Kenniscentrum Ecabo waarschuwt voor een misleidend beeld van banenkansen in de ict. Het instituut baseert zich op eigen berekeningen over de kans op een baan per studie. Door een grote diversiteit in ict-opleidingen, is volgens Ecabo niet goed aan te geven hoe groot gemiddeld de baankans is voor een ict-student.
Het misleidende beeld van baankansen voor ict-studenten wordt volgens Ecabo in de hand gewerkt door de recent verschenen ‘Keuzegids onderwijs mbo-opleidingen' van het Leidse Centrum voor Hoger Onderwijs Informatie (Choi), gebaseerd op cijfers van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) van de Universiteit Maastricht. Het onderzoek van ROA onderscheidt drie opleidingstypes voor ict: mbo, hbo en wo. Cijfers voor vraag en aanbod worden tegen elkaar afgezet en voor ict is de conclusie dat het aanbod groter is dan de vraag op de arbeidsmarkt.
Zorgwekkend
Dat klopt ook volgens Ecabo, wanneer alles bij elkaar wordt opgeteld. Het kenniscentrum kijkt echter specifiek per opleiding en dan is het verschil dat enorm. ‘Helaas wordt die nuance niet altijd aangebracht', aldus Ecabo in een verklaring. ‘Zo schetst de Keuzegids het beeld dat er voor alle mbo ict-opleidingen een negatief arbeidsmarktperspectief is. Die interpretatie is niet correct en zorgwekkend.'
In Nederland is het perspectief volgens Ecabo ongunstig voor gediplomeerden van mbo ict-opleidingen op niveau 2 en niveau 3. Het gaat hier om de opleidingen Medewerker ict en Medewerker beheer ict. Voor de mbo ict-opleidingen op niveau 4 zijn de perspectieven volgens Ecabo juist gunstig. Het gaat hier om de opleidingen ICT-beheerder, Applicatieontwikkelaar en Netwerkbeheerder. Uitzondering is de mbo-niveau 4-opleiding Particulier digitaal onderzoeker.
Samenwerking
Het Centrum voor Hoger Onderwijs Informatie verbaast zich over de kritiek van Ecabo. 'Er is onlangs contact geweest. Onze werkwijze voor de Keuzegids is juist, de cijfers van het ROA kloppen. Maar Ecabo beschikt over gedetaileerdere informatie per opleiding', vertelt redacteur Jeanine Laudy van het Choi. 'Afgesproken is dat wij voor de volgende editie van de gids juist met Ecabo zullen samenwerken.'
Negatieve consequenties
ICT~Office benadrukte onlangs nog dat de kansen voor hoogopgeleide ict-professionals goed zijn en blijven binnen de ict-sector, maar ook daarbuiten. Het gaat hier om de toenemende vraag naar ict-professionals binnen de financiële dienstverlening, maar ook in bijvoorbeeld de zorg. ICT~Office waarschuwt juist dat het tekort aan goed opgeleide ict'ers negatieve consequenties zal hebben voor de Nederlandse kenniseconomie. Ook het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie komt in het rapport ‘Van een fysieke naar een intelligente digital gateway' tot de conclusie dat Nederland er op het vlak van de beschikbaarheid van ict-talent slecht voorstaat.
Het bedrijfsleven heeft volgens Ecabo nu en straks veel behoefte aan goed opgeleide ict-beheerders, applicatieontwikkelaars en netwerkbeheerders. Het kenniscentrum wil dat het bedrijfsleven over genoeg van zulke medewerkers beschikt. ‘Genoeg, dus zoveel dat het bedrijfsleven ook de keuze heeft, en niet gedwongen wordt om duurdere hbo'ers in te zetten op mbo-beroepen', aldus de Ecabo-verklaring. ‘Voldoende instroom naar deze opleidingen begint met correcte studievoorlichting. Wij roepen voorlichtingswebsites, studiekeuzegidsen en de media op om kritisch te zijn bij het interpreteren van arbeidsmarktinformatie voordat er advies wordt gegeven.'
Daar gaan we weer….
Bij dit soort berichten is het altijd belangrijk om jezelf af te vragen waar de belangen liggen.
Opleidingen willen studenten.
Het bedrijfsleven, en dus ICT~Office, willen graag kiezen uit zoveel mogelijk kandidaten: 100 is beter dan 10 is beter dan 2. Daarnaast vraag het bedrijfsleven graag academisch gevormde vakkenvullers.
ICT~Office roept al sinds jaren dat er een dramatisch tekort is van altijd 10.000 mensen. Al even zolang zijn er 10.000 ICT bankzitters bij het UWV.
Ten aanzien van het aantal vacatures in de zorg en “finance” (was daar geen crisis): zoek zelf maar eens op Intermediair en Computable hoeveel vacatures er daar zijn. Alleen Achmea zoekt flink (maar dat zal na de publicatie van de laatste cijfers binnenkort ook wel afgelopen zijn)
@Jan,
Opleiders willen inderdaad studenten, maar dan wel voor richtingen waarin wèl voldoende arbeidsmarktperspectief is. ECABO (geen opleider) voert zelfs een ontmoedigingsbeleid om het aantal deelnemers aan mbo-ict-opleidingen met weinig of minder arbeidsmarktperspectief te verminderen.
Geachte Computable,
Zoveelste onzin over ict-banen, nu in een andere ‘jasje’, met name van Ecabo, maar het blijft onzin……jammer!!!
Wat ik zo vaak mis in de analyse van de pers en reageerders is het verschil tussen instroom en uitstroom. Dat er nu 10.000 bankzitters zijn, zegt niets over de behoefte over een aantal jaar. En academische vakkenvullers gaat wel wat ver, maar realiseer je dat er een groot verschil is tussen MBO 2/3 en 4.
Volgens mij hebben ECABO en ICT~Office zeker wel de nuancering op hun netvlies die nodig is om hier goed naar te kijken.
Alleen een MBO ICT opleiding is niet genoeg, er zijn ook aanvullende certificaten vereist. Microsoft certificeringen zijn hier een goed voorbeeld van, deze worden veel gevraagd in vacatures op het internet.
ICT werklozen, moeten dus eerst dure certificeringen halen (deze krijg je niet op school), voordat ze weer goed op de arbeidsmarkt liggen.
Daarnaast zijn de lonen niet goed, omdat er geen ICT CAO is in iedere branche. Er dient altijd onderhandeld te worden over het loon, daardoor worden ICT-ers arrogant(logisch toch!). En de werkgevers maar klagen…
De sfeer in ICT land is goed verpest hierdoor.
@jan:
Ik ben al ruim 2 jaar 1 van die 10.000 bankzitters. Ondertussen heb ik meer dan 1 A-4tje in mijn CV met opleidingen. Daarvan is 90% op HBO en HBO+ niveau. Je zou zeggen, dat schept kansen. Niet dus. U is “te hoog opgeleid”. “Wat was uw leeftijd ook alweer?” “Afstand tussen uw woning en ons bedrijf is toch te groot”
@Vincent:
Ook ik heb het afgelopen jaar maar een aantal Microsoft certificaten gehaald, ondanks het feit dat deze op zijn zachts gezegd geen fluit voorstellen, wordt er toch om gevraagd. Maar dan zien ze de andere opleidingen (oa PMP en Prince2) Je denkt toch niet dat je ook maar een geringe kans maakt…..
Met betrekking tot de salariëring, klopt. Dat komt door de detacheringsbedrijven die lagere basissalarissen geven, maar tevens de lease-auto, de laptop, telefoon etc. Als je dan naar een andere werkgever wilt en deze “extra”-elementen verrekend in je salariseis, zal je inderdaad tot de conclusie komen dat 80% procent van de bedrijven daar onder zit maar haar aanbod. (die 20% zijn de andere detacheerders)
@redactie:
Nuancering is inderdaad gewenst, niet alleen naar opleidingsniveau, maar ook naar vraag en aanbod, leeftijd en vooral ervaring.
@Kees Bakker, hoog opgeleid of overgekwalificeerd is natuurlijk een onzin verhaal, het is gewoon een politiek correcte manier om te vertellen dat ze niet zitten te wachten op bejaarden (35+). Geen enkele supermarkt heeft er problemen mee dat er academicy de rekken staan te vullen.. wat wel een probleem is als ze ouder zijn dan 18.
Zo is dat in de detacherings wereld ook.
Het is niet voor niets dat dergelijke organisaties zoveel kritiek krijgen. het zijn gewoon koppelbazen. het enige verschil met de bouw is dat ze geen ruwe taal bezigen en niet in een aftandse Mercedes rijden.
Nog even en we hebben helemaal geen ict-opleiders meer nodig.
Als het zo doorgaat met de stelselmatige en verregaande “cloud-religie”, dan is alle ict-gerelateerde-kennis lekker centraal geconsolideerd in de handen van een paar grote globale ICT Corporations (die nu druk bezig zijn iedereen te hersenspoelen met de voordelen van “hun cloud-relgie”)
Dan kunnen locale overheden en onderwijs instanties wel inpakken met hun zaakjes en zijn we – in een klap – allemaal gereduceerd tot “domme eindgebruikers” 😉
Voorbeeldje (hoe het bezig is)
1 – VodaPhone “Smart! Crew!” standing by
Om zoiets simpels als je “kontakt-informatie” over te zetten naar je nieuwe mobieltje.
Hoe (veel) dom(mer) moeten we nog worden op digitaal gebied?….. en wat hebben we nodig om dit tij te keren, zodat we weer (als bedrijven en eindgebruikers) totaal zelfstandig kunnen worden en blijven op ict-gebied??
Zolang de MBO Applicatieontwikkelaar nog waterval methodieken aangeleerd krijgt is ie niet inzetbaar in de softwareontwikkeling. Hoog tijd dat de kwalificatiestructuur aangepast wordt aan de ontwikkelingen van 10 jaar geleden.