Verpleegkundigen van de divisies Kinderen en Hersenen van het UMC Utrecht hebben sinds kort aan één blik op het beeldscherm genoeg om te zien welke zorg er per patiënt op dat moment relevant is. CS-Maps van ChipSoft brengt dit visueel voor hen in kaart.
'Het systeem is een waardevolle toevoeging voor het verpleegkundig dossier', zegt Annewijke van Keulen, projectleider verpleegkundig dossier en CS-Maps van het UMC Utrecht. Het biedt in één view een overzicht van de afdeling met daarbij per patiënt de waarschuwingen en acties die op dat moment relevant zijn. De bevindingen uit deze pilot worden meegenomen bij de verdere ontwikkeling en implementatie van CS-Maps in het UMC Utrecht. De planning is dat vanaf 12 maart het hele UMC Utrecht ermee werkt.''
CS-Maps is een dashboard en werklijst in één, waarop gehele afdelingen in dynamische plattegronden staan afgebeeld en waarop te zien is welke acties nog uitgevoerd moeten worden rondom patiënten, bedden en kamers. Deze acties worden ‘just in time’ op de Map getoond en zijn vervolgens vanuit deze plattegrond te starten.
'De grootste winst is de signaleringsfunctie', vindt Van Keulen. 'Het UMC Utrecht heeft ervoor gekozen alleen iconen te tonen voor acties en waarschuwingen die op dat moment relevant zijn. Hierdoor beperk je het aantal iconen, is het overzichtelijk en blijf je als verpleegkundige alert op de acties en waarschuwingen die echt belangrijk zijn bij de patiëntenzorg. Zo zie je bijvoorbeeld direct dat een medicatieopdracht is gewijzigd of dat er een behandelbeperking geldt. Daarnaast kun je via een aantal iconen direct doorlinken naar aanvullende informatie. Een voorbeeld hiervan is de link naar het isolatieprotocol. Belangrijke informatie is dan direct inzichtelijk.'
'De digitale plattegrond geeft de verpleegkundige informatie die echt belangrijk is bij de patiëntenzorg', zegt Van Keulen. 'Wat ik hoor is dat verpleegkundigen er naar uitkijken om met het systeem te gaan werken. Het biedt echt iets extra's en meer overzicht. Daarnaast is er voor patiënten en bezoekers een view waarop de naam van de patiënt, de zaalarts en de dienstdoende verpleegkundige getoond kunnen worden. Hierdoor weten bezoekers waar de patiënt ligt en is direct duidelijk welke arts of verpleegkundige benaderd kan worden voor vragen.”
Overzicht in plaats van overload
Zorginstellingen kunnen CS-Maps op alle denkbare disciplines inzetten. Zo kan het systeem helpen (de zorgbehoeftes op) de SEH en OK duidelijk in kaart te brengen, maar is het ook uiterst geschikt om de logistiek van apparatuur binnen de zorginstelling aan te sturen. CS-Maps visualiseert afdelingen, kamers en zorgbehoeftes en brengt structuur aan in de informatie overload waar veel zorginstellingen mee te maken hebben. Door de presentatie van icoontjes bij de patiënt krijgt de verpleegkundige een actueel overzicht van informatie die relevant is en alerts bij wijzigingen. De beschikbare informatie en taken zijn in één oogopslag zichtbaar, zodat patiënten nóg beter en sneller van goede zorg voorzien worden.