Ict-dienstverlener Sogeti gaat 110 medewerkers ontslaan, bovenop de eerder aangekondigde 57 ontslagen. De ontslagen vallen in divisies waarvan het bedrijf de portfolios’s gaat afbouwen. Het gaat om allerlei verschillende functies, maar vooral de Cobol-programmeurs, services-, implementatie- en projectmanagers zullen getroffen worden. Op donderdag 9 en vrijdag 10 februari 2012 worden de exit-gesprekken gevoerd op de vestiging in Amersfoort.
Sogeti voert de gesprekken in Amersfoort, omdat deze locatie beschikt over goede gespreksfaciliteiten en centraal gelegen is. De personen die deze exit-gesprekken gaan voeren zijn locatie-onafhankelijk door het hele land gestationeerd. Volgens een woordvoerder heeft de keuze voor Amersfoort niks te maken met een besluit dat Sogeti binnenkort gaat nemen over het al dan niet sluiten van een aantal vestigingen. Hierover denkt de dienstverlener op korte termijn uitsluitsel te kunnen geven nadat de gesprekken met de Ondernemingsraad zijn afgerond.
Afbouw- en groeiportfolio’s
Ondanks dat Sogeti verschillende portfolio's aan het afbouwen is, benadrukt Sogeti-ceo Jeroen Versteeg dat er niet gestopt wordt met de dienstverlening. De af te bouwen portfolio's zijn Project- en Servicemanagement, Implementatie, Legacy, Oracle Classic, Microsoft Dynamics en een selectief aantal SAP-activiteiten.
Daarnaast zijn er ook groeiportfolio's gedefinieerd waarin Sogeti meer gaat investeren. Dit zijn Security, Mobile, Testen en Business Intelligence. Er wordt ook nog geïnvesteerd in een groot deel van de SAP-activiteiten (en gerelateerde onderwerpen zoals ecm), Infrastructuur Services en High Tech-, Java-, Metrieken-, Microsoft- en Oracle APEX/JDEV-platformen.
Professionals
Het afbouwen van portfolio's kwam al eerder aan het licht toen Sogeti een herstructurering van zijn divisies aankondigde. Het aantal van acht divisies werd teruggebracht naar vier. Gevolg hiervan was wel dat 57 mensen met directie-, management- en staffuncties hun baan verloren. Versteeg zei toen dat er op dat moment geen ontslagen onder de professionals zouden vallen.
Er wordt zo vaak verandert omdat de veranderingen die zijn gedaan geen of weinig effect hebben. En natuurlijk moet een bedrijf geld verdienen. Echter stonden voor de crisis dezelfde mensen aan het roer als nu na de veranderingen. Er verandert dus eigenlijk niets structureels. De enige reden voor de veranderingen is dat de directie kan zeggen tegen de aandeelhouders: “kijk, we zijn er mee bezig en nemen moeilijke beslissingen.” Alleen de koers verandert niet terwijl de markt wel aan het veranderen is. Het negeren door de directie van deze veranderingen is een steek met een mes in de rug van de medewerkers die keihard hebben gewerkt (en nog steeds keihard werken) bij Sogeti. Diegene die over blijven zijn de directieleden.
De markt is nu eenmaal moeilijk , vergelijk eens Sogeti met andere grote detacheerders. Het feit dat ze geprobeerd hebben iedereen aan boord te houden siert het bedrijf. Op een bepaald moment moet het wel , gesneden worden en ja, dat is altijd vervelend!
Wat doe je als je broek nog te ruim zit?
Dan haal je je riem nog eens wat strakker aan.
Afbouw portfolio’s wordt mee bedoeld krimp portfolio’s, zolang het nodig is…
Laten we met zijn allen redelijk zijn beste professionals. Het gaat in elke tent als sogeti om het geld. Natuurlijk, in goede tijden kan er veel en in mindere tijden is het de tering naar de nering. Waar op dit moment werkelijk het probleem ligt heeft u mogen aanschouwen met het debacle waar de KPN tegen aan heeft gekeken recentelijk.
Debacles zoals de caps bij o.m. RWS of Eneco of de uitholling bij Centric en de wijze waarop men met professionals om aan het gaan is. Laten we wel zijn dat er veel IT professionals zijn die geen clue hebben van de meriten van de materie laat staan dat zij op economisch verantwoorde wijze weten om te gaan met klant en materie.
Dat heeft dan weerslag op andere professionals die dat wel kunnen maar helaas op het verkeerde moment aan het eind van hun lijntje als redundant thuis kwamen te zitten. Ik waarschuw al een paar maanden dat de onderlinge solidariteit in IT land volkomen te grabbel is gegooid door bedrijven zoals voornoemd en incompetente zielen zoals Balkenende, Bos, Rutte Donner en Kamp, om er maar een paar te noemen.
De huidige stand van zaken is, en dat weten wij allemaal, liegen dat het gedrukt staat en pretenderen dat, wetende dat wat je aan het verkondigen bent één grote bal gebakken lucht is. Ik weet persoonlijk niet wat ik erger moet vinden. Feit is wel dat het bijna zover is, zie KPN nog maar eens even als voorbeeld, dat menig organisatie, die nu nog overmoedig en arrogant zoekende is naar die goedkope schaap met twee koppen en 6 poten, voor een zelfde uitdaging zal komen te staan.
Er zijn namelijk niet al teveel professionals binnen de IT die het in zich hebben voorbij hun eigen scope te kunnen kijken en de vinger op de zere plek kunnen leggen om uiteindelijk datgene te bereiken waar IT voor staat. Het besparen van geld.
De opportunisten? Ik ben bang dat zij die zich nu laten zien en gelden, vanzelf de eigen rekening mogen betalen en dat de werkelijke IT professionals vanzelf de mogelijkheden weer zullen krijgen. Een geval als KPN bijvoorbeeld is niet een op zichzelf staande situatie die om dringende aandacht vraagt.
Wat ik helaas momenteel mis bij menig grote club is de oprechtheid de zaken benoemen zoals ze zijn. Het gaat slecht economisch gezien en zoals het er naar uit ziet zal het de komende tijd alleen nog maar slechter worden. Het zij zo. Dat betekend dat je je als professional anders zult moeten gaan opstellen maar, naar ik hoop, wel realistisch.
Er is tenslotte een groot verschil tussen pretentie hebben en regelrecht liegen.
Op zich wonderbaarlijk hoeveel mensen hier quoten uit intranet en interne discussies en speculaties. Voor vertrouwelijkheid hoef je dus niet bij Sogeti terecht.
Maar dat is sowieso een goed wat niet zo hoog meer in het vaandel staat bij velen.
@Bert Verveer
De geluiden/geruchten worden steeds hardnekkiger. Zeker gezien de ontwikkelingen bij Cap. Ik begreep dat de schoonmaak bij Sogeti ook nog wel even door zal gaan. Misschien ook wel het beste voor alle betrokkenen.