De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) en de Stichting VEB Actie LCI hebben Sam Asseer, oud-bestuurder, de oud-commissarissen Rik Maes, Jan Tollenaar en Dick Schonis en accountant Pricewaterhousecoopers van het failliet gegane LCI voor de rechtbank Amsterdam gedaagd. Zij verwijten bestuurder en commissarissen onrechtmatig handelen tegen beleggers op basis van de misleidende jaarrekening 2000/2001 en het misleidende jaarverslag 2000/2001. De bedoeling van de rechtszaak is om alsnog de schade te verhalen en compensatie te verkrijgen voor gedupeerde beleggers.
LCI werd op 17 december 2001 failliet verklaard. Omdat de onderneming zo kort na het uitbrengen en vaststellen van de optimistische jaarrekening van 2000/2001 in deplorabele toestand raakte, twijfelde de VEB aan juist beleid bij LCI. Het bedrijf storte eind 2001 als een kaartenhuis in elkaar na een fraudeschandaal bij het Oostenrijkse dochterbedrijf. Ook de onvruchtbare miljoeneninvesteringen in de biometrische Smartpen hingen als een molensteen om de nek van het bedrijf.
Verwijten
De VEB verwijt oud-bestuursvoorzitter Sam Asseer en de oud-commissarissen dat zij niets hebben gedaan om de val van LCI tegen te houden. Daarnaast vindt de vereniging dat de bestuurder en de raad van commissarissen 'de beleggers onvolledig, onjuist en te laat ingelicht hebben over de werkelijke stand van zaken bij LCI.' Accountant Pricewaterhousecoopers wordt verweten de fraude bij de Oostenrijkse dochtermaatschappij van LCI niet te hebben ontdekt bij de controlewerkzaamheden. 'Had Pricewaterhousecoopers zijn werk goed gedaan, dan hadden de beleggers een beter beeld van LCI gekregen', aldus de VEB.
Over LCI wordt al een tijd geprocedeerd. Op 18 februari 2008 maakte de Ondernemingskamer een eindrapport naar het beleid en de gang van zaken van het LCI openbaar. Daarin stonden vernietigende conclusies over het beleid en het functioneren van bestuurder en commissarissen. Toch oordeelde de Ondernemingskamer in maart 2009 dat het onderzoeksrapport te beperkt was voor een verantwoord oordeel over wanbeleid. De Hoge Raad liet die uitspraak in september 2010 in stand. De VEB probeert nu in een civiele zaak alsnog financiële compensatie af te dwingen voor de gedupeerde beleggers.
LCI
LCI Computer Groep begon in 1983 als hardwaredistributeur. In 1988 ging het bedrijf naar de Amsterdamse beurs. Onder leiding van de in 1994 aangestelde Iraanse bestuursvoorzitter Sam Asseer ontwikkelde de onderneming zich tot een software- en dienstengroep. In 1999 herdoopte hij de automatiseerder in LCI Technology Group. Het bedrijf had naast een Nederlandse vestiging ook vestigingen in België en Oostenrijk. Na het faillissement mislukte een doorstart onder de naam BTG.