De Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) reikt 27 april 2012 tijdens zijn Dies Natalis een eredoctoraat uit aan professor David Harel. Harel is een pionier op het gebied van informatica. Zo gebruiken de meeste software- en systeemontwikkelaars wereldwijd zijn visuele modelleringstechniek, de zogenaamde Statecharts.
David Harel heeft, behalve aan Statecharts, aan een grote variëteit problemen gewerkt. Zo heeft hij als eerste een werkbare methode ontwikkeld om geur te digitaliseren en elektronisch te versturen. Een elektronische neus legt de ‘vingerafdruk' van een geur vast. Deze vingerafdruk kan gebruikt worden om op een andere tijd en locatie dezelfde geur te verspreiden op basis van enkele tientallen basisgeuren.
Gedrag programmeren
De afgelopen dertig jaar heeft Harel ook diverse bijdragen geleverd aan het dichten van de kloof tussen informele systeembeschrijvingen en uitvoerbare programma's. Hij ziet het als een grote uitdaging om systeemontwikkeling te ontdoen van de beperkingen van klassieke programmeermethoden. Daarom ontwikkelde hij de zogenaamde Life Sequence Charts (LSC's) waarmee het gewenste gedrag gerealiseerd wordt op basis van voorbeeldscenario's. Hierdoor is het mogelijk een informatiesysteem te creëren zonder een programma te schrijven. Tegenwoordig wordt dit ‘Behavioral Programming' genoemd, een tak van de informatica die snel groeit.
Symposium
Op 26 april houdt de TU/e een symposium ter ere van David Harel, genaamd ‘Pioneers of Computer Science: from Turing to Harel'. In zijn keynote zal Harel ingaan op het verband tussen zijn onderzoek en dat van Alan Turing, door velen gezien als de grondlegger van de moderne informatica. Harel beschouwt veel van zijn werk als een voortzetting van Turing's werk.