Nederlandse werknemers zijn gemiddeld 8 procent van hun tijd kwijt aan computerproblemen. Als dit percentage wordt toegepast op de voltallige arbeidsmarkt, dan is de jaarlijkse schadepost ongeveer negentien miljard euro. Dit blijkt uit onderzoek van Universiteit Twente. Vorige jaar berekende dezelfde universiteit nog dat de totale schadepost door deze problemen 23 miljard euro bedroeg.
De computerproblemen worden voor de helft veroorzaakt door ontbrekende digitale kennis bij werknemers, de andere helft komt voort uit slecht functionerende apparatuur en software. Onder de ontbrekende kennis vallen het niet kunnen vinden van bestanden of vergeten documenten op te slaan. Ook vallen hieronder omslachtige handelingen, verdwalen op internet of het vergeten bijlagen aan e-mail toe te voegen. Technische problemen zijn traag opstartende pc's, haperende mailservers, vastlopende computers en printers die niet goed functioneren.
Ict-vraagbaak
De Universiteit Twente is geschokt door de bevindingen die uit het onderzoek naar voren kwamen en meent dat werknemers ict-trainingen moeten krijgen. Ook moeten helpdesks zich gaan aanpassen naar de behoeften van ict-gebruikers. Naast het oplossen van technische problemen zouden helpdeskmedewerkers ook ingezet kunnen worden om de vaardigheden van personeel te vergroten. Volgens de Universiteit Twente zou er op elke afdeling iemand aangesteld moeten worden die als ict-vraagbaak kan dienen voor zijn naaste collega's
Het afgelopen jaar zijn er wel enige stappen gemaakt. Uit eerder onderzoek van de Universiteit Twente bleek een jaar eerder dat er dagelijks 38 minuten verloren gaan aan deze problemen. De totale jaarlijkse schade bedroeg toen 23 miljard euro. De universiteit weet dat vooral aan de lage computervaardigheid van werknemers. De ECDL (Europees Computer Rijbewijs) Nederland pleitte toen voor de aanpak hiervan. Hierover ontstond onder Computable-experts discussie. De Universiteit Twente maakte niet bekend welke genomen stappen hebben bijgedragen aan het verkleinen van de huidige schadepost.
@PB
Dus als ik onder windows vergeet een bijlage toe te voegen (één van de voorbeelden uit het artikel) kan ik dat volgende keer voorkomen door een apple te gebruiken ???
Als ik via een webinterface mijn klantendatabase om de zeep help, had ik dat kunnen voorkomen door een apple te gebruiken?
Windows geeft aan dat de toner van mijn printer leeg is. Ik hang de printer aan een apple en het probleem is opgelost?
Dream on……
In een andere discussie zei ik al: a fool with a tool is still a tool
Of die tool nu gebaseerd is op windows, z/os, linux of OSx …. het blijft een fool
Cloud……een aanzienlijk deel van de beschreven problemen zouden verholpen kunnen worden/en worden verholpen door de de omgeving te verhuizen naar de cloud. Centrale monitoring en beheer, standardisatie. Naast de betere beheersbaarheid kunnen middels een cloud oplossing de besparingen verdubbelen. Enerzijds geen extra kosten door de zogenaamde computerproblemen en anderzijds een aanzienlijke besparing t.o.v. de ’traditionele’ICT infrastructuur.
@PaVaKa: als dat nou de enige problemen waren had je gelijk…
@PB: in principe heeft PaVaKe gelijk, want het principe is gebaseerd op waarheid, kennis en ervaring.
Apple is zwaar OK, dat weet iedereen.
Apple hardware is 2 tot 3x zo duur als die van WIntel® machines, dat weet ook iedereen.
Maar het gros van de markt, is nog steeds die 65%, de MS WIntel machines, want ze zijn betaalbaar, en dat is niet alleen op de aanschaf, ook het onderhoud en de rest van de TCO kosten.
De cijfers hier in dit verhaal zijn toch echt gebaseerd op de ‘grote markt’, en helaas voor jou, dat zijn betaalbare WIntel® machines.
Dus bespaar je op supprot en onderhoud, je besteed dit weer dubbel in de aanschaf van…, en de opleidings kosten; How to ‘work’ with Apple MAcintosh.
Laat ik dan maar eens een andere knuppel in het hoenderhok gooien:
De computerproblemen worden voor de helft veroorzaakt door ontbrekende digitale kennis bij werknemers, de andere helft komt voort uit slecht functionerende apparatuur en software.
Vrij vertaald: de problemen worden voor de helft veroorzaakt doordat management niet bereid is te investeren in voldoende opleiding voor haar werknemers, en voor de andere helft doordat ze in de afdeling beheer voor een dubbeltje (voor de jongere generatie onder ons: de 10-cent variant van de gulden) op de eerste rang willen zitten daar waar het gaat om infrastructuur.
Zoals door PB en HoeZoWie al aangegeven: een Apple kan een deel (let wel: KAN) van de problemen oplossen, maar is wel 2 à 3 keer zo duur als een standaard windows PC. Maar is het probleem nu die windows PC, of het gegeven dat management geen 2 à 3 keer zoveel geld wil investeren in de hardware ?
Ach, en de cloud: wat voegt de cloud toe? Als ik een applicatie de zaak weet te vernachelen maakt het niet uit of deze in de cloud draait, of lokaal op een server toch?
Ik heb in mijn IT loopbaan al vele dingen verhuisd zien worden van een lokale naar globale oplossing (of je dat nu cloud noemt of iets anders maakt eigenlijk niet uit) maar in vrijwel alle gevallen werd het er niet beter op.
Tja, en tot slot de SLA die genoemd werd in één van de reacties. Ik blijf erbij, SLA is een specialisme van de groenteboer, en heeft met ICT niets van doen. Het is heel leuk dat er allerlei contracten afgesloten worden over het niveau van service, maar daar koop ik niets voor. Ik heb ooit in een omgeving gewerkt waar ik geacht werd 24 uurs service te kunnen verlenen (stond in de SLA naar onze gebruikers toe). Echter, zelf had ik maar IT support op mijn kantooromgeving van 0800u tot 18:00u. Dus als de klant een probleem had, maar ik kon om 0700u niet inloggen omdat de helpdesk pas om 0800u aanwezig was, had ik ik heel veel SLA’s, maar nog steeds een boze klant.
Wat begon met een paar PC’tjes in begin jaren ’90, is nu een volledig bedrijfsnetwerk met Storage-omgeving, databaseomgeving, Mailservers, Firewalls, Internettoegang, en een veelheid aan platforms en applicaties die ondersteund moeten worden. De complexiteit is onwijs vergroot. Tegelijkertijd staan de beheersbudgetten onder druk, waardoor er alleen tijd is voor reactief beheer (brandjes blussen en incidenten afhandelen) en amper tijd voor proactief beheer en een professionele doorontwikkeling van de infrastructuur.
Wat een volkomen tendentieus artikel.
Meer realiteitszin had ik toch wel verwacht.
Je kunt net zo goed roepen:
-er gaat zoveel miljard verloren omdat de werknemers teveel kletsen bij de koffiemachine.
-er gaat zoveel miljard verloren omdat de werknemers zich teveel blesseren bij hun sportbeoefening.
-er gaat zoveel miljard verloren omdat het management beslissingen neemt, niet gehinderd door enige kennis van zaken.
-er gaat zoveel miljard verloren omdat er overal gerommeld wordt met declaraties, vrindjespolitiek, etc.
Zo kunnen we nog wel ff doorgaan. 😉 Kortom, drastisch uit z’n verband getrokken…
Overheid en bedrijfsleven hoeven helemaal niet zo geschokt te zijn. Er is namelijk een hele eenvoudige verklaring voor. Veel IT-ers, maar nog veel meer non -IT’ers, zijn vrij summier, of helemaal niet eens bekend met de merite en de wetmatigheden van de materie IT.
Zou men dit namelijk wel zijn, dan zou het genoemde getal van 8% met gemak kunnen worden gereduceerd naar onder de 5%. De reden dat ik dit zo stellig kan zeggen is dat wanneer men begrijpt hoe de IT als materie zich gedraagt, gaat men er ook consequenter mee om. Wanneer men dat doet zal dit getal aanzienlijk reduceren.
Dat men hier graag allerlei oplossingen ter implementatie aandraagt kan ik me in commerciële zin wel voorstellen. Helaas voor hen, je moet een stap voor het denken aan dergelijke oplossingen zijn en dat is weten hoe IT zich beweegt en wat de wetmatigheden zijn.
Dit is geen universitaire wetenschap maar een eenvoudig begrip en accepteren dat het nu eenmaal zo beweegt en alleen al dat gegeven zal die reductie naar beneden de 4% bewerkstelligen. Bedenk je weer nieuwe dingen en andere oplossingen, dan mag men eerst weer investeren terwijl het begrip niets kost.
Als je er vanuit gaat dat je maar een beperkt aantal problemen hebt die te behappen zouden zijn dan zou je kunnen veronderstellen dat je nog flink wat zou kunnen verbeteren. Maar het punt hier is dat er behoorlijk veel mogelijke oorzaken kunnen zijn die uitval ten gevolge hebben dat het an sich al een uitdaging is om alles hiervan in kaart te brengen en er dan nog eens een toepassende oplossing voor zien te vinden.
Maar vaak kun je op je klompen wel aanvoelen dat er in een bepaald gebied weinig te verbeteren valt wat een investering nog kan verantwoorden. En wat dat betreft heeft de gemiddelde (kortzichtige) manager meer bezwaren tegen extra trainingen dan de werknemer omdat dit geld kost en het vooraf niet duidelijk is dat de training hier verbetering in brengt. Wat dat betreft laat dit onderzoek wel zien dat het wel degelijk zin kan hebben om hier wat bewuster mee om te gaan.
@PaVaKe Je hebt gelijk als je zegt dat een omgeving in ongewijzigde vorm gemigreerd naar de cloud op dezelfde individuele problemen kan stuiten. Op het moment dat er standaardisatie doorgevoerd wordt met oa een toewijzing van resources per gebruiker zal het aantal problemen sterk worden gereduceerd.