Het Nederlandse bedrijfsleven loopt achter met de inrichting van flexibele werkomgevingen voor werknemers, vergeleken met bedrijven in andere landen. Gemiddeld heeft 80 procent van de onderzochte organisaties in Europa, Noord-Amerika en de BRIC-landen een mobiele werkplek voor werknemers ingericht, in Nederland biedt slechts tweederde (66 procent) van de organisaties een flexibele werkomgeving voor werknemers.
Dat blijkt uit het wereldwijd onderzoek van Citrix. Voor het onderzoek werden elfhonderd it-beslissers uit Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Nederland, de Verenigde Staten, Canada, Brazilië, Australië, China, Japan en India ondervraagd. Onderzocht werd of er op iedere locatie kan worden gewerkt, op ieder gewenst moment en met de best beschikbare middelen. Van de voordelen hiervan zijn Nederlandse organisaties wel overtuigd, al is het wat minder dan collega's in andere landen.
54 procent van de Nederlandse organisatie ziet als voordeel de mogelijkheid om te werken vanaf iedere gewenste locatie (tegenover 71 procent wereldwijd). 46 procent roemt de mogelijkheid om vanuit huis te werken wanneer ze dat willen (tegenover 63 procent wereldwijd). 44 procent tot slot denkt dat de productiviteit van medewerkers vergroot kan worden (tegenover 64 procent wereldwijd). Andere voordelen zijn lagere operationele- en it-kosten en verbeterde tevredenheid onder de medewerkers.
Byod-beleid
Uit het onderzoek blijkt verder dat het einde van het pc-tijdperk dichterbij is dan ooit, omdat steeds meer organisaties beschikken over een strategisch bring your own device (byod)-beleid. Vergeleken met omringende landen maken Nederlandse werknemers relatief veel gebruik van privéapparaten op de werkvloer: ruim 41 procent tegenover een kleine 35 procent van alle respondenten. Dat Nederlandse bedrijven voorop lopen als het gaat om byod-strategieën blijkt ook uit eerder onderzoek van Citrix, halverwege 2011. 88 procent van de Nederlandse organisaties verwacht binnen nu en twee jaar een flexibele werkplek voor hun medewerkers te hebben ingericht.
Als IT consultant haal ik even de schouder op over de intentie en doel van dit artikel. Natuurlijk is prediken voor eigen parochie wat mij betreft best. Wat ik dan zo vaak mis is enige mate van onafhankelijkheid mij de auteurs.
Hier wordt weer de hype van byod (bring your own device) naar voren gebracht. Even voor de goede orde mijn beste heer Hulsman, het is niet erg dat je aan wishful thinking wil doen hier. Het genereren van leads en klanten maar als u even nuchter na denkt dat zou je heel byod helemaal niet eens willen. IT wise al niet.
Ik breng hier zomaar even twee hele grote redenen naar voren.
1. Service strategie
Natuurlijk kun je binnen de mogelijkheden van citrix aardig wat aan security zijn gedaan. Maar voor de techniek van de huidige generaties devices is dat absoluut geen vanzelfsprekendheid. Vanuit oogpunt van onderhoud wil je dat helemaal niet wat dan mijn tweede mening aan laat sluiten. Afgezien daarvan leent absoluut niet elk device zich voor gebruik van de mogelijkheden van citrix noch lees ik verder in het artikel enige verwijzing naar of dat al of niet zo is. (Jammer, gemiste kans?)
2. Budgetten
Wanneer we voorgaande punt even in ogenschouw nemen, moeten we dus een nieuw soort technische ondersteuning op gaan tuigen om support voor BYOD mogelijk te maken. In het verlengde van mijn plagende vingerprikken in voorgaande zien we in het artikel geen verwijzingen terug hoe dit mogelijk te maken.
Kort en goed, het staat als zodanig gewoon nog in de kinderschoenen en ik zou zeker adviseren deze mogelijkheid realiteit te laten worden als, citrix bijvoorbeeld, of al die andere grote voorstanders van byod, dat zij komen met geteste modellen voor implementatie en ondersteuning.
Ik ben niet tegen vooruitgang, sterker nog, ik ben een bijzonder groot voorstander daarvan maar dan zal die vooruitgang aan hele eenvoudige criteria moeten voldoen voor o.m. gebruik, ondersteuning en security. Anders moet je met dit soort hypes denk ik nog even wachten.
Het spreekt boekdelen over de behoudende afwachtende houding van Nederlandse bedrijven als iets dat in het buitenland volgens het artikel bij 80% van de bedrijven wordt toegepast hier door NumoQuest als nieuwerwetse hype wordt bekeken.
Misschien betekent het wel dat de oude optiek dat een IT bedrijf volledige controle heeft over de applicaties op devices wat verouderd is?
Byod….. flexibele werkplek wordt er in één adem genoemd en dat heeft nu juist niets met elkaar te maken, laat staat dat 80% een byod strategie heeft, ook dat is niet correct, verre van dat. Waar gata het wel om, dat is dat de inrichting van de werkplek enerzijds de optimalisatie van de bedrijfsprocessen verzorgt en anderzijds dat de werknemer er met plezier, effectief en efficiënt mee kan werken. Een byod strategie is iets echt anders dan een werkplekstrategie.
Daarnaast, waar staat byod eigenlijk voor: bring your own device, buy your own device of is cyod beter: choose your own device, het gaat toch niet over de eigendomskwestie van het apparaat uiteindelijk…..
kortom, helaas het artikel adresseert niet echt iets ………