanagement (24%) |
Brede kijk op vak
‘Het is opvallend dat de ambitie van de mbo it-studenten zich vooral concentreert op de rol van it-manager', zegt Stephan Bosman, directeur van Neomax. ‘De mbo-studenten die zichzelf niet als it-manager aan de slag zien gaan, blijven naar verwachting in beheer- en developmentfuncties werkzaam. De hbo-studenten lijken zich breder te oriënteren op de mogelijkheden binnen het it-vak, van consultancy tot projectmanagement en it-manager. In de praktijk zie je dat hbo-studenten tijdens de opleiding al meer in aanraking komen met de diverse mogelijkheden van it dan mbo-studenten. Deze laatste groep is meer op zichzelf aangewezen voor het ontwikkelen van een brede kijk op het vak.'
Marjo, het probleem komt voort uit het idee dat je pas geslaagd bent als je een management functie bekleed.
Iha zijn dan ook de salarissen op die mythe gebaseerd.
Manager (en over wat voor manager hebben we het nu precies ?) is een ander vak dan programeur, tester, architekt of wat dan ook.
Al deze vakgebieden zijn noodzakelijk (ja zelfs ik moet toegeven dat een projectmanager soms wel handig is) en de een is niet meer of minderwaardig dan de andere.
Laat ze dat maar eens op de buurtschooltjes prediken.
Bij een bedrijf met een moderm HR beleid wordt technology leadership minstens zo goed beloond als algemeen management. Moet ook wel want je verliest anders teveel kennis. Daar komt bij dat de beste programmeur niet perse de beste manager is. Managen is een totaal ander vak en behoeft geen inhoudelijke kennis. Je moet wel mensenkennis hebben.
Ik ben een goede programeur, systeem ontwerper/bouwer, electronicus en heb nog wat handigheidjes in mijn mars.
Ik ben een louzy manager… dat gelooft iedereen.
Ik ben ook een waardeloze systeembeheerder. dat snapt niemand, want dat komt ze niet zo uit.
Geen reden van klagen over mijn salaris, wel over mijn bloeddruk.
Zolang een manager meer betaald krijgt dan een specialist zal het zo blijven dat meer mensen manager willen worden dan specialist, de markt behoefte is echter niet zo, waar stond dat ook al weer “more chiefs than indians”. Juist omdat niet ICT, maar ICT-toepassingen kennisintensief is, zou daar het accent op moeten liggen en minder op het managen van kennis.