Het kabinet stelt de Nationale App Prijs in om het aanbod en het gebruik van open data te stimuleren. De jaarlijkse prijs, goed voor 12.500 euro en een beeldje, wordt uitgereikt aan de maker van een app die op slimme en creatieve wijze gebruik maakt van open overheidsdata. De Nationale App Prijs is een vervolg op de Apps voor Nederland-wedstrijd van het kabinet. Die competitie werd gewonnen door de makers van Vistory, dat is een app over de vaderlandse geschiedenis.
Minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie (El&I) reikte de eerste prijs van Apps voor Nederland uit op het Bestuur Congres 2012 in het Beatrixgebouw van de Jaarbeurs in Utrecht. Daarbij kondigde de minister het vervolg op de wedstrijd aan in de vorm van de jaarlijkse Nationale App Prijs.
De bewindsman wil het aanbod en het gebruik van open data stimuleren. Ontwikkelaars die meedingen naar de prijs moeten wel een app ontwikkelen die valt in een van de innovatiedomeinen die het ministerie van EL&I heeft omschreven. Die negen topsectoren zijn water, agrofood, tuinbouw, hightech, life sciences, chemie, energie, logistiek en de creatieve industrie.
App-center
Voor de winnaar van de Nationale App Prijs ligt 'slechts' 3000 euro klaar. De prijzenkas voor de Nationale App Prijs die vanaf 2013 wordt uitgereikt, is met 12.500 euro voor de winnaar beter gevuld.
Voor de wedstrijd hebben ondernemers 48 nieuwe apps ontwikkeld op basis van open overheidsdata. De winnende app, Vistory, toont op de mobiele telefoon Nederlandse geschiedenis in beelden en films die te maken hebben met de plek waar iemand zich bevindt. Gebruikers kunnen zelf beelden toe voegen om zo de dataset te verrijken. 'Een geslaagd alternatief voor het nooit geopende Nationaal Museum', aldus de bewindsman.
De app is ontwikkeld door het Amsterdamse webbedrijf Glimworm. Opvallend was dat een deel van het ontwikkelteam uit het buitenland komt. Een van hen verklaarde dit door er tijdens de prijsuitreiking op te wijzen dat Amsterdam op dit moment 'the app-center of the world' is.
Winnaars
Naast de winnaar Vistory waren er nog prijzen voor de apps 10.000 Scholen (tweede prijs), Sola (derde prijs), HogeNood (Publieksprijs) en diverse aanmoedigingsprijzen. 10.000 Scholen biedt gedetailleerde informatie over alle basis- en middelbare scholen in Nederland. Sola is een tool die berekent of het plaatsen van zonnepanelen op daken rendabel is. De app HogeNood leidt gebruikerers naar het dichtstbijzijnde openbare toilet. Deze app lijkt geïnspireerd op de app Toiletmap, die alle openbare toiletten in Groot Londen laat zien.