Het veel bekritiseerde, traagwerkende en geldverslindende politiesysteem BVH is nu ook al voer voor stripmakers. In de avonturenstrip 'De Vries', die in het stripblad Eppo staat voorgepubliceerd, moet een aantal journalisten zich van de hoofdredacteur buigen over de probleemsoftware. Onderzoeksjournalist John de Vries baalt want hij wil veel liever aan de slag met zijn artikel over het milieuschandaal rond Chemiepak. Scenarist Sytse Algera, die bij de politie werkt, laat zich duidelijk inspireren door de werkelijkheid.
Op de burelen van een landelijk weekblad zien we op een pagina van het verhaal Vuurdoop, de tweede aflevering van 'De Vries', een ingelaste redactievergadering. De hoofdredacteur legt uit dat er een bandopname bestaat waarop de politie toegeeft boeven niet te arresteren omdat het te veel werk is. Zelfs als er een dna-match is. Reden: het nieuwe computersysteem van de politie BHV (in de strip is de afkorting per ongeluk omgedraaid). 'Het kost enorm veel tijd om alles in dat systeem te zetten. Ondanks de toezegging van de minister lopen nu dus bekende verdachten nog op straat.'
De hoofdredacteur wil voor deadline nog een aantal stukken in de krant, omdat hij begrepen heeft dat RTL ook al met de zaak bezig is en er anders met de primeur vandoor gaat. De hoofdpersoon van de strip, onderzoeksjournalist John de Vries, krijgt de taak om familieleden van slachtoffers te bellen met de vraag hoe ze het vinden dat de daders bekend zijn maar vrij kunnen blijven rondlopen. De Vries heeft er weinig zin in want hij volgt eigenlijk een andere zaak: een milieuschandaal rond een brand in Chemiepak en een corrupte politica.
Praktijkverhalen
De scènes die over de BVH gaan, staan in de episode die in Eppo nr.4 van dit jaar staan. 'Het is een zijlijn om het grillige karakter van het journalistieke werk te laten zien. Er is ineens nieuws en dan moet je direct stoppen waarmee je bezig bent om dat te verslaan', vertelt scenarist Sytse Algera die samen met tekenaar Patrick van Oppen de strip 'De Vries' maakt.
Algera heeft geput uit eigen ervaringen want hij werkt bij de politie (er zijn maar weinig stripscenaristen die een volle boterham met schrijven kunnen verdienen). 'Ik laat me bij mijn verhalen graag inspireren door zaken die zich echt hebben afgespeeld. De slechtfunctionerende politie-ict en het daardoor niet vervolgen van verdachten bij de politie is zo'n voorbeeld. Ik moet natuurlijk wel uitkijken met onderwerpen die ik uitkies. Maar dat van die automatisering en de forse kritiek erop is algemeen bekend.'
Ook Computable besteedt veel aandacht aan het falen van de ict bij politie. In februari 2011 kopte het blad nog 'Crimineel heeft vrij spel door slechte ict'. Het politiesysteem Basisvoorziening Handhaving (BVH) bleek zo gebruiksonvriendelijk, dat rechercheurs maar de helft van alle opsporingsinformatie in het systeem zetten. Hierdoor ging cruciale informatie verloren, waardoor verdachten van bijvoorbeeld kindermisbruik, diefstal en geweld niet werden vervolgd.
Verbeteringen
Algera is bij de politie het afgelopen jaar betrokken geweest bij de verbeteringen van de BVH op landelijk niveau. Het probleem lag volgens hem aan de vele variabelen die in de BVH staan en ook in de bijbehorende systemen Basisvoorziening voor opsporing (BVO) en Basisvoorziening voor capaciteitsmanagement (BVCM). 'Dat zie je vaker bij nieuwe systemen. Die moeten alle mogelijkheden afdekken. Ook bij BVH zag je dat: het systeem bevatte heel veel formulieren over heel veel zaken die een politieagent allemaal moest afvinken. Terwijl die vaak beperkte zaak-informatie over een zaak of melding wilde doorvoeren. Dat kostte enorm veel tijd.'
Hij vertelt dat inmiddels het uitgangspunt is omgedraaid. Wie veel variabelen in de BVH wil invoeren moet extra handelingen verrichten. Dat is bij zo'n 5 procent van het politiewerk; de overige 95 procent is nu het uitgangspunt bij het systeem. Naar zijn idee werkt de BVH door de versimpeling inmiddels beter. Ook het feit dat elk van de 26 politiekorpsen nu met dezelfde versie werkt is een verbetering. Maar, tekent hij aan, het blijft een schil die om de oude systemen heen zit. De politie zal de komende jaren gaan werken met een nieuw geïntegreerd systeem dat de huidige informatiesystemen voor handhaving en opsporing moet vervangen. Wanneer dit plaatsvindt weet Algera nog niet.
Eppo
De strip 'Vuurdoop' van de 'De Vries' loopt nog tot in mei door in het tweewekelijkse blad Eppo (www.eppostripblad.nl). Naar verwachting verschijnt de strip in september in albumvorm.
Het is niet voor het eerst dat er een klassieke fout, vanuit politieke moverende reden, domweg word herhaald naar de IT. Het is beslist niet alleen BVH, maar ook andere systemen zoals het 2000 systeem, EPD, Mijn Personeels net en onlangs nog de publicaties rondom de perikelen van KPN vs een ‘hacker’ of de constatering van GS van Noord Brabant dat menig IT project eigenlijk wel heel erg veel geld is gaan kosten en de kennis niet ‘in huis’ blijkt te blijven
Balkenende, Rutte, Donner en Kamp staan namelijk aan de stam waarvoor ik altijd heb gewaarschuwd. Die zogenaamde flexibilisering en marktwerking. Iedereen moet toch zo nodig zzp-er worden. Kom, het moet vooral nog veeeeeel flexibeler en de toename van incidenten binnen de overheden springen je tegemoet.
Tja. Hier gaat het nu niet om de zwarte piet, hier past snelle lering. In de automatisering betekend dat dat wanneer je iets wil bouwen je begint bij het volgende;
Echo off
Cls
Daarna ga je aan de slag. Als je namelijk nieuwe schillen gaat bouwen om, voor IT begrippen, inadequate platformen, dan is er een wetmatigheid die zegt dat je daar later zoveel meer last van ZAL hebben dan dat je iets solide tot stand brengt.
Uiteraard zal een commercieel bedrijf u dit niet vertellen want er gaan heerlijk veel uren en beloning zitten in ‘rommelen’ dan dat men zou adviseren te stoppen en van 0 te beginnen. Nu kan iedereen vrolijk klagen en dingen staan te roepen die je met een materie zoals IT prachtig kunt voorkomen. Klaarblijkelijk is leeft dit maar heel summier tussen de oren van de IT commercie, en voor wat dat aan gaat, menig IT’ er.
Dames en heren IT’er , politici en beleidsmakers, als u geen idee hebt van de daadwerkelijke merite en wetmatigheden van IT, blijf er dan met je vingers van af en leg de rekening van aantoonbare incompetentie alsjeblieft niet bij de belastingbetaler neer want dat vind ik wel zo’n verschrikkelijke akte van onvermogen.
IT is een materie die het automatiseren van repeterende processen dient te versnellen en als het kan te vereenvoudigen. Hierdoor kom je tot iets wat besparen wordt genoemd. Zo eenvoudig kan dit zijn. Klein hulpje voor IT’er en Non IT’er wellicht? In onderstaande te vinden.
Succes.
http://www.numoquest.nl/civilematrix.html
@ NumoQuest:
“Uiteraard zal een commercieel bedrijf u dit niet vertellen want er gaan heerlijk veel uren en beloning zitten in ‘rommelen’ dan dat men zou adviseren te stoppen en van 0 te beginnen.”
Dat is een wel heel eenzijdige opvatting. Ik geloof namelijk dat er veel prima bedrijven zijn die het beste zullen adviseren, met bijbehorend prijskaartje. Echter, de opdrachtgever zal een bepaald budget in gedachten hebben en eventuele andere politieke-, management-, historische redenen om niet voor het clean slate principe te kiezen. Dan blijkt een middleware of oplapmiddel wellicht goedkoper op korte termijn en op de langere duurder. Ofwel: de schuld hoeft helemaal niet bij het “commerciële bedrijf” te liggen.
@NumoQuest,
Bij een reactie op een artikel verwacht ik minimaal een goede onderbouwing en deze tref ik niet aan bij onderstaande punten in uw reactie.
“Het is niet … herhaald naar IT.” Waaruit blijkt dat er “domweg” iets heeft plaatsgevonden.
“Balkenende, Rutte, Donner … springen je tegemoet.” De onderbouwing van een causaal verband tussen flexibilisering van de arbeidsmarkt en de toename van het aantal incidenten mis ik hier.
“Uiteraard zal een … menig IT’er.” zie vorige reactie.
“Dames en heren …van aantoonbare incompetentie”. De aantoonbare incompetentie waar u hierover spreekt wordt niet onderbouwd.
Conclusie: reactie is veel geschreeuw, weinig wol.
Een paar jaar geleden heeft de UWV vele miljoenen moeten afschrijven toen zij een nieuw geïntegreerd systeem probeerden te maken. Zonder details te kennen heb ik toen al geduid op de belangrijkste oorzaak voor het falen: het project werd uitgevoerd en aangestuurd door de ICT-ers waardoor er weinig of geen draagvlak bij de gebruikers ontstond. Deze voor de hand liggende maar telkens weer voorkomende oorzaak werd later bevestigd.
De politie lijkt nu precies dezelfde fout te gaan maken. Zie: http://www.managementsite.nl/21651/ict-internet/falende-ict-projecten.html
De BVH en andere politie systemen kwamen veel eerder al uitgebreid aan bod in het geniale boek “Het Amazone Verbond”.