Uit onderzoek van ict-dienstverlener Avanade blijkt dat het merendeel van de Nederlandse managers en it-beslissers verwacht dat de werkplek binnen zeven jaar geheel is ingericht met privéapparaten. 20 procent van de Nederlandse respondenten verwacht dat dit zelfs al binnen één jaar gebeurt. Nederland loopt hiermee voor op landen als Duitsland en Frankrijk, waar men verwacht dat de omarming van consumerization of it (CoIT) langer gaat duren.
In Nederland is het gebruikelijk dat privéapparaten worden gebruikt voor werkdoeleinden. Op dit moment zegt 96 procent van de respondenten dat medewerkers hun privéapparaten gebruiken voor zakelijke doeleinden. CoIT brengt volgens Avanade een aantal voordelen met zich mee. Zo zijn medewerkers beter en vaker bereikbaar en is de tevredenheid onder het personeel hoger, omdat medewerkers kunnen werken met apparatuur die ze zelf het prettigst vinden in gebruik. Voor it-afdelingen zijn de toegenomen risico's die het gebruik van privéapparaten met zich meebrengt echter een keerzijde. Bijna tweederde van de Nederlandse respondenten geeft aan dat dit een belangrijk probleem is voor it-afdelingen. Ook het feit dat organisaties te maken hebben met onbeheerdedata vormt een risico. Maar liefst 80 procent van de ondervraagden geeft aan dat CoIT risico's met zich meebrengt op het gebied van veiligheid, privacy en compliance.
Infrastructuur
Bij de overweging in hoeverre medewerkers hun eigen apparatuur ook zakelijk mogen gebruiken, vinden Nederlandse respondenten het minimaliseren van mogelijke risico's (64 procent) van groter belang dan het profiteren van de eventuele voordelen (36 procent). In België wegen beide overwegingen even zwaar (beide 50 procent). Als een organisatie het mogelijk maakt voor medewerkers om eigen apparatuur te gebruiken op de werkplek, dan moet de infrastructuur daarvoor ingericht zijn.
Bijna tweederde van de respondenten geeft aan dat de infrastructuur enigszins moet worden aangepast, tegenover 28 procent die zegt dat er geen wijzigingen aan de infrastructuur hoeven worden doorgevoerd. Dit betekent dat het grootste deel van de organisaties op it-gebied klaar is voor het omarmen van de trend. Opvallend is dat 56 procent van de respondenten aangeeft dat organisaties bereid zijn de infrastructuur aan te passen om CoIT mogelijk te maken, terwijl 44 procent medewerkers juist verbiedt hun privéapparaten op de werkplek te gebruiken.
Technologie sluit niet aan
Medewerkers hebben verschillende redenen waarom ze de voorkeur geven aan hun privéapparaten in plaats van apparatuur die beschikbaar wordt gesteld door de werkgever. De belangrijkste redenen hiervoor zijn dat de geboden technologie niet aansluit bij de wensen van de medewerker, zakelijke apparatuur achterhaald is of dat deze niet gebruiksvriendelijk is. 13 procent van de respondenten geeft aan geen apparatuur aan medewerkers ter beschikking te stellen. Vergeleken met omringende landen is dit percentage hoog (België: 0 procent, Duitsland: 4 procent, Frankrijk: 8 procent). In Nederland wordt er het meest gebruik gemaakt van Blackberry, iPhone en Android.
‘Nederlandse managers en it-beslissers zien voornamelijk voordelen van CoIT en willen medewerkers zoveel mogelijk faciliteren bij het gebruiken van privéapparatejn', zegt Erik Lamers, business development director bij Avanade Nederland. ‘It-afdelingen maken zich zorgen over veiligheidsrisico's, waardoor er een spanningsveld ontstaat. Er komen echter steeds meer bruikbare oplossingen om de uitdagingen op het gebied van privacy en beveiliging te lijf te gaan. Het is zaak voor it-afdelingen om goed op de hoogte te zijn van de behoeften van medewerkers en de manier waarop aan deze behoeften kan worden voldaan. Organisaties kunnen als ze CoIT op een verstandige manier inzetten, voordeel behalen als het gaat om tevredenheid van medewerkers richting werkgever en ict-afdeling, maar ook zeker op competitief vlak.'
‘Werkplek bestaat binnen 7 jaar uit privéapparaten’
Wordt hier gekopt. pas later in het artikel wordt man en paard genoemd. Blackberry, Iphone en Android Dat zijn op dit moment voor het overgrootte deel smartphones, geen werkplekken, Blackberry en Android hebben Tablets evenals Apple maar die wordt niet genoemd. Op dit moment is het mogelijk je werkplek zelf te kopen.
Hier kleven een aantal grote nadelen aan naast de enorme veiligheidsrisico’s voor de werkgever!
De werkgever wil dat je zelf je laptop en/of telefoon betaalt?
Geen probleem als je zo gek bent om dat te doen. Ik dus duidelijk niet.
De werkgever geeft je maandelijks een bedrag en je mag kopen wat je wilt?
Kan maar hou er rekening mee dat als je in Nederland een vergoeding krijgt voor je laptop of pc, dat ie voor 90% zakelijk gebruikt moet worden. 10% prive. Ik hoor nu iedereen denken, dat controleren ze nooit! Klopt, maar als je het wel doet pleeg je fraude en onze “vrienden in Apeldoorn” worden daar niet blij van.
Dus dan koop je er een tweede “prive” bij?
Daarnaast ontstaat het probleem dat je een goede virusscanner nodig hebt, legale software enz.
Wat als ie kapot gaat? zo’n goedkoop ding mag je dan opsturen en hopelijk heb je deze dan na 3 weken terug. 3 weken stil zitten op het werk?
Een dure met een onderhoudskontrakt dan? geen probleem, Nu laat je er een kop koffie of thee invallen, Valt het onder het onderhoudscontract?
Al met al dingen waardoor ik zeg een smartphone ja, internet verbinding om thuis te werken ja. Een werkplek voorlopig niet tenzij de belastingdienst de regeling verruimd dan kan het misschien. Tot die tijd.. Heeft mijn werkgever geen werkplek, dan kan ik niet werken.
Ik zie deze “trends” als verkapte bezuinigingsmaatregelen van Werkgevers.
Als ik werkgever was stond bij mij aan de deur een verbodsbord om eigen spullen mee te nemen en te gebruiken.
CoIT??? Een wat ongelukkig gekozen acroniem, ook al staat er geen suffix “us” achter…
Kortom, een “cluster-coitus”
Ik kan me in de beredenering en filosofie van het artikel als visionair wel volgen. Alleen de gestelde termijn zie ik nog niet helemaal zo maar dat is meer een persoonlijke visie. De meeste van de technieken om dat te bereiken bestaan al. Enkele moeten werkelijk nog volwassen worden en de aangehaalde hiaten van de criticaster hier zeker enkele die aandacht verdienen.
De reden dat ik dit zeg is dat we bijvoorbeeld in de auto al gebruik maken van de parrot. Je kunt moeiteloos het apparaatje opdracht geven iemand te bellen door het simpel inspreken van een naam.
Ik ben zelf al heel lang aan het stoeien met spraakbestuurde software. Deze is verre van perfect maar het gaat wat dat betreft de goede kant op. Ik zie ook de biometrie steeds meer geperfectioneerd raken waardoor dit als techniek dan ook beter kan worden geintergreerd.
Ik haal hier zomaar enkele elementen aan die er al zijn maar nog niet volwassen genoeg zijn om te worden gekoppeld. Wat men in films soms ziet, zie ik over een paar jaar wel verschijnen maar voor die tijd zijn er best nog wel wat uitdagingen die liggen te wachten. Vanuit dat perspectief ben ik bijzonder nieuwsgierig.
Er liggen vooral op het gebied van de privacy en security nog heel veel uitdagingen en zaken die moeten worden geregeld. Ook dat nu eenmaal een feit.
Mooi artikel.
BYOD of CYOD….. Bring Your Own Device of….. Choose Your Own Device, thats the question.
Gaat het alleen over het eigendomsrecht, of wie betaald wat? of gaat het over de gebruikersinterface en de applicaties en de mogelijkheid tot integratie van werk en privé.
Er zijn evident voordelen te behalen door dezelfde gebruikersinterface voor werk en privé te hebben met de ICT-middelen, dat scheelt tijd. Dat wil niet zeggen dat daarom privé en zakelijke apparaten gemengd hoeven te worden in de bedrijfsomgeving. Daar zijn bijvoorbeeld strengere eisen aan beveiliging, beheer, backup etc. te stellen dan privé. Ook zullen er andere app’s van toepassing zijn in privé of zakelijk. De keuze is gewoon weer de afweging functioneel, beveiliging en de vertaling naar een TCO plaatje.
Er wordt in dit soort artikelen vaak gesproken over de beveiliging van de bedrijfsgegevens, maar wat te denken van de privé gegevens?
Wil ik wel dat de IT afdeling van mijn bedrijf bij mijn privé administratie kan?
Wil ik wel dat de IT afdeling van mijn bedrijf bij mijn verzameling privé foto’s kan, bij mijn privé mail kan, bij mijn home-video’s enz enz enz
Toevallig gebruik ik mijn eigen device ook voor de administratie van de sportclub. Wil ik wel dat deze gegevens ook inzichtelijk worden voor mijn werkgever.
Wat mij persoonlijk betreft is het antwoord op alle bovenstaande NEE
Nog een andere leuke variant: als je in de detachering zit, en elke x maanden van klus veranderd, wie borgt dan dat de bedrijfsgegevens goed opgeruimd zijn van je eigen device (en dat daarbij niet per ongeluk privé gegevens gewist zijn)?
Wellicht ben ik nog wat ouderwets in deze, maar ik hou zakelijk en privé vooralsnog graag gescheiden.
Typisch een symptoom van de verwende mens.
Er zijn zelfs al medewerkers die hun eigen device(s) bekostigen met het op zich nemen van het risico van ziekteverlof (dan inleveren van vakantiedagen).
@Kees: en wat als de belasting vindt dat je een apparaat niet voldoende voor je werk gebruikt? Dan heffen ze belasting over de vergoeding die je hebt gekregen.
Defacto betaal je dan nog steeds maar 50% zelf – altijd nog goedkoper dan een tweede voor privégebruik kopen.
Voor de rest noem je problemen die moeten worden getackeld maar geen obstakels die het onmogelijk of onwenselijk maken.