Het aantal ict-vacatures is in de eerste maanden van 2012 met 8 procent gedaald ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Toch is het aantal ict-vacatures nog steeds een stuk hoger dan twee jaar geleden, namelijk 20 procent. Het aantal ict-vacatures voor projectmanagers kent een opvallende stijging aan het begin van 2012. Dit blijkt uit onderzoek van detacheerder Yacht.
Het aantal ict-vacatures voor de functie projectmanagers is begin 2012 opvallend gestegen. Deze functie, die in 2011 grotendeels in het verdomhoekje zat, laat in januari en februari 2012 een vraag zien die met maar liefst 50 procent is toegenomen ten opzichte van dezelfde periode in 2011. Januari 2011 liet ook al een toename zien van de vraag naar projectmanagers (+26 procent) ten opzichte van januari 2010.
Spoeling dunner
‘Ict-projectmanager lijkt een typische voorjaarsfunctie te zijn', zegt Erik-Jan Monshouwer, competence director ICT bij Yacht. ‘Het begin van het jaar is voor veel bedrijven hét moment om projecten te starten. Budgetten zijn weer verdeeld en projecten bepaald. Daarna kunnen de projectmanagers worden geworven. Eigenlijk wonderlijk dat het zo seizoensgebonden is. Projecten zijn immers in veel organisaties een geïntegreerd onderdeel van de operatie en er vindt juist een continu proces van wijzigingen plaats in veel organisaties. Voor projectmanagers betekent dit dat je vooral in het begin van het jaar op je ‘qui vive' moet zijn als je van plan bent om van baan te veranderen. Werkgevers die goede projectmanagers zoeken, moeten zich realiseren dat in het begin van het jaar de spoeling dunner is.'
Daarnaast zet de stijging van de vraag naar ontwikkelaars door. Vorig jaar liet deze functie al een stijging zien van 14 procent ten opzichte van het voorgaande jaar (2010) in dezelfde periode. En ook nu is er een stijging van 15 procent in januari en februari 2012 ten opzichte van dezelfde periode 2011.
Dalers
Opvallende dalers zijn de functies van ict-manager (-15 procent), tester (-33 procent) en de meest gevraagde functie engineer (-4 procent). Monshouwer: ‘Aangezien de aantallen vacatures van projectmanagers en ontwikkelaars toenemen, lijkt het er op dat organisaties weer meer softwareontwikkelingstrajecten opstarten. We verwachten dan ook dat de analisten- en testersfuncties binnenkort weer meer gevraagd gaan worden, omdat zij later in deze trajecten worden betrokken.'
De daling van het aantal vacatures is te zien in alle branches, waarvan die in de overheid het grootst is. De flinke stijging in de branches industrie en energie & telecom van vorig jaar lijkt niet door te zetten. Begin vorig jaar trok de zakelijke dienstverlening nog aan, maar dat stabiliseert nu.
Generalistische managers
‘De vraag naar technisch specialisten in de ict is nog steeds het grootst', aldus Monshouwer. ‘Vooral de ontwikkelfuncties zetten door in groei. Aan de ervaren specialist moet getrokken worden, terwijl zich aan de aanbodkant op andere functies voldoende kandidaten aanbieden. Eén groep heeft het momenteel extra moeilijk: dat zijn de generalistische managers die vanuit de ict in de goede tijden als coach aan het werk zijn gegaan. Deze groep heeft nagelaten om de ict-kennis up-to-date te houden. Ze zoeken nu opdrachten in ‘de ict' en hebben door de opgelopen achterstand nu vrijwel geen kansen.'
Erik-Jan
hoezo:
quote “Eigenlijk wonderlijk dat het zo seizoensgebonden is. Projecten zijn immers in veel organisaties een geïntegreerd onderdeel van de operatie en er vindt juist een continu proces van wijzigingen plaats in veel organisaties.
” einde quote
Wat is daar nu zo wonderlijk aan? ik ben al een 10-tal jaar Projectmanager en elk jaar is het rond oktober weer ‘billen knijpen’ Budget bijna op, wordt tenslotte per kalenderjaar toegekend. vindt de raad van bestuur het nog verantwoord om door te gaan? Maar het is niet de raad van bestuur die beslist. het is de beurskoers die beslist. Als de winstprognose lager uitvalt dan verwacht, worden juist projecten het eerst de nek omgedraaid. Alles voor het rendement opzij schuiven. Zelfs de nieuwste ontwikkelingen.sterker nog, zelfs wettelijke bepalingen worden uitgesteld, om maar te komen tot de noodzakelijke minimale rendementsverbetering. Stel je voor, _*minder meer*_ winst dan verwacht. De aandelen zouden massaal verkocht worden en de koers dus dalen. Projecten zijn dus inderdaad altijd seizoensgebonden, maar niet aan de seizoenen van de jaargetijden, maar aan de fluctuaties van de winstmarges. de heilige graal, genaamd EBITA moet altijd geëerd worden.
Alleen die bedrijven die het geluk hebben niet beurs genoteerd te zijn kunnen een continue proces van projecten laten lopen.
op je alinea mbt de generalistische managers: Jammerlijk genoeg klopt de opmerking dat er naar specialisten wordt gezocht. Echter een project laten managen door een specialist is één van de grootste struikelblokken bij het project. de specialist heeft een klein blikveld en ziet niet het groet plaatje. Maar daar heeft het bedrijfsleven weer wat op gevonden. Ze zoeken tegenwoordig project managers die alles kunnen en weten.
Als voorbeeld hiervan verwijs ik je graag naar vacatures die zeer regelmatig door jouw bedrijf worden geplaatst. (nummer 141969-DOVA-NL-190317 is hier een leuk voorbeeld)Maar wacht eens even, noemen we dat niet een Generalistische manager?