Ict-dienstverleners in de Benelux zullen in 2012 hun omzet met een percentage tussen 0 en 2 zien groeien. Dat voorspelt ict-marktonderzoeker Pb7 op basis van een analyse van de jaarcijfers over 2011 van Atos, Capgemini, KPN Corporate Market, Logica en Ordina. ‘De omzet uit consultancy heeft zijn diepste punt bereikt en zal in 2012 waarschijnlijk licht groeien’, voorspelt Peter Vermeulen van Pb7.
Voor ict-projecten voorspelt Vermeulen een stabiele ontwikkeling rond de nullijn. De omzet van uit outsourcing zal volgens hem dalen door een toegenomen concurrentie, met uitzondering van enkele snelgroeiende markten op het terrein van business proces outsourcing (bpo). Vermeulen was tot eind 2011 werkzaam als consulting manager bij marktonderzoeker IDC.
De vijf grote beursgenoteerde ict-dienstverleners hebben in het vierde kwartaal van 2011 de omzet scherp zien dalen. De omzet van Atos, Capgemini, KPN Corporate Market, Logica en Ordina in de Benelux daalde gemiddeld 6,1 procent ten opzichte van het vierde kwartaal een jaar eerder. Over heel 2011 was de daling 3,2 procent. De eurocrisis raakt de dienstverleners in de Benelux hard, vooral doordat klanten in de financiële sector en bij de overheid na het tweede kwartaal massaal besloten opdrachten uit te stellen.
In de analyse van Vermeulen blijven HP en IBM buiten beschouwing. Als grote spelers in de ict-dienstverlening zou hij ze graag in zijn rekensommen meenemen, maar beide bedrijven publiceren geen aparte cijfers over de Benelux.
Lichtpuntjes
Vermeulen ziet enkele lichtpuntjes voor 2012. In december 2011 noteerden de ict-dienstverleners een flinke toename in het aantal opdrachten, zowel voor het leveren van diensten als voor het bouwen van software. Zo boekte Capgemini's consultingtak een kleine groei, bij licht stijgende prijzen. Atos zag zijn systeemintegratietak groeien en bij Logica stegen de bpo-activiteiten door het afsluiten van een aantal grote deals op hr-terrein. Het lijkt erop sommige uitgestelde projecten nu toch worden uitgevoerd.
De economische druk op organisaties biedt kleinere spelers kansen om marktaandeel van de grote ict-dienstverleners af te pakken. ‘Logisch, kleinere spelers kunnen hun gehele aandacht op enkele grote accounts richten. Grote spelers hebben veel ballen in de lucht te houden', zegt Vermeulen. Hij herinnert zich T-Systems, dat in korte tijd grote uitbestedingscontracten van Shell, Philips en Heineken binnen wist te slepen. Nu zijn het vooral de grote en middelgrote Indiase ict-dienstverleners die in de Benelux marktaandeel inpikken.
Grote trends
Verder ziet Vermeulen ook de overeenstemming over de grote trends in de ict-sector als een extra aanjager van omzet. ‘Iedereen is het eens over de grote trends: cloud, mobiel, social en big data. Dat creëert een gevoel van urgentie dat de besluitvorming versnelt.'