Cloud computing is een onomkeerbaar proces, een logisch gevolg van de ontwikkelingen in techniek waardoor we steeds meer (keuze)vrijheid krijgen. Maar het is vooral nog een valkuil waarbij de weg terug vaak afgesloten wordt door het gebrek aan standaardisatie. Want ook al zijn de bouwstenen van cloud computing, zoals virtualisatie en Internet, generiek, dat geldt (nog) niet voor de totaaloplossing.
Ramnath K. Chellappa, professor op het gebied van informatiesystemen, definieert cloud computing als volgt: 'Een computerparadigma waarbij de grenzen van de computer worden vastgesteld door het economische aspect, eerder dan de technische limieten.' Indien we deze definitie aanhouden, zijn huidige oplossingen helaas een vendor lock. Want een complete oplossing bestaat namelijk uit meer dan techniek omdat organisaties vaak getrouwd zijn met hun applicaties, processen en informatie die helemaal niet zo standaard zijn. Zo kost migreren van de ene database naar de andere of converteren van documenten bij wisselen van applicaties, platform of leverancier dan ook meer tijd en geld dan alleen wat techniek verplaatsen.
Gevangen door onverzettelijkheid
Bij cloud computing is het dus belangrijk is dat er ook gekeken wordt naar kwaliteitskenmerken als overzetbaarheid en onderhoudbaarheid van applicaties. Want interfaces aan de onderkant van de architectuur zijn niet alleen bepalend voor de functionele integratie maar ook voor de standaardisatie. Een kenmerk als overzetbaarheid negeren, zorgt er mede door het ontbreken van standaardisatie voor dat er vaak geen eenvoudige weg terug is en cloud computing dus een onomkeerbaar proces wordt. Iets wat we ook zien bij de service oriented architecture-oplossingen (soa) van de grote cloud- aanbieders waardoor het het dus moeilijk is om van Amazon naar Google en Microsoft of terug te migreren. We duwen ons zelf met cloud computing dus toch weer in de hoek.
Barsten of buigen
Toch is cloud computing een ontwikkeling die niet genegeerd kan worden omdat we steeds meer virtueel werken, informatie via Internet uitwisselen en ook steeds vaker onze eigen apparaten meenemen. We hebben de ict-architectuur dan ook allang geleden uitgebreid naar Internet om kosten te besparen, mobiliteit te vergroten en dienstverlening te verbeteren. Het paradigma van Chellappa zou dus eigenlijk veranderd moeten worden omdat het niet om de techniek gaat maar om de informatie. En die informatie consumeren we ook allang niet meer alleen op computers maar tegenwoordig ook op telefoons en tablets. Uiteindelijk bepalen waarde en gevoeligheid van de informatie de prijs omdat door beveiliging en beheer de kosten behoorlijk kunnen stijgen.
Gelijkenis is goed genoeg
Veel leveranciers positioneren hun bestaande oplossing, onder het mom van ‘het kwaakt als een eend, het waggelt als een eend en het zwemt als eend’ als cloud. Maar wanneer gekeken wordt naar de definitie van Chellappa blijkt een kwaliteitskenmerk als overzetbaarheid toch vaak niet aanwezig. Zonder deze opt-out is ook de wet van Dam symbolisch en zal een rit in de cloud al dan niet naar tevredenheid uitgezeten moeten worden. Natuurlijk kunnen we door blijven gaan om de ‘randverschijnselen’ te adresseren met service level agreements (sla's), certificeringen en betere authenticatie maar dat blijft pleisters plakken. Want daarmee komen we niet verder dan een private cloud-oplossing hetgeen niet meer is dan hosting 2.0.
Bepaal het antwoord
Om optimaal van de cloud te kunnen profiteren zullen dus eerst de applicaties aangepast moeten worden voor deze nieuwe delivery modellen. Iets wat we eerder gedaan hebben om bedrijfsprocessen te ‘enablen’ voor het web en zo de uitwisseling tussen klanten en partners goedkoper te maken. Wanneer we bijvoorbeeld een concept als Enterprise Service Bus op basis van open standaarden, waarin beveiliging en service levels geregeld zijn, naar de cloud uitbreiden, kan er optimaal geprofiteerd worden. ‘Bring Your Own Cloud’ zorgt er tenslotte voor dat alle controle en flexibiliteit behouden blijft. En een framewerk dat zowel intern als extern gehost kan worden zorgt dat techniek verplaatst kan worden en problemen met beveiliging en beheer opgelost worden.
Universele waarden
In plaats van systemen naar de cloud te brengen kunnen we dat beter doen met functionaliteit. Zeker nu we steeds meer informatie ontsluiten naar het Internet en ook meer voor tablet en smartphones, waarbij het verdienmodel van aanbieders lijkt te zitten in de val van een vendor lock. Hierdoor zit er niet alleen legacy in de architectuur maar vaak ook onnodige of juist te weinig redundancy. En juist dat laatste kan heel goed opgelost worden met bijvoorbeeld ‘Cloud Bursting’ als er zonder migratie transparant heen en weer geschakeld kan worden tussen de eigen en de externe cloud. Een Service Oriented Architectuur gebaseerd op open standaarden zoals al langer bestaande OASIS stack en W3C, die niet alleen bewezen zijn maar ook ondersteund worden door de grote techniek leveranciers, kunnen hierbij helpen.
Overbruggen of brug slaan
Natuurlijk zullen we eerst inzicht moeten hebben in de it-infrastructuur en -processen zodat mogelijkheden en wonderen van elkaar onderscheiden kunnen worden. Want weten wat er te koop is, is tenslotte maar de helft van het verhaal, je moet vooral weten hoe je het kunt gebruiken om er maximaal voordeel uit te kunnen halen. Het voordeel van een delivery model als cloud computing kunnen we naar onze hand zetten door niet vanuit de leverancier te denken maar door te kijken naar de vraag. Het wordt dus tijd om oplossingen te modelleren vanuit de business processen in plaats van dozen te verschuiven. Nu werknemers steeds vaker informatie consument worden op de eventueel zelf meegenomen tablets wordt het tijd voor rationalisatie om nieuwe eilanden te voorkomen.
Dag Ruud,
Precies. Bandbreedte is een issue en een discussie waarbij je in ieder scenario rekening moet houden als je kritische dingen doet die buiten je pand gaan. Maar aangezien steeds meer organisaties dingen niet meer doen in het pand waar ze huisvesten, is bandbreedte onderzoek altijd een vast onderdeel. In mijn punt gaat het er vooral om dat de discussie niet 1-op-1 aan cloud computing gelinkt word.
En zoals PaVaKe terecht opmerkt heb je natuurlijk wel meerdere scenario’s waarbij je bij cloud computing te maken hebt met een derde partij en publieke lijnen.
Ik probeer meer bewustwording te creëren doormiddel van “separation of concerns”
Exit strategie en risk management in het algemeen moeten deze topics van lock-in en bandbreedte vangen.
@Henri Koppen
Regie is heel eenvoudig namelijk dat je baas bent en blijft over corporate data, ook als je die aan derde(n) toevertrouwd voor opslag en beschikbaarheid. Dat betekend dat je zult moeten nadenken voor je überhaupt iets met cloud zou gaan doen. Het is zuiver een economisch afweging en niet, tenminste zo komt het steeds meer op mij over als, “De Toekomst”, of “….daar gaan we wel met zijn allen naar toe…” hype.
Neem me niet kwalijk als ik een paar zeer valide vragen neerleg die nog steeds niet afdoende werden beantwoord namelijk; a. Wie garandeert mij een backup en b. Toon mij een simulatie met een roll back scenario.
Twee hele eenvoudige basis voorwaarden die mij zouden kunnen overtuigen dat cloud een rol van betekenis zou kunnen spelen in mijn strategie. Dus Regie in dit geval wil niets meer of minder zeggen de bedoelde data in beeld en beschikbaar wanneer ik het toevertrouw in opslag aan derde(n). Hoe eenvoudig wilt u mijn vraag/stelling dan nog hebben?
Cloud onvermijdelijk?
Ik denk dat we hier een totaal verschil van inzicht zullen blijven houden. Cloud zal ‘an sich’ een hele mooie oplossing kunnen zijn voor organisaties, ik wil over dat aspect niet eens debatteren, ik geloof dat graag. Maar wanneer mensen mij proberen te overtuigen dat cloud onvermijdelijk zou zijn, haal ik mijn schouders op.
Immers, zolang IT hardware steeds goedkoper wordt, en het feitelijk steeds eenvoudiger is en blijft Wan en Lan delocaal secure te koppelen, heb ik heel cloud niet nodig en houd ik alles in eigen regie. Wanneer we kijken naar het kosten aspect zou het zomaar kunnen zijn dat cloud goedkoper ‘lijkt’ doch de vraag blijft, zie punten a. en b. dat wanneer ik niet de garantie krijg dat zaken als backup en security werkelijk zijn geregeld, dan is cloud voor mij in geen geval onvermijdelijk.
Hoe graag u het ook als zodanig aan mij zou willen verkopen.