De bedrijfsbestedingen aan ict-apparatuur koersen af op het historisch lage niveau van april 2009. Dat voorspellen onderzoekers van adviesbureau Ernst & Young in het kwartaalonderzoek ICT Barometer. De zeshonderd ondervraagde managers en ict'ers voorspellen dat voor het eerst sinds 2009 de bestedingen aan hardware dalen. Ondernemingen met meer dan vijfhonderd werknemers gaan flink bezuinigen op hardware. Onder middelgrote organisaties is geen sprake van een opvallende verschuiving.
Uit het onderzoek komt naar voren dat met name bij de overheid en de dienstverlening de bestedingen aan hardware dalen. Bij de vorige meting lieten alle sectoren, op de sector handel en distributie na, nog groei zien. 'Nu is die groei er overal uit', concludeert Ernst & Young.
'Deze omslag in het sentiment versterkt de negatieve trend, die afkoerst op het historisch laagste niveau van april 2009. Uiteraard zijn het ook hier de moeilijke economische omstandigheden die bedrijven doen besluiten niet of later dan gepland in hardware te investeren' staat in een toelichting op de voorspelling van de hardwarebudgetten.
‘Niet eerder zo slecht’
'Opvallend genoeg is het aandeel respondenten in de sector productie en industrie dat groei voorziet nog relatief groot. Als ook dat optimisme verdwijnt, krijgen leveranciers van hardware te maken met marktomstandigheden die niet eerder zo slecht waren', stellen de marktonderzoekers.
ICT Barometer
De ICT Barometer is periodiek onderzoek van adviesbureau Ernst & Young. Aan het onderzoek werken zeshonderd managers en professionals uit het bedrijfsleven en bij de overheid mee. De groep is onderverdeeld naar de sectoren productie en industrie, handel en distributie, dienstverlening en financiële instellingen en de (semi)-overheid.
De ondervraagde groep wordt online geënquêteerd. Volgens het adviesbureau is het onderzoek representatief voor directeuren, managers, professionals en hoger opgeleide werknemers die beschikken over een internetaansluiting. Het onderzoek wordt sinds december 2001 gehouden.
Dat lijkt me ook niet meer dan logisch.
Het is toch ook van den zotte om bij iedere versie van een (bijv windows) besturings-systeem haast gedwongen te worden om nieuwe hardware aan te schaffen.
Wanneer klanten leren dat ze dit niet hoeven te doen, als ze overstappen op Linux, dan kunnen ze nog jaaaaaaaren lang hun hardware investeringen terugverdienen met dezelfde hardware.
Ik vermoed dat veel bedrijven en ook de overheid van plan zijn om hun bestaande fysieke serverpark te gaan virtualiseren. Omdat virtualisatie veel geld kost en de economische vooruitzichten niet positief zijn, gaan ze nog even op de huidige hardware verder totdat ze later de virtualisatieweg inslaan. Kortom ik denk dat dit een tijdelijke situatie is. Jammer dat in dit onderzoek geen link is gelegd met de virtualisatie (althans, ik heb het niet kunnen vinden).
Reza haalt hier een zeer herkenbaar punt aan. De huidige hardware wordt vaak langer ingezet of waarbij mogelijk uitgebreid om heringezet te worden.
Ik mis ook de link naar virtualisatie/consolidatie. Op zich frapant, omdat virtualisatie de hoofdoorzaak is dat er minder hardware wordt aangeschaft.
“…uitgaven koersen af op dieptepunt”
“…versterkt de negatieve trend, die afkoerst op het historisch laagste niveau…”
“Niet eerder zo slecht”
Als er minder geconsumeerd wordt, dan is dat niet een negatieve trend maar juist een positieve (in mijn ogen).
Minder consumptie is alleen maar goed voor het (leef)milieu. Waarom moet het altijd negatief worden genoemd als er minder van iets verkocht wordt? Kortzichtig, en tunnelvisie alleen gericht op geld / economie.