Na de aankondiging van de voorgenomen fusie tussen de financiële softwarebedrijven Misys en Temenos hebben zich investeringspartijen gemeld die Misys willen overnemen. Eerst was het de beurt aan de Amerikaanse durfkapitalist Vista Equity Partners die een bod van 1,9 miljard dollar op tafel heeft gelegd. Daarna kwam de combinatie CVC Capital Partners en Valueact Capital met de melding een gezamenlijk bod op het Britse bedrijf te overwegen. Saillant detail: Valueact is Misys' grootste aandeelhouder en was al akkoord gegaan met de fusie met het Zwitserse Temenos.
Valueact zegt nu te willen onderzoeken of de overname-optie voor aandeelhouders een betere is dan te fuseren met Temenos. De investeringsmaatschappij heeft samen met CVC tot begin april de tijd om een bod in te dienen.
Vista Equity kocht eerder al de Kondor-divisie van informatieconcern Thompson Reuters, dat software levert voor 'trade en risk management'. Het bod dat het nu uitbrengt op Misys is typerend voor de toenemende belangstelling van investeringsmaatschappijen in financiële automatiseerders. Vorig jaar namen Silver Lake Partners en Warburg Pincus de leverancier van financiële informatiesystemen Interactive Data over.
De interesse van durfkapitalisten hoort in een breder kader van overnames op de financiële ict-markt. Afgelopen maand kondigde het Franse Sopra aan om Callataÿ & Wouters over te nemen. Eerder al kocht Sopra Delta Informatique en de Engelse werkmaatschappij van Tieto. In februari fuseerden het Hongaarse testbedrijf FOT met het Engelse adviesbureau Elixise nog tot The Core Banking Group.
Het Britse Misys staat al enige tijd op diversei wenslijstjes. Zo ketste een overnamepoging van het Amerikaanse Fidelity in 2011 nog af. Misys realiseerde in 2010 een omzet van 431 miljoen euro met 1100 medewerkers. Het Britse softwarebedrijf kondigde in februari aan te willen fuseren met zijn Zwitserse concurrent Temenos (omzet 338 miljoen euro; ruim 600 medewerkers). De ceo van Misys, Mike Lawrie, is al overgestapt naar CSC waar hij tot 'president' en ceo is benoemd.
Beide bedrijven zijn wereldwijd actief met het bedienen van vooral bancaire instellingen met softwareoplossingen. Het vlaggenschip van Temenos (opgericht in 1993) is het pakket T24 voor banken. Misys (gestart in 1979) is vooral sterk in transactiegerichte backoffice systemen; Bankfusion is de bekendste oplossing. In Nederland opereert Misys met een verkoopkantoor vanuit Utrecht en Temenos vanuit Amsterdam.