In het kader van een special over cloud software onderzoekt Computable waarom steeds meer bedrijven overstappen op zakelijke software uit de cloud. Beantwoord daarom de stelling en laat in maximaal vijftig woorden via het reactieveld jouw motivatie weten.
Read more
84 responses to “Bedrijven stappen steeds vaker over op de cloud”
Geef een reactie Reactie annuleren
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Wij werken binnen D&M holdings volledig cloud based op Sharepoint via Office365. Grootste voordelen, beheer centraal, hosting centraal zodat gebruikers overal en altijd kunnen werken. Nu gaan we verder met Azure erbij zodat we nog beter kunnen inspelen op toekomstige behoeftes. (Storage in the cloud van usermanuals etc)
Ik mis een optie:
Bedrijven stappen steeds vaker over op zakelijke software uit de cloud, omdat…
de IT-afdeling niet snel genoeg reageren en kunnen inspelen op de wensen vanuit de bedrijfsvoering. Daarvoor had men SOA bedacht, maar (even kort door de bocht) de implementatie is vervolgens blijven steken bij een stuk IT-infrastructuur als een broker of ESB die toch complexer bleek dan verwacht. Of omdat de IT-afdeling verstikt raakt om een nieuw systeem te integreren in de rest van het applicatielandschap. De bedrijfsvoering ziet nu op het web allerlei diensten verschijnen, die ze direct kunnen afnemen.
Bedrijven stappen dan ook steeds vaker over op zakelijke software uit de cloud, omdat de eigen IT-afdeling in gebreke blijft de wensen vanuit de bedrijfsvoering daadwerkelijk snel op te pakken.
Alle redenen zijn waar, maar per bedrijf hangt het er enorm van af. De keuzes klinken mij iets te veel als de keuzes van de ICT-manager in de oren. Onze klanten (middelgrote ondernemingen waar de algemene directie het besluit neem) zijn vooral overgestapt omdat cloud software beter aansluit op Het Nieuwe Werken (overal, altijd, ieder apparaat) en een nieuwe manier van werken (samenwerken via internet, situationeel uitbesteden, directe respons, etc). Dat de overgang soepeler gaat, de kosten lager zijn en je altijd de nieuwste functionaliteit hebt, is dan mooi meegenomen.
Dat komtvoornamelijk doordat grote bedrijven zoals Microsoft (Office 365), Citrix en VMware de cloud omarmt hebben. Veel bedrijven maken al gebruik van aanverwante producten en dus is het een logische vervolgstap. Het BYOD en Het Nieuwe Werken zorgen voor de vraag naar mobiele oplossingen en daarin is de cloud booming.
Een uniek en vernieuwend aspect aan de cloud is het feit dat kosten voor IT resources inzichtelijk zijn in CPU tijd, bandbreedte en opslag. Weinig bedrijven kunnen dit beweren of hun huidige IT omgeving. Transparantie in operationele kosten per applicatie is, net als minimalisatie van activa, een vaak onopgemerkte cloud noviteit.
Eens met Andy; cloud is iets waar ict-managers juist een beetje omheen lopen maar door ‘de business’ (whatever that may be — loop eens rond; geen afdelingsbordje met ‘business’ te zien ..!) wil het. Omdat het Nieuw is en vendors daar handig op inspelen. Met alle *oude* argumenten… Dat de ICT-managers en eigenlijk iedereen in IT er niet aan wil … tsja de stoommachinisten zagen de explosiemotor ook niet zo zitten.
Wat ik me wel afvraag, waarom zou een onderneming nou niet overgaan op de cloud? De voordelen, dat is denk ik al wel redelijk uitgekauwd, de kosten van IT in de cloud zijn lager en voorspelbaarder dan die van het eigen rekencentrum. Dus: wat houdt een mens nog tegen?
Ik kan zelf nog een paar redenen zien:
1. Je bent vanwege regelgeving of anderszins gebonden aan opslag of verwerking van gegevens in Nederland
2. De huidige investeringen in het eigen rekencentrum zijn nog niet afgeschreven
3. De huidige architectuur is niet ingericht op cloud, waardoor de mooie rekenmodellen behoorlijk ongunstig uitpakken
1 is natuurlijk niet veel aan te doen. 2 is mooi, dat geeft de gelegenheid om een aanloop te nemen. Partijen die zitten met optie 3 moeten nu gaan nadenken. Tijd voor een flinke vernieuwing?
De snelheid waarmee nieuwe software naar de cloud toegebracht wordt, zal de komende jaren alleen maar toenemen. Hierdoor ontstaat de situatie dat de functionaliteit van Cloudsoftware de functionaliteit van software on premise zal inhalen.
Softwaremakers zullen de ontwikkelingsbudgetten dan ook anders aan gaan wenden. Hierdoor word het voor gebruikers interessant om tegen veel lagere aanschaf- en onderhoudkosten dan voorheen te profiteren van de nieuwste software die ok nog eens zonder tussenkomst van applicatiebeheerders kan worden geüpgrade.
Door schaalvoordelen kan een SaaS leverancier in principe betere beschikbaarheid en kwaliteit leveren. Een vaste prijs per gebruiker is veel transparanter dan kostenberekening op basis van variabele, vaste en verborgen interne kosten. SLA’s zijn eenvoudiger af te sluiten en te handhaven met een derde partij dan met een interne afdeling.
Waarom is inmiddels de Cloud mogelijk….:
1. Het WAN heeft inmiddels de performance van een LAN
2. De ICT-middelen ‘elders’ zorgen voor een veel betere integratie tussen verschillende desktop en gebruikersapparaten.
3. Het aantal verschillende gebruikersapparaten waar op gewerkt wordt is toegenomen, was het desktop en laptop nu is het laptop, smartphone en tablet en de desktop soms als een soort backup.
De consumerisation van de ICT is al langer aan de gang, met daar direct uit volgend de gevolgen voor de bedrijfsinformatie:
hoe was het ook al weer……
* megaupload werd ook de legale info gewist
* dropbox was onlangs alle beveiliging weg
* blackberry server down de NL overheids-top kan geen beslissingen meer nemen.
* Patriot act, niet om je data te beveiligingen, in tegendeel, gelegaliseerde roof.
misschien is het iets om na te denken over BYOC: Be Your Own Cloud