Neelie Kroes, eurocommissaris voor de Digitale agenda, heeft in het Zwitserse Davos opgeroepen om tot een Europese cloud-samenwerking te komen. In dit partnerschap moeten overheden, de ict-industrie en bedrijven die op cloud computing willen overstappen participeren. Kroes ziet nog steeds argwaan bij organisaties en wil met de samenwerking barrières wegnemen. De Europese Commissie stelt tien miljoen euro voor het initiatief beschikbaar.
Kroes riep op tot de cloud-samenwerking tijdens het World Economic Forum 2012. Zij wees op de economische voordelen die de cloud kan bieden. Wel noemde ze struikelblokken bij cloud computing, zoals juridische garanties, standaarden, certificeringen en interoperabiliteit. Kroes zei dat de Europese Commissie op het gebied van regelgeving al verschillende stappen heeft gemaakt. Zo doelde zij op nieuwe regels voor databescherming, inclusief de data in de cloud.
Drie fasen
In de cloud-samenwerking heeft Kroes drie fasen gedefinieerd die organisaties moeten gaan volgen in het cloudproces. Eerst moeten de gebruikelijke requirements worden vastgesteld op het gebied van standaarden, concurrentie en beveiliging. Daarnaast moet vendor lock-in worden voorkomen. In de tweede fase moet hiervoor een proof of concept worden opgesteld en tot slot moet er gewerkt worden aan het opbouwen van referenties.
Met de samenwerking wil Kroes een stevige basis voor de publieke sector leggen voor het gezamenlijk inkopen van cloud-oplossingen. Daarbij denkt ze dat privéondernemingen en andere organisaties ook van deze inkoopkracht gebruik kunnen maken. Wel benadrukte Kroes dat de samenwerking niet moet leiden tot een Europese super-cloud, maar dat het puur gaat over het opstellen van businessmodellen voor cloud computing om efficiënter te kunnen inkopen.
Laat de overheid dan het goede voorbeeld geven, door al haar diensten aan de bevolking via de cloud aan te bieden. Weg met al die bureaucratie en papieren formulieren.
Zeer goed iniatief. Ik hoop alleen dat dit niet weer een tienjarenplan gaat worden. Of dat er hier weer zeer complexe en onduidelijke aanbestedingen bij om de hoek komen kijken.
Al met al is dit een positief teken, alleen moet er niet meteen weer te negatief gedacht worden over de eventuele struikelblokken. Ik zou liever het woord “uitdagingen” gebruiken in plaats van struikblokken. Dat klinkt een stuk minder negatief. De fase van bangmakerij zijn we nu toch wel voorbij. Nu is het tijd voor actie!
Ik heb mijn collega’s opgeroepen om mij te helpen verhuizen dit weekend. Er kwam niemand opdagen.
Begrijp me niet verkeerd, ik ben enorm voor, maar vooralsnog heeft Europa weinig cloud power en als dit nog jaren duurt brengen we al ons IT geld naar de VS.
Tien miljoen klinkt interessant, maar met een paar praat-groepjes brand je dat zo weg.
Ook het stukje vendor lock-in voorkomen is qua ontwerp niet interessant, dat zit hem in de uitvoering.
“Build it, and they will come”
Kijk naar het voorbeeld van Amazon. Ze hebben een eigen probleem generiek opgelost zodat anderen dit ook kunnen gebruiken en van daaruit hebben zij verder gebouwd en daar zit hem de kneep. Aan tafel complexe systemen bedenken en dan vervolgens proberen er een toepassing voor te vinden is niet de weg.
In Nederland moeten we het hebben van handel en kennis. Maar momenteel hebben we op het gebied van Cloud weinig handel en weinig kennis en loopt de VS verder uit.
Veel slimme start-ups maken nu mooie dingen door te bouwen op platformen zoals die van Amazon AWS en Microsoft Azure. Dat is allemaal VS en zorgt dus voor geldstromen de verkeerde kant op.
Een groot keten zou deze stap moeten maken in Europa, dit is een kans zo groot als de melkweg. Neem identiteit management (is een onderdeel van beveiliging) als basis mee en je hebt meteen ook onderscheidend vermogen.
Ik ben er klaar voor en heb er zin in, maar ik wacht nog steeds….
Laat cloud aub. geen overheidsproject worden. Dan is de mislukking gegarandeerd. Ambtenaren die projectmanagers aanstellen, die zich in alle bochten gaat wringen om vooral projectmanager te blijven. Voorbeelden genoeg, als ambtenaren ondernemers waren, dan waren ze geen ambtenaar geworden. Dus cloud optuigen is heel goed, maar laat het vooral over aan ICT ondernemers, die dat voor eigen rekening en risico doen, desnoods met een heel klein beetje overheidssteun. Zoals Google en zo ook zijn ontstaan, dat werk het beste. Dus Neelie een heel goed idee maar blijf ver weg bij ambtenaren.
Voorbeeld geven, initiatief nemen etc er zijn tal van voorbeelden. maar het wachten is op de partij die wat gaat doen. Wie is dat????
Meer en meer krijg ik respect voor mevrouw Kroes, eurocommissaris voor de Digitale Agenda. Zij durft dingen bij de naam te noemen en zaken aan te pakken.
Cloud computing is en blijft een lastig ding als mensen elkaar wantrouwen, achter elkaars rug om gaan, voor het geld deelnemen of, zoals de overheid in de VS, lak heeft aan eerder gemaakte afspraken of in het geheel zich nergens iets van aantrekt. Al deze, en andere, facetten maken cloud computing tot een onbruikbare functionaliteit van genetwerkte computers.
Ik ben het eens met mensen die zeggen dat deze technologie de kosten van het gebruik van ICT aanzienlijk kunnen laten dalen. Ik zie zelfs mogelijkheden om de prijs per gebruiker in de richting van een nutsvoorziening te krijgen. Daarvoor zijn echter wel een aantal dingen nodig.
Heel belangrijk is dat helder wordt dat data van de mensen is die ze opgeslagen hebben. De encryptie moet zodanig zijn dat alleen die mensen die data ook kunnen inzien. Daarmee wordt ook gezegd dat data van een Nederlands bedrijf onder Nederlandse wetgeving valt. In het verlengde daarvan ligt dat verdragen zoals ACTA de prullenbak in gaan. Rechtssystemen die de belangen van een kleine groep beschermen hebben geen waarde in combinatie met cloud computing. Bedrijven die de opslag van de data, het transport van de data en dergelijke verzorgen kunnen nergens anders op aangesproken worden dan precies dat. Data wordt veilig en herstelbaar opgeslagen, wordt data neutraal getransporteerd enzovoort. Het zal dan volgens mij ook nodig zijn dat bedrijven in coöperaties gaan samenwerken. Dat betekent dat geen van de partijen de ander met onmogelijke kostenplaatjes en/of winsten onderuit haalt.
Willen we echt voordelen uit cloud computing trekken dan gaan we met elkaar af van gelicenseerde software. Alle software wordt open source, de enige standaarden die gebruikt worden zijn onomstreden open standaarden of ze worden nieuw neergezet.
En als we dat dan gaan doen, dan helpt het om te zeggen als gemeenschap: alle (semi)Overheid, Banken, Pensioenfondsen en andere verzekeraars, elke vorm van Onderwijs, alle vormen van Nutsvoorzieningen en alle instanties en bedrijven betrokken bij de Gezondheidszorg gaan op deze manier hun ICT inrichten en gebruiken. Daarmee komt een enorme markt vrij voor allerlei ondernemers om bij aan te sluiten en de enorme bedragen die op die manier worden bespaard kunnen weer de economie invloeien.
En het is geenszins wachten op de eerste partij die iets gaat doen, het is je nu uitspreken voor het feit dat je het zo wilt. Als lid van deze gemeenschap die we Nederland binnen Europa noemen.
Ik ben bang dat Mevrouw Kroes de klok heeft horen luiden maar nog niet goed weet waar de klepel hangt. Als eerste is, naar mijn mening in ieder geval het idee van de cloud gebaseerd op uitwisselbaarheid. Dat er momenteel nog ‘vendor locks’ zijn komt door dominante partijen op de markt. Eerder riep dezelfde mevrouw ook iets over Open Source maar werd vervolgens toch voor Microsoft gekozen. In alle aanbestedingen van de overheid staat dan nog wel de standaard zin van open standaarden waar iedere aanbieder met hetzelfde loze antwoord komt.
Hoe denkt ze eigenlijk innovatie in te willen vullen als Europese Aanbestedingsregels juist dwingen tot standaard oplossingen. Maatwerk kost geld en ambities kunnen hier dus wel eens groter zijn dan de beurs. Een blik op het rijksictdashboard laat zien dat toegezegde geld wel heel karig is. Misschien is het net genoeg voor de eerste fase maar dat is uiteindelijk niet veel meer dan een plan. Zeker als ik overweeg dat vooral de juridische garanties uitgewerkt moeten worden en standaarden gedefinieerd.
Waarom het niet mag leiden tot een Europese supercloud blijft ook onduidelijk omdat juist schaalgrootte voordelen biedt. Dat is feitelijk toch de basis van hele businessmodel voor de Cloud. Groot denken en klein beginnen biedt namelijk de voordelen waar ze naar op zoek is. Prachtig plan verder maar ik ben bang dat het straks stilletjes in een bureaula verdwijnt. Simpelweg omdat er al oplossingen zijn maar overheid gewoon koud water vrees heeft. Of misschien zijn ze nog hun veren aan het schudden na recente blunders met online diensten.
Na lezing van zo’n artikel blijf ik altijd met een ’tja, het zal vast wel’ gevoel zitten. Een Europese cloudsamenwerking? Ik vraag me dan meteen af in hoeverre ‘Europa’ veel invloed zal kunnen hebben op verdere ontwikkelingen op het gebied van cloud computing. Iets dat wereldwijd plaats vindt, en waarbij de markt er zelf ook alle belang bij heeft om goed inzetbare producten te leveren.
Of gaat het, zoals ik in de slotzin lees, eigenlijk ‘puur over het opstellen van businessmodellen voor cloud computing om efficiënter te kunnen inkopen’? Als dat het geval is reken ik met mijn kruideniersmentaliteit meteen uit dat die businessmodellen voorlopig nog een negatieve opbrengt van 10 miljoen hebben.
Het initiatief waartoe Kroes oproept heeft in alle potentie zeker NIET de bedoeling om dit door de overheid te laten regelen. Het gaat om een Cloud Partnership. Voor de volledigheid en hoe de industrie samenwerkt op dit punt met de Europese commissie verwijs ik graag naar deze opinie op http://www.personalconsult.nl/?p=533