In het kader van een special over cloud software onderzoekt Computable waarom steeds meer bedrijven overstappen op zakelijke software uit de cloud. Beantwoord daarom de stelling en laat in maximaal vijftig woorden via het reactieveld jouw motivatie weten.
Meer lezen
84 reacties op “Bedrijven stappen steeds vaker over op de cloud”
Geef een reactie Reactie annuleren
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
de kosten lager zijn en beter voorspelbaar;
De uiteindelijke business drivers zijn de kosten reductie/flexibiliteit, en de snelheid van schakelen. We verwachten dat de komende periode veel bedrijven overstappen op private cloud solution voor hun core Enterprise software met daarnaast een combinatie van public Cloud services zoals Sales Force, Office 365, etc. Zo’n hybride model biedt veel schaalvoordelen maar is complex en vraagt om regiewerk. Cegeka kan als middelgrote aanbieder de flexibiliteit, resources en expertise voorleggen om zulke cloudprojecten het hoofd te bieden. We waren dan ook zeer vereerd om onlangs de ‘Most Innovative Sourcing Vendor’ prijs van TOM awards, IT-vakblad Outsource Magazine van uitgeverij ICT Media, te mogen ontvangen. Dit is wat ons betreft een teken dat de markt op zoek is naar deze moderne manier van outsourcing.
Klanten stoppen hun meest kritische systemen in de Private cloud binnen datacenters en combineren die met minder uitgebreide oplossingen uit de Public cloud. Wij koppelen momenteel voor klanten eigen datacenterdiensten met de Public cloud software, Microsoft Office 365.
Zo ben ik er van overtuigd dat ICT dienstverleners op basis van kosten reductie en felxibiliteit de regisseurs worden tussen oplossingen binnen de Public en Private clouds.
Het feit dat de kosten inzichtelijker zouden zijn is een groot voordeel. Het model in cloud moet daarop wel aangepast zijn. Men betaalt bijvoorbeeld per gebruiker of per gebruikte storage.
Het wordt pas onduidelijk als men er extra functies bij wil kopen. Voor Google mail bijvoorbeeld moet men archiving als apart produkt erbij kopen. Ook zijn er functies die niet beschikbaar worden gesteld en men additioneel erbij kan nemen. Er zit dus wel een addertje onder het gras. Bij de selectie moet men dus niet alleen naar de prijs kijken, maar ook naar de aangeboden functionaliteit.
Naast de nodige hype en onzekerheid rondom zaken zoals privacy zie ik Cloud computing voor vrijwel elke bedrijf als een gegeven, nu of in de nabije toekomst.
Vooral de ICT afdeling zal zich extra moeten inspannen: als zij niet de diensten kunnen bieden die het bedrijf nodig heeft, met hetzelfde gemak, zullen gebruikers deze diensten extern gaan halen. Maar dan zonder enige controle, zonder goed over zaken als privacy na te denken of fall-back scenario’s te overwegen.
Voorbeeld: het gebruik van (prive) gmail voor zakelijke doeleinden. Puur omdat het bedrijfsemailsysteem niet voldoende opslagruimte, performance of gebruikersvriendelijkheid biedt. Er zijn gevallen waar alle bedrijfsemail automatisch doorgestuurd wordt naar een gmail account. Inclusief alle vertrouwelijke stukken die bijgevoegd zijn. Is dit gewenst? De enige oplossing hiervoor is dat de interne ICT afdeling diensten aanbiedt (al of niet in de Cloud) die op hetzelfde nivo staan als de alom bekende Cloud gebaseerde tegenhangers.
Tja, het is allemaal een beetje waar, afhankelijk van wie je bent of hoe je kijkt. Maar wees eens eerlijk: Is men gewend aan cloud producten en was de overgang zo makkelijk (denk ook eens aan integratie problemen met dat wat niet naar de cloud ging), is het wel makkelijk om over te stappen (identity vraagstuk, integratie uitdagingen, file format verschillen tussn huidige en cloud versies), gaat de ICT afdeling het inderdaad met minder mensen doen en zijn de (totale) kosten echt lager en voorspelbaarder? Alleen het laatste is echt waar: je gebruikt de versie die de leverancier je oplegt en in veel gevallen is dat de laatste versie (maar of dat nu minder opleidingskosten vraagt?).
Hoewel ik er vertrouwen in heb dat mevrouw Kroes het databeleid op europees nivo ooit op (bijna) 1 lijn krijgt, vandaag de dag zijn dingen die in 1 land (binnen europa) worden voorgeschreven in het andere land juist illegaal. Nog niet veel cloud aanbieders kunnen hier goed mee overweg, en hoe zouden ze dat economisch haalbaar moeten doen? Zoals hierboven aangehaald, in het alternatief zit de patriot act en die is niet erg vriendelijk voor ons. Of je daar last van hebt? de meeste consumenten niet, kleine bedrijven (MKB/NL) ook niet zozeer, grotere en zeker beursgenoteerde bedrijven wel.
Kortom, hoe zonnig is het rondom de wolken? En om terug te komen waar ik mee begon: Wie ben je en wat wil je naar de cloud brengen met welk resultaat? Die differentiatie lijkt me interessanter dan te weten dat xx % van de bedrijven naar de cloud gingen omdat ze dachten dat het goedkoper was, of dat yy % problemen bij de overgang ondervond.
Als ik de keuzes op een rij zie heb ik gekozen voor de eerste. Ik denk dat bedrijven steeds meer kiezen voor cloud omdat het een kwestie is van vertrouwen.
Bedrijven zijn nog traditioneel en hebben het over beveiliging security en waar staat mijn data. Consumenten zullen net als met bring your own het vertrouwen naar het bedrijfsleven brengen. De druk verhogen en langzaam zullen bedrijven cloud software en diensten gaan accepteren.
De kosten zullen niet altijd naar beneden gaan. De kosten zullen van Capex (Capital Expenditures ) naar Opex (Operational Expenditures) gaan. Van eigen investering en afschrijving naar pay per use. De kosten van de dienst zal hoger zijn maar men kan besparen op de eigen ict-omgeving en daarmee mensen en systemen.
Bij de kleinere bedrijven zal de adoptie sneller en makkelijker gaan dan bij de top 500 bedrijven. Zij zullen voor een hybride model kiezen. Cloud-diensten on premis in eigen data center of bij een directe ict-partij. Deels publieke diensten alleen als hier geen bedrijfsgegevens en privacy gegevens mee gemoeid zijn.
Al met al is het bebaseerd op vertrouwen. Vertrouwen komt langzaam en heeft tijd nodig.
(Nogmaals op verzoek)
Cloud JA, maar wel overwogen. Cloud is een enorm hype woord en niemand lijkt meer te weten waar het nu echt voor staat. Cloud is geen technische oplossing. Cloud is niet meer dan een delivery model waarbij de afnemer betaald voor wat hij af neemt, zelf kan op en afschalen en geen capex investering hoeft te doen. Providers richten daarvoor technisch infrastructuur in om volgens het cloud model aan te kunnen bieden. Dit betekent wel dat de infrastructuren waarop deze ‘cloud diensten’ worden aangeboden aan bepaalde standaardisatie voldoen om het rendabel te maken. Een heel IT landschap naar ‘de cloud’ overzetten gaat in praktijk dan ook niet. Veelal is zo’n 70% naar ‘de cloud’ te brengen, de overige applicatie landschappen dienen op traditionele platformen te worden geplaatst. (denk aan specifieke hardware eisen, high performance database systemen, legacy applicaties)
Wanneer ISV’s zich inspannen om samen met ‘cloud’ aanbieders ook software geschikt te maken voor de cloud zodat we naar SaaS diensten kunnen zal het efficient met IT resources omgaan nog verder kunnen verbeteren.
Voordat een applicatie naar de cloud migreert eerst heel goed inventariseren of het cloud platform geschikt is voor de applicatie, kan de performance en SLA/KPI gehaald worden, etc etc.
Als je naar Cloud kijkt zijn er 2 belangrijke verschillende richtingen: Public Cloud en Private Cloud.
Public Cloud is een revolutie in IT land. Een radicaal andere manier van IT voorziening naar het bedrijf. Private Cloud is een evolutie en meer een stroomlijning van de activiteiten en meer inzichtelijk maken van de kosten.
De adoptie van deze soorten cloud wisselt sterk per bedrijf en is veelal afhankelijk van de omvang en de bedrijfstak. Wet en regelgeving maakt het voor bepaalde bedrijven (nog) niet mogelijk om Public Cloud te gaan inzetten. Voor weer andere bedrijven is IT te belangrijk om de controle uit handen te geven. Zo zijn er nog veel meer redenen waarom bedrijven niet naar Public Cloud kunnen of willen.
Hybrid Cloud is er natuurlijk ook nog daarbij wordt een deel in private cloud gedaan en een deel in public. De opdeling kan per toepassing, per afdeling of voor specifieke termijnen. Het laatste heet ook wel cloud bursting waarbij je tijdelijk extra capaciteit uit de public cloud bijschakelt wanneer dat nodig is.
Overschakelen op Public Cloud diensten levert weer zijn eigen uitdagingen met zich mee. Vaak is de huidige IT complex door de integratie tussen de verschillende applicaties (ERP, CRM, HR, Business Warehouse, etc etc). Als je deze toepassingen naar de Public Cloud brengt dan worden deze integratie vraagstukken vaak nog complexer. Laat staan de juridische kant, van wie is eigenlijk de data in de public cloud en wat doe ik als mijn Cloud provider zijn afspraken niet nakomt. Kan ik uberhaupt nog bij mijn informatie als de Cloud provider failliet gaat of justitie doet een inval omdat je virtuele buurbedrijf in dezelfde cloud illegale praktijken uitvoert.
Al met al zaak voor de bedrijven om bewust zo’n keuze te maken, de voordelen en nadelen goed af te wegen en ook een exit-strategie te ontwikkelen.
Cloud Computing is een fenomeen waar we niet meer omheen kunnen en het zal inderdaad een mix gaan worden tussen Public Cloud en Private Cloud. Het gebruik van Office365 of Google Apps zijn al goede en belangrijke voorbeelden van public cloud oplossingen. En ja dit scheelt de ICT afdeling in beheer. Wat we vanuit privacy perspectief nu nog zeker niet willen is dat bv. alle persoonsgegevens (GBA) in de cloud worden gezet. Voor gemeenten en (lokale) overheden is dit over het algemeen een stap te ver (gelukkig nog maar). Vandaar dat er hier voornamelijk Private Clouds zullen ontstaan die integreren met de huidige cloud toepassingen. Het creëren van private clouds is met de huidige oplossingen al niet zo moeilijk meer. Het vakgebied voor de ICT afdeling zal gaan verschuiven naar beheer, monitoring en beveiliging van deze private clouds.
Wat verder een belangrijke ontwikkeling is is het toenemende gebruik van cloud services (api’s) in applicaties of in Apple of Android Apps. Er worden steeds meer cloud services aangeboden die geïntegreerd worden in dergelijke toepassingen. Voorbeelden zijn de verschillende lagen in Layer, de kenteken app of de kvk app. De leveranciers van cloud services moeten goed omgaan met het beheer en releasemanagent van deze cloud services. Het gebruik van cloud service portals waarin leveranciers de specificaties van hun services neer kunnen zetten en notificaties bij wijzigingen kunnen verzenden zal een belangrijk onderdeel worden om grip te houden op de afhankelijkheden die gaan ontstaan.
Cloud Computing is here to stay. Daar is iedereen het inmiddels wel over eens. Wanneer het onderwerp wordt besproken ligt de focus vaak op de technische mogelijkheden en business benefits. Maar er is nóg een groep voor wie de cloud zowel op technisch als op zakelijk vlak een bijzonder interessante ontwikkeling is, namelijk consultants en system integrators..
Steeds meer organisaties nemen een open source cloud in gebruik en dat aantal zal alleen maar groter worden. Consultants moeten zich terdege voorbereiden op deze nieuwe, veranderende markt. Maar bovenal moeten ze weten welke data en applicaties in een private of juiste public cloud gehangen moeten worden. Deze groep begint langzaamaan wakker te worden, maar het zal niet lang duren voordat ze zich realiseert dat er veel geld te verdienen valt als ’trusted advisor’ op het gebied van de cloud consulting. Een initiatief dat dit goed weerspiegelt is http://www.Openstack.org, waarbij het aantal deelnemende consultancy-partijen duidelijk toeneemt.
Consultants moeten kunnen adviseren over de inzet van private clouds en hoe deze zijn te integreren met enterprise legacy-systemen. Ze hebben ervaring nodig over hoe ze echte goede ondersteuning en aanvullende diensten kunnen leveren die nodig zijn om cloud computing succesvol in te zetten. En als ze die kunde niet zelf in huis hebben, moeten ze weten waar die te halen is. Now is the time!
De focus van leveranciers van hosting en IT-outsourcing verschuift van technologiegeoriënteerd naar dienstengeoriënteerd. Daarnaast zien we steeds meer duidelijkheid over het afrekenmodel voor cloud computing. Verder verwacht ik een groei van de hybride cloud en een toenemende discussie over de locatie van en toegang tot data in relatie tot wetgeving.