Er dreigt een nieuwe miljoenenstrop voor Dienst ICT (DICT) van de gemeente Amsterdam. De dienst dreigt een tekort van negen miljoen euro op te lopen omdat verschillende gemeentelijke diensten te weinig geld hebben gereserveerd om bij DICT in te kopen. Hierdoor slaat er een gat in het budget ter grootte van een achtste van de geraamde zeventig miljoen euro.
Door het dreigende tekort werd Dienst ICT vorige week onder curatele gesteld. De afdeling wordt nu gecontroleerd door toezichthouders van Financiën. Met deze maatregel moet worden voorkomen dat er meer tekorten gaan ontstaan bij de reorganisatie van de nieuwe gemeentelijke ict-infrastructuur.
Standaard programmatuur
Eind december 2011 schreef de gemeente Amsterdam een nieuwe aanbesteding uit om de komende vier jaar veertig miljoen euro te investeren in standaard programmatuur. Het gaat vooral om software voor negentienduizend werkplekken en duizend servers. De standaard programmatuur is bedoeld voor de gehele gemeente.
Begin 2010 besloot de gemeente Amsterdam om open source op de lange baan te schuiven en te kiezen voor standaardisatie van de werkplek. Veel apparatuur bij de gemeente bleek echter verouderd, waardoor Amsterdam te maken kreeg met ict-uitval. Het uitvoeringsplan ICT werd stilgelegd en de ict-vernieuwing werd tijdelijk opgeschort. Besloten werd om het plan tot 2013 uit te stellen en eerst de bestaande ict stabiel te maken. Onlangs werd Gerrit Oosterhof als nieuwe, tijdelijke cio aangesteld en blijkt volgens een woordvoerder dat Amsterdam meer grip op zijn ict krijgt.
Wat een drama !
Kunnen de gemeentelijke diensten niet in Rotterdam inkopen ? Want daar is de ICT 50 procent goedkoper.
Duister verhaal, de afnemers van DICT hebben te weinig geld gereserveerd voor werk dat ze wel afnemen bij DICT en nu wordt DICT onder curatele gesteld. Dat vereist nog wel wat aanvulling.
Niet alle diensten in Amsterdam maken gebruik van DICT Amsterdam als ICT leverancier.
@Kees: En de haven van Rotterdam is 20x zo duur qua ICT als de haven van Rotterdam. Die vergelijking is dus iets met appels en peren.
opensource op de lange baan,….. nee dan even in Munchen bij de gemeente langsgaan.
‘Veel apparatuur bij de gemeente bleek echter verouderd’. Te verouderd om wat te doen? Volgens wie is de apparatuur te verouderd? Of is het ’te verouderd’ in de zin van de leverancier die nieuwe apparatuur/software wil verkopen?
Iets met klok en klepel
@Maarten: Is Heerenveen niet dichterbij?
Te verouderd? Heeft vast niets met performance te maken. Het kan ze nooit traag genoeg gaan.
@Peter, Blijkbaar blijft DICT intern aan haar afnemers leveren, zonder daarvoor de centjes te krijgen. Logisch dat ze dan tekort gaan komen. En handig van de deelgemeenten / diensten om niet te reserveren, wel in te kopen, niet te betalen, en zo hun financiele probleem af te schuiven op DICT.
Hoeveel miljoen? (70)
Voor minder dan 20k werkplekken/ cq info gebruikers? Das 3500 per werkplek incl info
..what crisis..?