Een meerderheid van werknemers die ontevreden is over hun werk, is toch van plan voor de huidige werkgever te blijven werken. Dit is een resultaat van het wereldwijde onderzoek ‘The Path Forward' dat ict-dienstverlener Accenture uitvoerde ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag 2012. Het onderzoek vond plaats in 31 landen, waaronder Nederland, onder 3900 professionals.
Uit het onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de onderzochte mannen en vrouwen (respectievelijk 57 en 59 procent) ontevreden over hun werk is. Ondanks deze ontevredenheid is twee derde (69 procent) van de respondenten niet van plan om hun huidige werkgever te verlaten. 64 procent van deze groep geeft aan dat de mogelijkheden om flexibel te werken een belangrijke reden is om te blijven.
Carrière actief sturen
De grootste barrière voor carrièreontwikkeling is volgens 42 procent van de respondenten een gebrek aan kansen of het ontbreken van een helder loopbaantraject. 20 procent noemt familieverplichtingen als belemmering, terwijl een derde (32 procent) geen barrières voor hun ontwikkeling ziet. Toch ondernemen de meeste respondenten wel verschillende stappen om hun carrière actief te sturen. Deze stappen variëren van het accepteren van een andere rol of verantwoordelijkheid (58 procent) en het volgen van meer opleidingen of trainingen (46 procent) tot langer werken (36 procent).
De meerderheid (59 procent) van de respondenten heeft een vorm van flexibele werktijden en 44 procent van de groep benut deze mogelijkheid al meer dan drie jaar. Op de vraag wat hun carrières vertraagd heeft, antwoordde 44 procent de economische crisis die in 2008 begon, 40 procent noemde ouderschap. Hoewel meer dan twee derde (71 procent) van de respondenten aangaf dat de werk-privé balans meestal in orde is, meldde 42 procent vaak gezinstijd op te offeren voor succes. 41 procent gaf aan dat loopbaaneisen een negatief effect op het gezinsleven hebben.
Carrièreontwikkeling
Bij 73 procent van de respondenten met een partner heeft deze partner ook een full-time baan. Zelfvertrouwen, sociale vaardigheden en hard werken worden het meest genoemd als belangrijke eigenschappen voor carrièreontwikkeling (respectievelijk 28, 25 en 23 procent). Een derde van de respondenten krijgt loopbaanadvies van collega's of familie (35 en 32 procent) en voor 77 procent van hen is het geslacht van degene die advies geeft onbelangrijk.
Wat ik jammer vind, is dat er niet duidelijk uit blijkt of de economische status onderdeel is. Mensen durven vaak niet te veranderen vanwege de huidige zekerheden. En welke andere reden konden nog worden opgegeven? Iets te kort door de bocht, maar toch ook schrikbarend dat zoveel ontevredenheid heerst.
Ik ga iedere dag met een smile naar mijn werk. Zodra dat niet meer is, ben ik weg.
Ontevreden medewerkers trekken een zware geestelijke wissel op zichzelf en daarmee ook op het resultaat van hun werkgever. Zij zijn bepaalt niet het visite kaartje van een bedrijf hetgeen je als werkgever toch wilt. Zij doen zichzelf- en hun werkgever tekort door te blijven en te hopen op betere tijden. Vaak gevangen, door de realiteit van de huidige arbeidsmarkt, is er geen ontkomen aan en accepteert men de situatie waar men in verkeert. Maar let op: zo ontstaan burn-out situaties. Het is geen toeval dat ook het aantal burn-outs de laatste jaren drastisch is toegenomen.
Ik was zwaar ontevreden bij mijn vorige werkgever (gemeente Amsterdam) waar als je niets doet er loongroepen erbij krijgt en minder werk terwijl als je planning en doelstelling haalt (zonder budget), dan wordt je gedegradeerd.
Oplossing: ik ben gaan werken voor Apple. Ik heb 33 procent loon ingeleverd en ik heb nu meer van de wereld gezien (Amerika en London) en ik ben gecertificeerd, allemaal op kosten van de baas ! Ik heb lol in mijn werk ik sta vrolijk op en dat was jaren geleden.
Als je ontevreden bent doe er wat aan of hou anders je mond, ik wordt eerdaags 50 maar het was het allemaal waard en er zijn wel bedrijven die niet kijken naar leeftijd maar dat zijn de bedrijven waar je het niet van verwacht.
Dus niet kijken naar loon maar naar de mogelijkheden van het bedrijf! of je droom volgen en dat was dit ook voor mij !!
Mijn functie bij de gemeente Amsterdam was systeembeheerder bij SD West (voormalig SD Bos en Lommer)
Oja ik werk nu in de mooiste winkel van Nederland, maar daar zal wel een discussie over komen en die heeft hierop geen betrekking!
Ontevreden over je werk kun je op verschillende manieren uitleggen. Je bent ontevreden over je functie of het werk dat je doet, je baas, je positie, je loon of een combinatie van die vier. Als ik voor mezelf spreek kan ik zeggen dat ontevredenheid over baas, positie en loon pas dan echt vervelend worden als je wat je doet ook niet meer leuk vindt. Zolang je nog met plezier aan de slag gaat en lol hebt in wat je doet dan valt het nadelig effect op je functioneren heel erg mee en heb je geen haast om te vertrekken. En al helemaal niet in deze tijd. Dat er mensen zijn dat wel doen en genoegen nemen met 33% minder salaris, prima. Voor mij geldt dat mijn gezin met drie opgroeiende kinderen en grotendeels afhankelijk van mijn inkomen, door een dergelijke vermindering in zeer zwaar weer zou belanden. Dus ik kijk wel om me heen, maar ik kijk ook uit! En zo gelden voor iedereen andere criteria om zo’n besluit wel of niet te nemen.
Ik ben het geheel met hk eens. Ondanks de slechte economische omstandigheden nu een vast baan hebben is redelijke zekerheid, maar bij de eerste de beste reorganisatie kan ook jouw baan op de tocht komen staan.
Ik heb meer dan een jaar gezocht naar een andere baan ondanks de slechte economie omdat ik het bij Atos echt niet meer leuk vond. Ik heb het jarenlang bij Atos volgehouden en telkens als ik op het punt stond om buiten de deur te kijken, kwam er een nieuwe manager of een reorganisatie waarvan ik weer dacht: laten we het een kans geven.
Nu kan ik rustig zeggen dat ik al jaren eerder had moeten opstappen omdat ik al jaren niet lekker in mijn vel zat bij die club.