De Europese Commissie verdubbelt de investeringen in high performance computing (hpc) van 630 miljoen naar 1,2 miljard euro. De helft van dit bedrag is bestemd voor de oprichting van nieuwe ontwikkelcentra voor supercomputers en het aantrekken en opleiden van mensen. Ook wordt er extra geld gestoken in het versterken van het wetenschappelijk onderzoeksnetwerk Prace (The Partnership for Advanced Computing in Europe). Uiteindelijk doel is Europa voor 2020 weer mee te laten tellen als bouwer van supercomputers.
De hoogste Europese notering in de wereldlijst van meest krachtige supercomputers is momenteel de negende plek. Daar staat het Curie hpc-systeem (met een peak performance van 2 petaflop), van Bull. Volgens Neelie Kroes, de Europese commissaris voor de Digitale Agenda, kan Europa het investeren in hpc niet overlaten aan andere werelddelen. Daarvoor is het belang van supercomputers voor het dagelijks leven, de Europese industrie en de wetenschap in haar ogen te groot.
2020
Het extra budget voor hpc is naast het versterken van Prace en het investeren in ontwikkelcentra en personeel bedoeld voor het stimuleren van het gebruik van supercomputers door het Europese bedrijfsleven en de wetenschap. Ook moedigt Kroes EU-lidstaten aan om gezamenlijke projecten te starten om zo de kosten te delen. Een gemiddelde supercomputer kost ruim honderd miljoen euro met jaarlijkse onderhoudskosten die zo'n twintig miljoen euro bedragen.
Verder wil Kroes de Europese hpc-industrie ondersteunen in de pogingen om makkelijker toegang te krijgen tot de wereldmarkt. Uiteindelijk moet Europa in 2020 een van de toonaangevende spelers zijn op het gebied van de nog te ontwikkelen supercomputers op 'exa-scale'. Die zijn in staat tot 1 triljoen calculaties per seconde te gaan.
De stimuleringsmaatregel past bij een van de doelstellingen van de Digitale Agenda voor Europa om via innovaties een sterke Europese ict-infrastructuur te realiseren. De Europese Commissie gelooft dat, macro-economisch gezien, investeringen in hpc zich uitbetalen in economisch en wetenschappelijk succes in landen die hiertoe overgaan.