Als de eenden niet meer kwaken dan blijft het vriezen. Deze wijsheid kregen we vorige week te horen van een ijsmeester uit Friesland. Het eerste wat ik dacht was, als je mij in mijn blote veren met min 15 buiten zet, dan kwaak ik ook niet meer en mijn weervoorspellingen worden er niet echt betrouwbaarder op. Als de eenden niet meer kwaken dan moet je 144 bellen.
Nu gaat de Koninklijke Vereniging De Friesche Elfsteden niet uit van kwakende eenden maar van computermodellen van meteorologen. En een computermodel is betrouwbaar zou je zeggen. Maar ja, wie heeft het technisch en functioneel ontwerp van dat model gemaakt, denk ik dan? Hoe ziet het model eruit? If: ‘eenden kwaken' then: ‘dooi' else: ‘it giet oan!'? Zelf hanteren we thuis altijd het volgende weermodel: als de temperatuur hoger is dan het IQ van Piet Paulusma dan kun je barbecueën.
KPN
Al met al bleek het ijs net zo betrouwbaar als de mailservers bij de KPN en de tocht ging dus niet door. Het ijs is inmiddels verdwenen en bij de KPN hebben ze de firewall nog maar eens geüpdate en het wachtwoord aangepast. De betrouwbaarheid van internet heeft weer een flinke klap gehad.
Natuurlijk heeft KPN netjes zijn excuses aangeboden en bleek het een storm in glas water. Tevens was KPN nog zo vriendelijk om ons nog wat tips te geven hoe je veilig kunt internetten. Onder meer door het wachtwoord nog maar eens te vernieuwen. Goed bedoeld natuurlijk maar op een advies van KPN over beveiliging zit je niet echt te wachten als je twee dagen niet bij je mail hebt gekund.
Betrouwbaar als ijs
Het lijkt een beetje op die schaatser die na één nacht vorst gaat schaatsen, door het ijs zakt en vanuit het wak naar de mensen aan de kant roept: als ik jullie was zou ik hier niet gaan schaatsen. En terwijl je tussen de kwakende eenden uit het wak probeert te komen denk je, ik had beter naar de eenden moeten luisteren. Dus hoe betrouwbaar is internet? Net zo betrouwbaar als ijs. Dus niet na één nacht vriezen gaan schaatsen.
Internet is zeer betrouwbaar, als het om beschikbaarheid van de verbinding gaat dan. In de ongeveer 15 jaar dat ik er zelf gebruik van maak heb ik alles bij elkaar misschien een dag zonder gezeten. Dat is een betrouwbaarheid van meer dan 99,98%.
Als het gaat om het gebruik maken van internet is de enige onbetrouwbare factor de mens zelf. Maar ja, dat weten we inmiddels wel en het is natuurlijk veel moeilijker om daar nog een leuk stukje over te schrijven.
De vergelijking met een nacht ijs gaat wat dat betreft mank, zeker in relatie met al dan niet kwakende eenden en ijsmeesters.
Overigens ben je nooit te oud of te groot om te leren van je fouten. Op basis daarvan je klanten adviseren over beveiliging vind ik eigenlijk wel stoer. En een stuk betrouwbaarder dan dat niet te doen.
Het is jammer Jacob dat je verhaal over de KPN nu net weer is achterhaald door de werkelijkheid. Ik lees altijd met plezier je stukjes. Dit is helaas een zwaktebod.