Nederlandse werknemers zijn gemiddeld 8 procent van hun tijd kwijt aan computerproblemen. Als dit percentage wordt toegepast op de voltallige arbeidsmarkt, dan is de jaarlijkse schadepost ongeveer negentien miljard euro. Dit blijkt uit onderzoek van Universiteit Twente. Vorige jaar berekende dezelfde universiteit nog dat de totale schadepost door deze problemen 23 miljard euro bedroeg.
De computerproblemen worden voor de helft veroorzaakt door ontbrekende digitale kennis bij werknemers, de andere helft komt voort uit slecht functionerende apparatuur en software. Onder de ontbrekende kennis vallen het niet kunnen vinden van bestanden of vergeten documenten op te slaan. Ook vallen hieronder omslachtige handelingen, verdwalen op internet of het vergeten bijlagen aan e-mail toe te voegen. Technische problemen zijn traag opstartende pc's, haperende mailservers, vastlopende computers en printers die niet goed functioneren.
Ict-vraagbaak
De Universiteit Twente is geschokt door de bevindingen die uit het onderzoek naar voren kwamen en meent dat werknemers ict-trainingen moeten krijgen. Ook moeten helpdesks zich gaan aanpassen naar de behoeften van ict-gebruikers. Naast het oplossen van technische problemen zouden helpdeskmedewerkers ook ingezet kunnen worden om de vaardigheden van personeel te vergroten. Volgens de Universiteit Twente zou er op elke afdeling iemand aangesteld moeten worden die als ict-vraagbaak kan dienen voor zijn naaste collega's
Het afgelopen jaar zijn er wel enige stappen gemaakt. Uit eerder onderzoek van de Universiteit Twente bleek een jaar eerder dat er dagelijks 38 minuten verloren gaan aan deze problemen. De totale jaarlijkse schade bedroeg toen 23 miljard euro. De universiteit weet dat vooral aan de lage computervaardigheid van werknemers. De ECDL (Europees Computer Rijbewijs) Nederland pleitte toen voor de aanpak hiervan. Hierover ontstond onder Computable-experts discussie. De Universiteit Twente maakte niet bekend welke genomen stappen hebben bijgedragen aan het verkleinen van de huidige schadepost.
[quote]
De Universiteit Twente maakt niet bekend welke genomen stappen hebben bijgedragen aan het verkleinen van de huidige schadepost.
[/quote]
Voor de stappen heb je geen ‘Universiteit’ nodig:
‘Neem’ een extra Helpdesk of Systeembeheerder ‘aan’!
Bedrijfsleven is geschokt door deze waarde, ik zou voorstellen mail te stoppen, iedereen terug naar handgeschreven brieven postzegel erop en te voet(denk aan de natuur) naar de bus brengen. Of outsourcen onmiddellijk beëindigen locale mensen weer opleiden en deze inzetten zodat de helpdesk weer direct benaderbaar is, korte kanalen en de helpdesk die preventief kan bijsturen als er structurele problemen ontdekt worden. Niet wachten totdat iets een ticket gegenereerd heeft vanuit India onbegrijpelijke telefoongesprekken gevoerd moeten worden, en de gebruiker , maar een handgeschreven brief dicteert aan de reeds door bezuinigingen ontslagen secretaressen.
Tja dat waren eens mooie tijden.
Is er ook meegnomen dat computerproblemen ook heel veel werkgelegenheid genereert en dus ook geld opleverd?
En nu even serieus: wanneer heel ICT-Nederland op Macs zou overstappen zou dit schadebedrag een behoorlijk eind richting nul zakken. Ik kan er echt nog steeds met de pet niet bij dat dit niet gebeurt. Windows (en Linux ook trouwens) veroorzaken zoveel problemen dat je er bijna moedeloos van wordt. Ik werk al jaaaren met Macs en heb echt nog niet 1 keer een serieus probleem gehad. Macs zijn betrouwbaar in hardware en operating. En ja, ze kosten wat meer bij aansschaf, maar dat haal je er snel weer uit door forse besparingen op beheer en nauwelijks tot geen uitval. Daarbij komt nog: de UI van OSX is ook vele malen beter en sneller te behappen voor de gemiddelde eindgebruiker dan de weerbarstige UI’s van Windows en Linux. Ik weet het: het zal een eeuwige discussie blijven tussen deze kampen. Maar wanneer financiele ICT-beslissers eens de moeite zouden nemen om de ROI-rapporten van Gistics aandachtig te lezen, dan zouden zij toch heel snel tot Mac-besluiten moeten komen…
Het pleidooi voor trainen begrijp ik vanuit een traditionele visie. Vragen ontstaan echter in de praktijk. Een training vindt niet plaats binnen de context. Met andere woorden, problemen in de praktijk zijn vaak anders dan in een training. Toepassing van een Electronic Performance Support oplossing oftewel emmbedded learning, is een veel beter antwoord op het geconstateerde probleem. De medewerker kan direct op het moment dat een vraag of probleem ontstaat vanuit de context van de applicatie, rol of proces direct antwoord vinden in het support systeem. Daar zijn zeer goede ervaringen mee; ook op basis van concrete meetgegevens. Het laat zich gemakkelijk vertalen naar een positieve ROI. In Nederland is electronic performance support nog redelijk onbekend, maar als het aan Ontuitive in Den Bosch (voorheen LearningGuide Solutions)ligt, zal deze bekendheid snel toenemen. Zij zijn namelijk gespecialiseerd in de ontwikkeling van Electronic Performance Support systemen.
Komt aardig overeen met de opstart tijd van een Windows PC…….
Het is dit jaar een stukje beter omdat er meer met MAC gewerkt word ;-).
Een goede outsourcingspartner, het maken van goede afspraken met betrekking ICT dienstverlening en deze afspraken bindend maken met een SLA. Deze afspraken bewaken middels inzet van een SLM die vervolgens de ICT blijft afstemmen met de business van de klant kan deze kosten ook terugdringen.
Iedereen begint direct weer oplossingen aan te dragen vanuit zijn of haar eigen perspectief. Als trainer met 22 jaar ervaring heb ik geleerd om eerst eens te luisteren naar mensen en te vragen naar hun werkzaamheden en problemen die ze tegenkomen. Liefst trainen met eigen bestanden en modellen en inderdaad niet buiten de context. Electronic Performance Support (wat een term!) bieden inderdaad ter plekke en op het moment ondersteuning, maar ik weet uit ervaring dat er een hele generatie is die face to face hulp wil bij problemen waar ze in verzuipen. Daar helpt techniek alleen niet bij en hun collega’s hebben er geen tijd voor, of de collega’s met kennis komen niet meer toe aan hun eigen werk.
Beetje tendentieus. ICT heeft veel meer opgeleverd dan die armzalige 19 miljard die nu als zogenaamde schadepost wordt gepresenteerd. Hier wordt de negatieve redenering gevolgd: als iets 100 miljard kan opleveren en het levert maar 81 miljard op, dan heb je 19 miljard schade. Waanzin.
Natuurlijk kan het beter. Het kan altijd beter. Maar als de apparatuur 100% is verzinnen ze vanuit dit soort redeneringen wel weer een andere schadepost, al was het maar het verlies doordat mensen onder werktijd naar het toilet gaan. Ik schat dat op ongeveer 19 miljard.
Wat een onzin die 19,3 miljard!
Als de beroepsbevolking die 7.6% opeens wel productief kan besteden gaan de kosten van de werkgevers echt niet met 19,3 miljard omlaag. Dat zou alleen het geval zijn indien de werknemers ook 7.6% minder betaald krijgen (omdat ze bv ipv 40 uur een 37 uurs contract krijgen).
Mogelijk dat de productiviteit iets kan stijgen en daarmee de inkomsten van de bedrijven. Maar dan hebben we het nog steeds niet over het verlagen van kosten. Het maximaal te behalen positieve effect voor de Nederlandse samenleving schat ik echt niet hoger in dan 1 miljard.
19,3 miljard is overdreven en enkel voor effectbejag opgenomen in het rapport. Daar moet een Universiteit zich niet toe verlagen.