Het Rijk en het ict-bedrijfsleven sluiten op 26 januari 2012 een convenant dat ict-mislukkingen moet tegengaan. In de zogeheten I-Strategie maakt de overheid een schatting aan jaarlijkse ict-uitgaven en wordt uit de doeken gedaan hoe door middel van Gateway-reviews de kwaliteit van ict-projecten moet worden gewaarborgd. De ondertekening vindt plaats tijdens het iBestuur Congres 2012 in het Beatrix Theater in Utrecht, exact een jaar nadat op hetzelfde congres Rijks-cio Maarten Hillenaar de goedkeuring van de I-Strategie bekendmaakte.
Jaarlijks besteedt de overheid ongeveer twee miljard euro aan ict, zo staat te lezen in de I-Strategie. Het convenant geeft richting aan de overheids-ict die altijd en overal beschikbaar moet zijn voor burgers en ambtenaren. Het toont ook hoe de toekomstige overheids-ict gebaseerd wordt op een grote hoeveelheid kleinschalige apps, hoe de juiste diensten op de juiste plek worden afgeleverd en laat zien hoe de samenwerking met het bedrijfsleven wordt gezocht.
P-Direkt
‘Het Rijk heeft veel last van slechte beeldvorming rond ict-projecten', meent hoogleraar Informatica aan de Open Universiteit Nederland Stef Joosten. ‘Zo stond het project Toeslagen geruime tijd op nummer één van voorbeelden die ter illustratie dienden van mislukte overheids-ict. Inmiddels is deze software in productie en zijn er miljoenen toeslagen mee verwerkt. Een vergelijkbaar lot trof P-Direkt, dat ten tijde van de realisatie als mislukking werd weggezet, maar inmiddels internationaal als voorbeeld dient.'
Met de term ‘slechte beeldvorming' verwijst Joosten onder andere naar René Veldwijk die in oktober 2011 claimde dat de Nederlandse overheid jaarlijks doelbewust vijf miljard euro verspeeld aan ict. Veldwijk meent dat alle ict-projecten bij de overheid mislukken. In de I-Strategie is dit bedrag niet terug te vinden. Wel is dit convenant opgesteld omdat er veel geld verspild wordt bij ict-projecten. In de I-Strategie proberen overheid en het ict-bedrijfsleven deze verspilling zoveel mogelijk tegen te gaan.
Willem Beelen
Bij de totstandkoming van de I-Strategie kregen lezers van Computable via expert Willem Beelen een uniek inkijkje in de onderhandelingen. Beelen was bij de onderhandelingen betrokken en sprak over ‘een innovatief werkproces waarin transparantie, efficiency en verantwoordelijkheid centraal staan'. Nadat de I-Strategie door de overheids-cio's werd goedgekeurd, werd de weg vrijgemaakt om met het ict-bedrijfsleven afspraken te maken om verspilling bij ict-projecten tegen te gaan.