Tegenwoordig is er heel veel te lezen omtrent 'Software-testen'. Als tester wordt je overspoeld met informatie hierover. Zo zijn er verschillende boeken, tijdschriften, trainingen, cursussen en nog veel meer zaken die je kunt aanschaffen om je als professionele tester te profileren. Helaas staat niet overal hetzelfde, maar goed de informatie is er. Ben je nou een goede tester als je hierin meegaat?
Kun je zeggen dat je een ervaren tester bent als je veel van deze boeken en tijdschriften leest? Ik vind van wel. Het is belangrijk om te weten wat er speelt op het gebied van testen en wanneer je een certificaat hebt gehaald omtrent testen mag je jezelf een gecertificeerde tester noemen.
Wat moet ik nu geloven? Welke teststrategie moet ik kiezen? Zo zijn er verschillende definities terug te vinden over het testen, welke testtechnieken en testvormen er zijn, en uit welke verschillende testtools je kunt kiezen. Door alle informatie die er tegenwoordig is, kan het erg complex voor een tester zijn om een bepaalde teststrategie aan te houden en daarin mee te gaan. Een tester kan gaan twijfelen of zijn werk wel goed wordt uitgevoerd. Natuurlijk is het belangrijk om vooraf testcases te hebben en dan te gaan testen. En natuurlijk is het belangrijk om rekening te houden met de planning, maar moeten we nu echt gaan testen aan de hand van een willekeurige testaanpak? En zijn de bevindingen die een tester nu constateert, daadwerkelijk terechte bevindingen? Heeft de tester niet toevallig een stap uit zijn testcase overgeslagen of verkeerd uitgevoerd? En heeft een tester altijd gelijk?
Dit is een onderwerp waar men moeilijk antwoord op kan geven. We zijn immers allemaal mensen en iedereen kan wel iets over het hoofd zien en daardoor fouten maken. Hoe vaak komt het niet voor dat wanneer men begint met het uitvoeren van de eerste testcase het al fout gaat en de eerste bevindingen worden geconstateerd. Dit is erg frusterend voor een tester, waarbij hij negatief gaat denken over de kwaliteit.
Er is altijd een strijd gaande tussen de tester en de ontwikkelaar. Hoe ga je hier nou mee om? Wie heeft er gelijk? Ik kan uit ervaring spreken dat een tester, een ontwikkelaar altijd moet respecteren en te vriend moet houden. Iedereen kan tenslotte fouten maken.
Een ontwikkelaar programmeert aan de hand van de gegeven informatie. Dit kan een functioneel ontwerp, use cases, of zelfs mondeling toegezegd zijn. Het is goed om in het testproces elkaar beter te leren kennen en mocht een tester tegen een bevinding aanlopen, dan dient dit op een nette manier te worden teruggekoppeld aan de ontwikkelaar. Heeft de ontwikkelaar iets over het hoofd gezien, heeft hij een andere versie van het functioneel ontwerp. Zo zijn er tal van verschillende redenaties die er toe kunnen leiden dat een ontwikkelaar een bevinding over het hoofd heeft gezien.
Het kan ook zijn dat datgene wat de tester heeft geconstateerd geen terechte bevinding is. Ben je dan een slechte tester? Nee, want een tester test aan de hand van de beschikbare informatie. Dit kunnen testcases zijn die afgeleid zijn van bijvoorbeeld het functioneel ontwerp of van user cases. Is het geen fout in de programmatuur dan kan het een wens of verbetering zijn. Dit is de ontwikkelaar dan natuurlijk niet aan te rekenen. Het is de taak van de tester om alle onderdelen grondig te testen om zo wat te kunnen zeggen over de kwaliteit.
Naar mijn mening heeft een goede tester in de meeste gevallen gelijk. Het is aan de tester om dit goed en netjes terug te koppelen aan de ontwikkelaar om hier de volgende keer op te letten. Is het geen fout dan kan het een wens zijn van de tester. Met een goede onderbouwing aan de testmanager zal een wens van de tester ook opgelost worden.
@Pascal: Voor in het verkeer in India kun je beter een tata nano rijden inderdaad, neemt een stuk minder ruimte in in het drukke verkeer, en het is vooral minder zuur als je er een kras op krijgt 😉
Een strijd/spanning, die komt in heel veel gevallen voor wanneer een ontwikkelaar het niet eens is met de reden waarom een bevinding is terug gestuurd. Het kan erg frusterend zijn voor een ontwikkelaar om een bevinding opnieuw te fixen, omdat dit wat kan zeggen over zijn kwaliteiten.
Natuurlijk kan het gebeuren dat een bevinding opnieuw moet worden opgelost. Maar als een tester meerdere bevindingen die door dezelfde ontwikkelaar zijn gefixed moet terug sturen, dan kun je wel verwachten dat er een spanning gaat ontstaan.