Het jaar 2011 liet voor de Nederlandse ict-markt een recordaantal van 249 overnames, fusies en deelnemingen over de afgelopen vijf jaar. Met name in het slotkwartaal werden veel zaken gedaan. Het uiteindelijke aantal van 71 transacties is ook een record. De stijgende lijn zet zich in 2012 door. Er is genoeg kapitaal beschikbaar. Dat stelt financieel adviesbureau Mazars Berenschot Corporate Finance (MBCF), na onderzoek in samenwerking met Computable.
Mazars Berenschot Corporate Finance (MBCF) stelt met Computable elk kwartaal een overzicht samen van geregistreerde overnames, fusies en deelnemingen. Die samenwerking gaat terug tot 2007. In dat jaar werden 88 transacties geregistreerd. Dat aantal is de afgelopen jaren gestegen van 129 (2008), 159 (2009) en 173 (2010) naar 249 deals in het afgelopen jaar. Dat is een toename van bijna 44 procent ten opzichte van 2010.
Er is ondanks de recessie genoeg kapitaal bij investeerders beschikbaar om acquisities of deelnemingen te financieren, stelt Ramon Schuitevoerder, adviseur in het ict-team van MBCF vast. Dit leidt hij ook af aan de 'secondary buy outs'. Dat zijn transacties waarbij een investeerder het belang van een andere investeerder overneemt. Die laatste partij heeft dus op deze manier zijn beoogde 'exit' na een aantal jaren investeren; de eerste partij gelooft dat er nog voldoende groeimogelijkheden voor het bedrijf bestaan, waarvoor zij weer dan de aangewezen financier zijn. Een voorbeeld uit het vierde kwartaal van 2011 is Greenfield Capital Partners dat Central Point, een online aanbieder van ict-producten, overnam van investeringsmaatschappij Van der Ende & Deitmers.
Strakkere touwtjes
In het recordaantal transacties van het vierde kwartaal van 2011 zaten amper grote deals. Wel liet een aantal beursgenoteerde partijen van zich horen met gerichte overnames van kleinere, gespecialiseerde partijen. Technisch dienstverlener Imtech bijvoorbeeld versterkte zijn positie in Oostenrijk met de overname van Comnet. Telecomconcern KPN nam vier glasvezeldienstverleners van Reggefiber (waarin het een minderheidsbelang heeft) over en TomTom kocht zijn partners in joint ventures in India, Indonesië en Thailand uit. Beide partijen willen de touwtjes strakker in handen hebben om hun groeiambities te verwezenlijken.
Een ander beursfonds dat actief is met overnames en investeringen is softwarebedrijf Unit4. Dat nam een minderheidsbelang van 49 procent in woningcorporatieautomatiseerder Nccw. Via de participatie wil het bedrijf toegang krijgen tot de corporatiewereld om daar zijn softwareproducten te kunnen slijten in combinatie met die van Nccw. Volgens Schuitevoerder is het raadzaam om bij dit soort investeringen beter een aanzienlijk belang te nemen dan 5 of 10 procent. 'Met een klein belang heb je amper zeggenschap. Dat maakt je een passieve aandeelhouder. Bovendien is het veel lastiger om een klein belang van de hand te doen wanneer de samenwerking niet de verwachte resultaten oplevert. Voor een groot belang is meer belangstelling. Een groter belang is vaak meer liquide. Daarnaast kun je met dit soort verhoudingen betere afspraken maken ten aanzien van zeggenschap.'
Dynamiek
Schuitevoerder ziet nog steeds veel dynamiek op de Nederlandse ict-overnamemarkt. Hij verwacht dan ook dat de groei zich in 2012 doorzet. In de eerste paar weken van januari zijn al diverse overnames gemeld waarbij Nederlandse ondernemingen betrokken zijn. Een selectie, met tussen haakjes de overgenomen partij: SOA People (SAP-dienstverlener Perfect for People), iProfs (Java- ontwikkelaars van de failliete detacheerder Sourcesense), Laco (ict-dienstverlener Inter Access Belgium), Intrum Justitia Groep (Buckaroo, aanbieder van betaal- en facturatiediensten), Reed Elsevier (softwarebedrijf Quosa), Reitsma Groep (telecomdienstverlener Belcompany Business Solutions), Compu'Train (branchegenoot Broekhuis Training Groep), Aurelius (automatiseerder Getronics Europa en Azië), Opengate Capital (automatiseerder Getronics Latijns- en Midden-Amerika), Waterland (polissoftwarebedrijf Actuera), Itec (Kompro) en de fusie tussen de dienstverleners Unica ICT en Schutte Informatisering.
E-learning
Een segment waarop in 2012 veel staat te gebeuren, is e-learning, voorspelt Schuitevoerder. Waar deze ontwikkeling in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië tot wasdom aan het komen is, begint het nu ook in Europa tractie te krijgen. Eerder in 2011 waren er al een paar transacties, zoals de overname van e-learningspecialist Cirquest door trainings- en coachingsinstituut Schouten & Nelissen en de investering van een aantal miljoen van het Amerikaanse Edison Ventures in Learningguide Solutions. In het vierde kwartaal kwam hier de aankoop bij van de e-learningactiviteiten van GGZ WNB door The Competence Group (TCG) uit IJsselstein. Met de overname breidt TCG zijn positie als ontwikkelaar en aanbieder van e-learning voor de GGZ-sector verder uit.
Meer achtergrond
Lees ook: Recessie schrikt ict-bedrijven niet af bij overnames