Informatieconcern Wolters Kluwer heeft in 2011 een omzet gerealiseerd van 3,354 miljard euro, tegenover 3,308 miljard euro in 2010. De nettowinst daalde door afschrijvingen van 287 miljoen euro in 2010 naar 118 miljoen euro in 2011. Van de totale omzet komt inmiddels 71 procent van software en onlinediensten. Wolters Kluwer (19.000 medewerkers) nam vorig jaar onder andere de Nederlandse bedrijven Twinfield (online boekhoudsoftware) en Legal Intelligence (zoekmachinesoftware) over.
Topvrouw Nancy McKinstry kijkt met vertrouwen naar 2012, ondanks de onzekere economische omstandigheden. Volgens haar zijn de fundamenten in 2011 verder versterkt door de groei van 8 procent van omzet uit software en online diensten. Van de totale omzet is 74 procent terugkerend. Wolters Kluwer mikt vooral op groei in de Verenigde Staten en Azië. De Europese markt staat onder druk. Daar daalde de omzet vorig jaar met 2 procent en McKinstry verwacht in 2012 geen verbetering.
Gecorrigeerde omzet
Begin vorig jaar rapporteerde Wolters Kluwer nog dat het in 2010 een omzet had geboekt van 3,556 miljard euro. Doordat het bedrijf in juli 2011 bekend maakte zijn farmadivisie te willen verkopen, moest er volgens de IFRS-boekhoudregels een correctie plaatsvinden. Om voor beleggers en analisten een eerlijke vergelijking te kunnen maken van de prestaties, zijn de farma-omzetten uit de cijfers gehaald. Voor 2010 bedraagt deze post 'discontinued operations' 248 miljoen euro en voor 2011 217 miljoen euro.
Eind 2011 is een deel van de farmatak, de marketing- en uitgeefactiviteiten, verkocht aan Springer. Het resterende deel wordt naar verwachting de komende maanden van de hand gedaan. Met de opbrengsten wil Wolters Kluwer verder investeren in de zorgsector, met name de snelgroeiende markt van informatievoorziening aan medische professionals.
Worsteling
Uit de vergelijkbare omzetten van 2011 en 2010 blijkt dat Wolters Kluwer vorig jaar worstelde met de omzetgroei, ondanks een aantal overnames in binnen- en buitenland. Het informatieconcern wist wel zijn opbrengsten uit onlinediensten, elektronische abonnementen en software te vergroten van 54 procent naar 71 procent. De resterende 29 procent komt uit papier boeken en vakbladen, trainingen, advisering en advertenties. Bij het bedrijf loopt voorts nog een groot kostenreductieprogramma. Daarmee werd vorig jaar 191 miljoen euro bezuinigd.
De divisie Legal & Regulatory boekte de meeste omzet in 2011 (1,451 miljard euro), gevolgd door Tax & Accounting (931 miljoen euro), Health (639 miljoen euro) en Financial & Compliance Services (333 miljoen euro).
Overnames
Wolters Kluwer levert behalve (online) vakinformatie diverse softwareoplossingen voor onder andere medici, accountants, belastingadviseurs en juristen. In de Verenigde Staten bedient het bedrijf naast zorginstellingen ook hypotheekaanbieders met een ondersteunend pakket. In Europa is het bedrijf actief op de markt van administratieve en accountingsoftware. Het concern, met het hoofdkwartier in Alphen aan den Rijn, was opvallend genoeg in Nederland als softwareleverancier nog weinig zichtbaar. Daar is in het afgelopen jaar met overnames van Twinfield, leverancier van online boekhoudsoftware, en Legal Intelligence, ontwikkelaar van een juridische zoekmachinesoftware, verandering in gekomen.
Naast de twee Nederlandse bedrijven pleegde Wolters Kluwer twee Belgische ict-overnames: Toppower, een Belgische leverancier van bedrijfssoftware voor accountants, de brandstoffenhandel, tankstations, autodealers, reisagentschappen en touroperatoren, en de transport management system (tms)-divisie TAS van de Belgische logistieke dienstverlener Transics International. Verder kocht het uitgeef- en softwarehuis in 2011 Lexi-Comp, een Amerikaanse leverancier van medicijninformatiesoftware aan apothekers en internisten in ziekenhuizen.