De ICT Uitvoeringsinstantie (Ictu) van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft Atos de opdracht gegeven de kernapplicatie te bouwen voor de Registratie Niet-Ingezetenen (RNI). Deze toepassing moet er voor zorgen dat de gegevens van deze groep worden gebundeld en eenduidig worden vastgelegd in één registratie. Nu houden verschillende overheden elk hun eigen registratie bij van niet-ingezetenen, zoals grensarbeiders, buitenlandse studenten en pensionado's.
Iemand die voor een periode van vier maanden of langer in Nederland woont, wordt als ingezetene ingeschreven in de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA). Niet-ingezetenen zijn personen die niet of korter dan vier maanden in Nederland wonen, zoals grensarbeiders, buitenlandse studenten en pensionado's. Zij worden niet in de GBA ingeschreven. Naar schatting telt Nederland zo'n twee miljoen niet-ingezetenen.
Om de vastlegging te verbeteren wordt de Registratie Niet-Ingezetenen (RNI) ontwikkeld. Daarin worden alle gegevens centraal en op dezelfde manier vastgelegd. De RNI zal samen met de nieuwe Gemeentelijke Basisadministratie de Basisregistratie Personen vormen. Daarnaast komen er speciale RNI-loketten bij achttien gemeenten en moet het systeem behalve met de GBA worden gekoppeld met de systemen van de Belastingdienst, het UWV, de SVB en het CVZ.
Koppelingen
De RNI zal uit een aantal bouwstenen bestaan, zoals inschrijfvoorzieningen waarmee de registratie van niet-ingezetenen in Nederland plaatsvindt en een voorziening voor de verwerking van verzoeken van deelnemers. Ook bevat het registratiesysteem straks een centrale gegevensverzameling met relevante data van niet-ingezetenen, evenals een koppeling met andere systemen voor de controle hiervan.
Atos is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van een applicatie die het mogelijk maakt gegevens van niet-ingezetenen te bundelen. Het is de bedoeling dat de RNI straks de basisgegevens van niet-ingezetenen bevat die zijn ontleend aan de registraties van overheidsorganen en inschrijvingen aan het RNI-loket. Voor elke ingeschreven persoon wordt een persoonslijst aangelegd met een burgerservicenummer, identificerende gegevens en het buitenlands adres.
De architectuur van de RNI sluit zoveel mogelijk aan op de architectuur van de GBA. Atos is ook bij de modernisering van de GBA betrokken. Zo heeft de automatiseerder als een van de voorkeursleveranciers een toevoeging gebouwd voor GBA Verstrekkingen: de centrale component van het GBA-stelsel. Ook bouwde Atos het Pensioenregister (mijnpensioenregister.nl) en zal het de ervaring hiermee kunnen gebruiken bij de ontwikkeling van de kernregistratie van de RNI.
Dit vind een goed initiatief. Dat zal voor mij als niet-ingezetene een hoop tijd en rompslomp schelen bij het indienen van aangiftes en bij het opvragen van mijn eigen gegevens. Nu alleen nog hopen dat ik dan ook een DigiD kan aanvragen!