De extra besparingen van negen miljard euro die het kabinet moet gaan doorvoeren, zorgen voor een krimp van 2,4 procent in de Nederlandse ict-sector in 2012. De omvang van de markt komt daarmee op 27,6 miljard euro. Dit voorspelt onderzoeksbureau AME Research.
De krimp in de telecomsector is naar verwachting het sterkst met een daling van 2,9 procent. De telecomsector maakt voor 48,2 procent deel uit van de totale ict-sector. De it-markt (hardware, software en diensten) krimpt in 2012 met 1,8 procent.
Applicatiesoftware en apps
De ict-bestedingen in procenten van het bruto binnenlands product dalen verder naar 4,5 procent daarvan. De hardwarebestedingen nemen met 1,9 procent af, vooral door minder verkopen tegen lagere prijzen in de consumentenmarkten. De groei van uitgaven aan software blijft beperkt tot 1,9 procent door zwakkere bestedingen aan systeemsoftware door bezuinigingen bij overheden en bedrijven. De uitgaven aan productiviteit-verbeterende applicatiesoftware en apps nemen met 2,5 procent toe.
De bestedingen aan it-diensten nemen naar verwachting met 3,3 procent af door minder consulting, door afnemende beheer- en onderhoudsbestedingen en prijsconcurrentie. Wel nemen de uitgaven aan integratie van softwaresystemen toe. Deze prognoses zijn gebaseerd op trends in het verleden, het verband tussen ict-bestedingen en economische groei en de transformatie van de ict-sector zelf. Waarschijnlijk zal 2013 tot een opleving leiden omdat dan de bedrijfsinvesteringen en de export weer toenemen.
Zoal je het met IT als materie en vehicle ook zou moeten bewerkstelligen. Grote hamvraag zal zijn of men nu de kenniskern en de meest noodzakelijke kwaliteit ook weet te behouden?
Als we kijken naar de bovenkomende debacles? Vrees ik met grote vreze.
Ik vraag me af of de huidige ontwikkelingen te vergelijken zijn met tijden van andere bezuinigingen. Al jaren zien we de de Cloudomzet groeien met tussen de 20 en 30%. Veel van de Cloudomzet wordt niet door ICT-afdelingen besteed, maar door de business, (marketing, sales, operations etc).
Deze bestedingen zien we niet terug in de standaard ICT-sector plaatjes. En zaten ook niet in de overzichten van eerdere crisissen.
De groei van de Cloud gaat zeker door en met dubbele cijfers. Of deze sector het geheel van de bestedingen zal rechttrekken is de vraag. In dien we als IT-land inzetten op de Cloud en op mobility, dan kunnen we de toekomst positief tegemoet zien.