Steeds meer bedrijven maken gebruik van virtualisatie waardoor de fysieke servers hun plek inruilen voor virtuele die zich op 'centrale storage' bevinden. Deze ontwikkeling verandert de san-storage in iets wat het fundament van ict-diensten wordt.
Als we naar acceptatiecriteria van projecten zoals virtualisatie van desktop of servers kijken dan zien we dat de performance en beschikbaarheid essentiële onderwerpen zijn die hoog op de lijst staan. San-storage dient altijd als een belangrijke component gezien te worden van de totale architectuur die direct effect heeft op dit criterium. Uiteraard zijn er nog andere zake,n zoals netwerk, inrichting van virtuele omgeving en (blade)infrastructuu,r die ook direct effect hebben op deze eisen. Maar de plek en de functie van san-storage in dit geheel is zeer bijzonder. Vaak wordt deze component echter onderschat of krijgt minder aandacht, terwijl deze het hart en fundament van infrastructuur en de aangeboden diensten is.
Wanneer we het over san=storage hebben, denken de meeste opdrachtgevers aan de hoeveelheid ruimte op de schijven; '“ik wil een san met 10 TB'. Ze zijn zich er niet van bewust dat deze component uit twee delen, san en storage, bestaat. Elk deel dient aan bepaalde eisen te voldoen om te voorkomen dat de resultaten van je project achteraf tegenvallen.
Ontwikkelingen
Zoals andere producten in de ict-wereld heeft deze component ook veel ontwikkelingen meegemaakt. Er zijn tal van mogelijkheden en oplossingen die door deze component aangeboden worden om je ict-omgeving zo op te bouwen dat de wensen van je gebruikers en je business gerealiseerd kunnen worden. We zien bijvoorbeeld dat bij ontwikkeling van deze component veel aandacht besteed wordt aan 'green it' en duurzaamheid. Het vinden van geschikte san-storage met de juiste samenstelling is essentieel. Want, wanneer je eenmaal je keuze hebt gemaakt en het product aangeschaft hebt, dan is dat het fundament van je omgeving! Je kunt een en ander aanpassen (afhankelijk van de fase waar je project zich in bevindt) maar niet alles! Denk eerst goed na en toets je keuze!
De rol van SAN-Storage consultant
Wanneer je een deel van je virtuele infrastructuur wilt uitbreiden of nieuwe san-storagetechnologie wil inzetten dan doe je er verstandig aan om een san-storagespecialist met voldoende kennis te raadplegen. Het advies dat hij gaat geven zal het fundament worden voor het behalen van de verwachtte resultaten en acceptatie van diensten die met deze component te maken krijgen of hierop gebouwd worden. Deze specialist dient voldoende kennis en ervaring te hebben om in zijn ontwerp en advies aandacht te kunnen besteden aan de verschillende onderwerpen zoals:
– De reden van het gebruiken van san-storage (virtualisatie, database, archivering et cetera)
– Architectuur, belasting, koppeling en protocollen(iSCSI, NFS, FC et cetera) van de huidige (san-storage)infrastructuur naast de eisen vanuit het project.
– Beschikbaarheid (RPO,RTO),
– Beveiliging
– Uitbreidingsmogelijkheden in de toekomst
– Efficiëntie (omgaan met data en architectuur)
– Beheer
Deze specialist kijkt niet alleen naar de component in zijn ontwerp maar ook de overige componenten in de keten; san-storage stopt niet buiten de 'box'. Daarom is het hebben van voldoende kennis en ervaring een 'must' voor deze functie. Als de san-storage eenmaal is geleverd en geïnstalleerd, wordt men vaak overgelaten aan de eigen interne kennis. Juist nu is het belangrijk om te worden bijgestaan door de partner.
Conclusie
San-storage is een component in je architectuur die het fundament van je ict-omgeving vormt en eenmalig ontworpen kan worden. De samenstelling van deze component kan effect hebben op de juiste werking van de overige componenten. De flexibiliteit, aangeboden mogelijkheden en ontwerp van deze component zijn essentiele zaken voor de groei en verandering binnen je ict-architectuur en -omgeving in de toekomst.
Betrek een san-storagespecialist in het gehele proces. Met hem in een team naast de overige specialisten kun je de kans op mislukking of veel ellende tijdens de uitvoering van het project zeer klein maken en verzekerd zijn van een juist fundament.
Reza,
Goed en herkenbaar stuk. Ook ik heb in mijn storage verleden genoeg het verzoek gehad van ” Kunnen jullie een offerte maken voor een SAN van 10 TB?”
Zoals je aangeeft worden belangrijkere zaken zoals (IO) performantie, schaalbaarheid, RPO/RTO, en last but not least toekomstige kosten vaak uit het oog verloren. Dit resulteert nog wel eens in een flinke en kostbare teleurstelling. Het is van groot belang om met de echte specialisten te schakelen.
Laat je als klant-zijnde niet om de tuin leiden door alle verkooppraat.Het is van groot belang een goede balans tussen prijs, kwaliteit en functionaliteit te vinden.
In 1 van mijn eerdere stukjes ben ik daar al een keer op in gegaan. En in mijn bijdrage voor volgende week zal ik daar nog verder op in gaan.
mvg,
Ruud Mulder
Reza,
Storage is inderdaad het fundament van het verdere bouwwerk dat er bovenop gezet wordt. En uit de praktijk herkenbaar worden daar inderdaad niet genoeg of helemaal geen heipalen onder gezet. De heipalen zijn je genoemde punten welke van grote invloed zijn op de werking en beschikbaarheid van de service.
Meten is weten en gissen is missen geldt namelijk zeker voor de opslag. Een (gratis) hulpmiddel als SQLIO kan bijvoorbeeld al veel problemen met response en performance voorkomen. Want storage is geen ‘one size fits all’ oplossing zoals je al aangeeft met differentatie naar gebruik.
Helaas lijkt virtualisatie te leiden tot een generalisatie waarbij alleen nog de prijs leidend is. Maar voor een goede ict-architectuur is het inderdaad beter om er teamwerk van te maken waarbij de verschillende specialisten ieder hun deel van de calculaties doen.
Inhoudelijk een goed artikel, maar ik wil even ingaan op :
‘ik wil een san met 10 TB’ en dat de opdrachtgever geen idee heeft wat er daarachter zit.
Als opdrachtgever wil ik dat niet weten. Wat ik wil is 10 TB aan data ergens kunnen opslaan, en hoe technisch inhoudelijk gerealiseerd wordt, zal mij eigenlijk salami wezen.
De goede opslag-consultant zal inderdaad met de vragen komen zoals in het artikel genoemd, en biedt mij een oplossing aan die voldoet aan mijn wensen.
Dit geldt over voor de meeste vakgebieden, maar helaas is een deel van de consultants gewend te denken in oplossingen voordat ze het probleem kennen.
Een mooi voorbeeld hiervan is een verhaal over iemand die een schilderijtje op wil hangen aan een houten wand. Iemand (consultant 1) had hem verteld dat hij schilderijen het beste met een schroef op kon hangen. Die man dus naar de bouwmarkt, en vraagt om een boormachine, boortjes enz. Komt dus vervolgens thuis met de nieuwste klop-boor-hamermachine, een assortiment aan boortjes waar je U tegen zegt, schroeven, pluggen enz enz.
Komt z’n buurman langs (consultant 2) en ziet dat het om een schilderijtje gaat van 10 bij 10 cm. Zegt ‘ie, waarom had je niet een hamer en een paar spijkertjes gekocht, kun je dit schilderijtje makkelijk mee ophangen, en was een stuk goedkoper geweest….
Consultant 1 heeft dan misschien wel meer omzet (en winst?) gegenereerd, maar de klant is eigenlijk het best geholpen door consultant 2
Herkenbaar artikel.
Je kunt echter architectuurverantwoordelijkheid ook bij een aparte infra specialist leggen. Ja, die zijn duur. Die stelt dan weer gerichte eisen stelt aan SAN(specialist). SAN specialist gaat implementatie doen en helpt mee aan storage testen.
Toch een beetje ieder z’n vak zou ik zeggen.
@Mauwerd
In plaats van een infra specialist zou je ook nog kunnen overwegen een applicatie-specialist hiervoor in te zetten.
Maar, deels off-topic, raak je hier een veel leuker probleem:
– ik heb mijn storage uitbesteedt aan partij A
– mijn netwerk laat ik doen door partij B
– het serverpark draait bij partij C
– mijn lokale PC en laptop-park wordt onderhouden en beheerd door partij D
– de applicaties worden gemaakt en onderhouden door partijen E t/m G
Iedere partij heeft zijn eigen specialisten, met eigen wensen en inzichten.
Wie gaat nu de algehele technische concepten bewaken en controleren, en alle conflicten bemiddelen?
Vooral bij overheden, die alles op moeten knippen en aanbesteden, zijn dit soort constructies funest voor de voortgang van het project en de uiteindelijk geleverde kwaliteit.
En de lachende derde is het consultancybedrijf dat die overall “bewaker” mag leveren
@PaVaKe:
De essentie van dit artikel is “het bewust worden” van wat je gaat doen! Het is niet de bedoeling dat jij als opdrachtgever diepgaande kennis dient te hebben van de oplossing maar bewust zijn van wat je gaat doen en de gevolgen daarvan(fundament van je omgeving)
Ik heb ergens in dit artikel gezegd: Denk goed na en toets je keuze! Als je in bouwmarkt aan een medewerker had verteld dat je een schilderij van 10×10 wilde ophangen dan had hij je kunnen vertellen dat je keuze (klopboor-hamermachine) niet de juiste was(toets je keuze)!
In een offertetraject van b.v. vernieuwing infra en ICT omgeving kan de prijs van SAN-Storage de reden zijn waarom de offerte bij een leverancier duurder uitkomt dan bij andere! Gebaseerd op de boodschap van dit artikel kun je bij beide leveranciers nagaan waar het prijsverschil vandaan komt en tot hoeverre zij met jou nagedacht hebben over je ict voor de komende jaren!
De ontwikkeling die ict de afgelopen jaren meegemaakt heeft zorgt ervoor dat je niet meer zoals voorheen, 1x systeembeheerder kan hebben die alles voor je kan beheren en ontwikkelen! Je hebt specialisten nodig om je ict in te kunnen richten en problemen oplossen(indien dat te ingewikkeld is voor de beheerders).
En ik ben het niet met je eens dat je voor verschillende aspecten van je ict omgeving zoveel partijen moet hebben. Je heb genoeg partijen die als “ System Integrator” bijna alle specialisten in huis hebben. Zo heb je genoeg aan 2 of hooguit 3 partijen. En naar mijn mening het is de taak van projectleider of ict-manager om het technische concepten te bewaken of alle conflicten te bemiddelen. Daar heeft hij ook een team ter zijn beschikking!
@Ruud:
Inderdaad! Juist door deze bewustwording kan een opdrachtgever tijdig deze teleurstellingen voorkomen. Dit is ook de kern van mijn verhaal.
@edekkinga
Dank voor je tip! Ik ken deze tool niet. Ik ga hem googlen
@Reza
Ik kom in de bouwmarkt op advies van consultant 1. Vraag ik nu aan de bouwmarkt wat hun denken wat de beste oplossing is, dan ga ik een extra consultant raadplegen.
Ik ben het dan ook wel en niet met je eens. Ja, je zou de keuzes moeten toetsen. Maar is het niet zo dat ik expertise inhuur om deze keuze voor mij te maken en te toetsen ?
Als opdrachtgever wil ik me hier eigenlijk niet meer druk over hoeven maken.
Wat ik dan ook aan wilde geven in mijn reactie is dat er een verschil zit tussen de ene en de andere consultant. Sommigen horen de helft van het probleem en leveren een oplossing, maar vergeten de andere helft, waardoor het geheel niet bruikbaar is uiteindelijk.
(dit kan overigens ook aan de opdrachtgever liggen, vooral wanneer deze niet representatieve eindgebruikers afvaardigt naar de gesprekken met de consultant)
En dat je voor dit soort trajecten specialisten nodig hebt, kan ik alleen maar beamen.
Maar als eindgebruiker wil ik uiteindelijk gewoon ergens 10 TB aan data kwijt volgens een bepaalde structuur of met bepaalde mogelijkheden, en hoe dat technisch inhoudelijk gerealiseerd wordt, maakt me eigenlijk niet uit. Hiervoor wil ik het liefst spreken met iemand die mijn behoeften begrijpt en kan vertalen naar de goede implementatie. Of dat nu een specialist is of een consultant maakt me eigenlijk ook niet zoveel uit.
(persoonlijk heb ik overigens meer vertrouwen in de technisch specialist dan in een consultant, maar dat terzijde)
@paveke
Je schetst een problematiek die zeker in storageland heel herkenbaar is. Zoals je aangeeft zit je niet te wachten op de technische details en wilt gewoon capaciteit in terrabytes hebben. Maar een storage consultant zal wel een beeld moeten hebben van het hele plaatje voordat deze kan adviseren. Meegaand in je eerste vergelijk met het ophangen van het schilderij is inderdaad een spijkertje misschien genoeg voor een klein schilderij of zou zelf dubbelzijdig plakband gebruikt kunnen worden. Als het echter geen schilderij is van 10×10 maar een boekenplank waar de volledige encyclopedie op moet komen te staan wordt het echter al complexer. Een hamer en spijkers zal niet voldoen, zeker niet als de muren van beton zijn.
Het zijn dus de randvoorwaarden die de keus van het gereedschap bepalen en zorgen dat de oplossing blijft hangen. Een goede baseline opstellen vraagt meer dan de totale behoefte aan capaciteit en is een multidisciplinaire exercitie. Zo zal een Database Administrator op basis van gegevens uit bijvoorbeeld SQL Server Profiler aan moeten geven welke doorvoersnelheden nodig zijn. Andere specialisten zullen hetzelfde moeten doen vanuit hun eigen expertise en ervaringen. De door Reza genoemde ‘System Integrator’zal vanuit deze gegevens de juiste oplossing moeten modelleren waarbij ook nog rekening gehouden wordt met aspecten als beheer en groei. Niet zelden wordt helaas te lichtzinnig gedacht aan het fundament van de oplossing en worden in de bouwmarkt de goedkope materialen gehaald.
Afdeling inkoop beoordeeld het verschil tussen oplossing A en B toch vooral op prijs en is zich niet bewust van de onderliggende technische details. Voor de amateur is een bout nu eenmaal een bout maar zit er wel degelijk verschil in trekkracht. Evenals dat er voor verschillende materialen ook verschillende pluggen zijn. Niet zelden onstaan hierdoor later problemen in de response van applicaties en services doordat de spijkers krom geslagen worden in de betonnen muur of worden te grote gaten geboord omdat de klopboor machine te zwaar is voor de celbetonblokken waaruit de muur bestaat. De onafhankelijke derde partij die er dan bijgehaald wordt lacht dan inderdaad in z’n vuistje omdat deze niet lang hoeft te zoeken naar de problemen. Net als bij de RTL serie ‘Help, Mijn man is klusser’ moet er dan een reddingsoperatie gestart worden om de problemen op te lossen.
Dataopslag als rocket science.
Kun je niet gewoon een matrix schetsen met capaciteit / leessnelheid / schrijfsnelheid / latency / maximale capaciteit? Met als scenario’s : 1 plek of in meerdere datacenters.
Het klinkt allemaal zo complex en complex is duur.
Kan er niet een beslissings workflow gemaakt worden zoals je een belastingdienst formulier invult?
Zoiets als: Wat is de gewenste opslag capaciteit? Gebruikt u gevisualiseerde servers? Hoeveel? Hoeveel ruimte wordt gebruikt voor kritische databases? Hoeveel voor VDI? Et cetera?
Als er geen standaard antwoorden zijn, wordt er niet gewerkt volgens een standaard. Dat is heel goed te verdedigen als je iets heel bijzonders doet, maar de meeste bedrijven en dus IT afdelingen doen veel dingen die ook gebeuren bij andere bedrijven en IT afdelingen.
Storage is dus inderdaad een fundament, maar vlieg die alsjeblieft niet aan als maatwerk.