De hoofdprogrammeur van downloadsite MegaUpload, de Nederlander Bram van der K., verdiende miljoenen dollars met zijn werkzaamheden voor die site. In een document van de Amerikaanse aanklager staat dat de 29-jarige programmeur in 2010 twee miljoen dollar ontving van het bedrijf. Van der K. wordt omschreven als 'programmer in charge'. Hem wordt ten laste gelegd dat hij de drijvende kracht is achter de infrastructuur van het downloadnetwerk.
Van der K. wordt verweten dat hij invloed had op de selectie van video's die illegaal ter download werden aangeboden. Hij leidde het puntensysteem (reward-programma) van gebruikers en downloadde zelf bestanden die auteursrechtelijk beschermd waren. In de aanklacht staat verder dat Van der K. waarschuwingen van auteursrechtenorganisatie DMCA negeerde.
De programmeur, die werkte onder de naam Bramos heeft naast de Nederlandse nationaliteit ook een Nieuw-Zeelands paspoort. Hij zit samen met de oprichters en andere betrokkenen in voorlopige hechtenis.
De website van MegaUpload is donderdag 19 januari 2012 op last van de FBI uit de lucht gehaald op verdenking van grootschalige schending van auteursrechten. Het Haarlemse LeaseWeb verhuurde de website 630 servers. Zestig servers die aan de organisatie waren verkocht zijn op last van de FIOD uit de lucht gehaald.
De manier waarop hier een en ander is beschreven komt nogal tendentieus over en is nogal moeilijk te bewijzen.
Hoe kan een partij dat bestanden opslaat voor hun klanten weten of die bestanden legaal of illegaal zijn? Wellicht dat je kan argumenteren dat er nog zeer weinig legaal aanbod is dat het merendeel van de muziek en films illegaal is maar je kan onmogelijk eisen dat voor alle online storage clouds ze elk bestand gaan controleren zonder dat dit (onnodig) veel kosten met zich mee brengt.
Je kan er vanuitgaan dat alle deelnemer van het affiliate program van megadownload illegale zooi op de servers plaatsen. Waarom zou men anders betalen voor de downloads. Het hele systeem is gebaseerd op illegale zooi.