De Koninklijke Bibliotheek (KB) in Den Haag en het Hilversumse instituut Beeld en Geluid slaan de handen ineen voor het beheer van back-ups. De bibliotheek uit Den Haag heeft kopieën van zijn digitale collectie ondergebracht bij de instelling voor audiovisueel erfgoed uit Hilversum. Beeld en Geluid plaatst de back-ups van zijn digitale collectie op termijn bij de KB in Den Haag. De back-up-activiteiten van de erfgoedinstellingen waren ondergebracht bij een commerciële partij.
De erfgoedinstellingen zeggen niet om welke leverancier het gaat. De nieuwe opzet moet zorgen voor besparing op de ict-kosten en leiden tot betere uitwisseling van de kennis van het back-upproces.
De KB heeft een taperobot van IBM geplaatst in het Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum. De opslag van de back-ups vindt plaats op LTO 4,3 en 2-tapes, meldt een woordvoerder. Het gaat om ongeveer een halve petabyte aan bestanden. Voor het einde van 2012 moeten back-up-bestanden van Beeld en Geluid zijn ondergebracht bij de Koninklijke Bibliotheek. De overeenkomst bestaat in eerste instantie uit het leveren van vloeroppervlak en de uitwisseling van kennis. De instellingen onderzoeken of het uiteindelijk mogelijk is om vergaande samenwerking aan te gaan waarbij bijvoorbeeld restcapaciteit van systemen wordt uitgewisseld tussen verschillende instellingen.
Beeld en Geluid voert een vergaande digitaliseringslag door. De instelling gunde in 2011 een opdracht voor de digitalisering van het archief en toekomstig materiaal aan HP. Die overeenkomst voor de levering van een zogenoemde near-online storage omgeving heeft een waarde van ruim 2,5 miljoen euro. Beeld en Geluid verwacht eind 2015 ongeveer 15 petabyte aan video-, audio-, film- en fotobestanden te hebben gedigitaliseerd. Van al die bestanden moet op termijn een kopie worden ondergebracht bij KB.
NCCD
De overeenkomst tot samenwerking is getekend tijdens het symposium Nationale Coalitie Digitale Duurzaamheid (NCCD) in Den Haag. De Nationale Coalitie Digitale Duurzaamheid (NCDD) is in 2008 opgericht om te bevorderen dat digitale informatie in Nederland duurzaam wordt beheerd en ook in de toekomst bruikbaar blijft.
De coalitie bestaat onder andere uit Beeld en Geluid, Data Archiving and Networked Services (DANS), het Nationaal Archief en de Culturele Coalitie Digitale Duurzaamheid onder leiding van EYE Film Museum.
Ik ben erg benieuwd wat de bewaartermijn van de data zal zijn. Tape is natuurlijk niet het meest geschikte medium om langer dan 5 jaar iets op te bewaren.
Ook zou ik persoonlijk als er dan toch voor tape wordt gekozen altijd op de laatste generatie (LTO5) instappen. Hier mee wordt de kans op toekomstige teleurstellingen kleiner.
@Ruud,
LTO tapes hebben een shelf life van 30 jaar. Daarnaast heb je een backwards compatibiliteit tot 2 generaties terug (1 terug lezen en schrijven, 2 terug lezen). Dus de technologie is prima voor lange termijn back-up en archivering.
Overigens wordt hier gesproken over back-up dat is wat anders dan archief.
Tenslotte wordt er ook niet gezegd dat het een nieuwe omgeving is en omdat het LTO4 betreft zal het waarschijnlijk om een bestaande omgeving gaan.
Je hebt wel gelijk dat net als bij elke andere technologie dat als er duurzaam bewaard zou moeten worden dat je regelmatig de technologie moet bekijken en vernieuwen indien nodig.