Bring your own device (byod) is in Nederland geen trend meer, maar realiteit: 85 procent van de Nederlandse werknemers gebruikt een privéapparaat voor werkdoeleinden. 12 procent gebruikt zelfs twee privéapparaten. Dit is een van de uitkomsten van een onderzoek dat door Cisco is gehouden in België, Denemarken, Noorwegen, Zweden en Nederland. In welke mate het privéapparaat zakelijk wordt gebruikt, is niet door Cisco onderzocht.
Bijna een kwart (24 procent) van de Nederlandse werknemers meent dat de mogelijkheid om op afstand te werken (remote access) een recht is. Dit percentage is hoger dan het gemiddelde in de onderzochte landen (17 procent). Van de werknemers die via remote access kunnen werken, geeft 63 procent aan dat ze per dag een extra uur productief zijn. 32 procent werkt zelfs twee tot drie uur langer. Het onderzoek van Cisco is in februari 2012 gehouden onder ruim duizend eindgebruikers en it-beslissers van 22 jaar en ouder. Van beide groepen deden ongeveer honderd Nederlanders mee.
Veel Nederlandse bedrijven zijn momenteel actief bezig om de organisatie zo in te richten dat werknemers met hun eigen apparaten mobiel op andere locaties kunnen werken: 45 procent van de it-beslissers geeft aan dat hier actief aan wordt gewerkt. In de overige landen uit het onderzoek is dit gemiddeld 36 procent. Voor wat betreft het aantal organisaties dat hiermee al helemaal klaar is, lopen Noorwegen en Denemarken echter voorop in Noord-Europa.
Productiever
‘Het onderzoek wijst uit dat bijna de helft van de bedrijven in Nederland nu bezig is om de organisatie en de it-infrastructuur in te richten voor mobiel werken en byod', zegt Coks Stoffer, algemeen directeur van Cisco Nederland. ‘De overgrote meerderheid van alle werknemers in Nederland gebruikt al een of twee apparaten voor het werk. Daar moet je als organisatie rekening mee houden, ook gelet op de beveiliging. Nederland is ook een van voorlopers in Europa op het gebied van thuiswerken en het nieuwe werken. Het feit dat bijna een kwart van de werknemers het werken op afstand als een recht ziet, betekent dat Nederlandse ondernemingen hierop moeten inspelen om nieuwe medewerkers aan te trekken en bestaande medewerkers te behouden. Zeker wanneer je ziet dat werknemers die deze mogelijkheid hebben, productiever zijn.'
In het onderzoek scoort Nederland bovengemiddeld. Technisch directeur van Cisco Nederland Michel Schaalje denkt dat dit onder andere komt doordat werknemers hier innovatief zijn ingesteld en zelf met oplossingen komen. ‘Het beleid loopt dan achter de acceptatie aan. Er zijn andere zaken die bijdragen aan de inzet van flexibel en plaatsonafhankelijk werken. Denk aan de uitstekende internetinfrastructuur in ons land, waardoor mensen thuis of mobiel beschikken over betrouwbare verbindingen en voldoende bandbreedte om effectief op afstand te kunnen werken. Een andere oorzaak is misschien de enorme filedruk in ons land, waardoor mensen eerder geneigd zijn om op flexibele tijden te werken. Ook levert dit dan veel concrete tijdswinst op. Verder zijn zowel werknemers als werkgevers in Nederland al jaren gewend zijn flexibel om te gaan met arbeidsgewoonten en werk.'
Byod snel serieus nemen
Volgens Schaalje geven dit soort onderzoeken bedrijven en instellingen een houvast over hoe om te gaan met nieuwe technologische ontwikkelingen, zoals byod en het nieuwe werken. ‘Ze laten zien hoe werknemers en it-beslissers binnen organisaties over deze onderwerpen denken. Uit dit Cisco-onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat byod inmiddels realiteit is bij bedrijven. Een zeer groot deel van de medewerkers gebruikt al hun eigen smartphones, laptops en tablets om mee te werken. Als je dan ziet dat dit ‘officieel' nog bij de helft van de bedrijven niet wordt toegestaan maar blijkbaar toch gebeurt, dan betekent dit dat bedrijven het fenomeen byod snel serieus moeten nemen. Ze moeten er voor zorgen dat medewerkers die apparaten goed en veilig kunnen gebruiken op het bedrijfsnetwerk.'
Nu gebeurt dat volgens Schaalje in veel gevallen ongecontroleerd en dat zorgt voor onveilige situaties. ‘Wie heeft wanneer, waar en via welk apparaat toegang tot bedrijfsgegevens? Misschien wil je bijvoorbeeld dat iemand op kantoor of thuis wel met zijn iPad bij die gegevens kan, maar niet als diezelfde persoon in de trein zit met diezelfde iPad en ‘m daar misschien wel laat liggen. Daar zijn oplossingen voor, maar dat moet je wel goed plannen.'
Overige interessante uitkomsten
* Volgens de helft van de Nederlandse werknemers is het officieel niet toegestaan om privéapparatuur te gebruiken om data op het bedrijfsnetwerk te benaderen.
* Maar liefst de helft van de Nederlandse werknemers geeft aan zich niet altijd te houden aan het it-beleid van hun bedrijf, omdat het hen niet uitkomt. Dit percentage is aanzienlijk hoger dan het gemiddelde van de onderzochte landen (20 procent).
* 60 procent van de Nederlandse it-beslissers denkt dat remote access zorgt voor hogere productiviteit (gemiddelde in het onderzoek: 60 procent). 51 procent denkt verder dat het ook concrete kostenbesparingen oplevert, bijvoorbeeld door lagere energiekosten en besparingen in kantoorruimte (gemiddelde in het onderzoek: 41 procent). Aan de andere kant meent 42 procent dat remote access zorgt voor meer beveiligingsproblemen (gemiddelde in het onderzoek: 39 procent).
* Bijna de helft (49 procent) van de Nederlandse werknemers is bereid aan salaris in te leveren voor de mogelijkheid om op afstand te kunnen werken. Dit is iets lager dan het gemiddelde in het onderzoek (53 procent).
Interessante ontwikkeling. In hoeverre krijgt het thema business intelligence en veiligheid hierdoor een nieuwe dimensie? Tevens, welke impact heeft byod op een duurzaam it-beleid?
Vooral de laatste uitkomst vind ik opmerkelijk: “Bijna de helft (49 procent) van de Nederlandse werknemers is bereid aan salaris in te leveren voor de mogelijkheid om op afstand te kunnen werken. Dit is iets lager dan het gemiddelde in het onderzoek (53 procent).”
In ditzelfde artikel wordt bevestigd dat thuiswerken meer productie en kostenbesparingen oplevert. Ik vraag me af of werkgever en werknemer binnen dit onderzoek met hetzelfde perspectief naar de mogelijkheid van thuiswerken hebben gekeken. Of misschien was de vraagstelling was niet volledig? Als de stelling is dat thuiswerken werkgevers kostenbesparing en meer productie oplevert en je vraagt vervolgens of iemand thuis wil werken voor minder salaris, dan denk ik dat het antwoord in de meeste gevallen ‘Nee!’ is. Wellicht zou Computable dat via een poll kunnen uitzoeken?
BYOD of CYOD, thats the question: Bring your own device of Choose your own device. gaat het echt om wie het apparaat aangeschaft heeft, of een vorm van keuze vrijheid voor de gebruiker in het te gebruiken apparaat of in de “integratie” van thuiswerken en op het werk werken”…
De trends in consumerisation van de gebruikersapparaten is onomkeerbaar, maar de wijze van invulling geeft meer opties dan BYOD alleen. Nu is er nog marktdivergentie in gebruikersapparaten, dat zal over 3 tot 5 jaar drastisch anders zijn en zal er minder keus zijn in “hardware”.
Hiermee gaat het onderzoek helaas aan de basis van de “problematiek” voor bij.
Dat “85 procent van de Nederlandse werknemers gebruikt een privéapparaat voor werkdoeleinden” verbaast me wel. Uit wat ik om me heen zie zit het percentage eerder tussen de 0.85 en 8.5 procent. En dus zou je bijna gaan denken dat er ook bedrijven moeten zijn waar meer dan 100% van de werknemers een privéapparaat gebruikt.