Oracle komt vermoedelijk in maart 2012 met een webwinkel voor bedrijfssoftware naar voorbeeld van de Apple Appstore. Bovendien transformeert de traditionele databaseleverancier tot ict-leverancier door hardware, software en diensten in één pakket aan te bieden. Directeur van Oracle-Nederland Reinier van Grieken: 'We willen de iPad van de bedrijfs-ict worden.'
Met de opening van de webwinkel voor bedrijfssoftware moet het mogelijk zijn om Oracle-pakketten voor bijvoorbeeld crm of hrm via internet af te nemen en te betalen. Die markt wordt nu via partners bedient maar de ict-leverancier wil zijn softwareaanbod nu zelf naar de cloud brengen.
Net als veel concurrenten springt Oracle in op de opkomst van breedband internet, het gebruik van software als webdienst en de opkomst van mobiele apparaten en het nieuwe werken. Het bedrijf ziet de groei van de omzet uit licentieverkoop voor geïnstalleerde software teruglopen en zoekt naar nieuwe middelen. 'Ict moet simpeler en sneller', stelt Van Grieken in een toelichting op de strategie van het bedrijf.
De kapitaalkrachtige leverancier doet dat net iets agressiever dan veel concurrenten. Oracle nam sinds 2004 82 bedrijven over. Het begon met hrm-leverancier PeopleSoft, maar de bedrijfssoftwaregigant lijfde bijvoorbeeld ook hardwaremaker Sun in. Zo verbreedt de ict-reus zijn aanwezigheid in markten als de publieke sector. Het bedrijf zoekt via overnames ook naar specifieke branchekennis van bijvoorbeeld retail of financiën. Overnames van de Indiase maker van banksoftware i-flex en leverancier van software voor bedrijven in de detailhandel, Retec, zijn daar voorbeelden van. Van Grieken: 'het begrijpen van de kernprocessen, daar draait het om.'
Exalogic
De overnames leiden volgens de leverancier tot oplossingen waarbij de apparatuur en software speciaal op elkaar zijn afgestemd. Een voorbeeld van die filosofie is het gecombineerde aanbod van applicaties, middleware, database, besturingssystemen, virtuele machines, servers en opslagapparatuur in de Exalogic en Exadata-producten. Die machines zijn inmiddels in Nederland verkocht aan organisaties als KPN, UPC en SVB.
Voor de aanschaf en ondersteuning van een Exalogic-machine moet al snel anderhalve ton worden neergeteld. Misschien vraagt de leverancier zich met de slogan 'We are ready, are you?' dan ook terecht af of de klant wel klaar is voor die grote investeringen. Ict-budgetten staan door de sombere economische vooruitzichten zwaar onder druk. Maar de leverancier wijst vooral op de kostenvoordelen door gezamenlijk testen, certificeren en beheren van de ict-middelen.
Wedloop met HP en IBM
Binnen de wereld van de zogenoemde appliances (een combinatie van hardware en software) is een wedloop gaande tussen leveranciers als Oracle, HP en IBM. Daarbij claimen leveranciers aan de hand van 'onafhankelijke' onderzoeken dat hun machines en software het snelste zijn. Van Grieken komt de concurrenten regelmatig tegen bij mogelijke klanten. Hij geeft toe dat de keuze voor de juiste appliance van meer afhangt dan alleen de snelheid. Daarbij speelt de opbouw van de bestaande ict-infrastructuur een rol.
Waarschijnlijk komt in maart 2012 ook het Oracle-antwoord op de SAP Hana bi-appliance op de markt. Dan komt Oracle met een machine met geïntegreerde software met de naam Exalytics. Bovendien loopt de strijd met SAP op het gebied van bedrijfssoftware gewoon door. Die concurrentiestrijd staat overigens niet in de weg dat de Exadata en Exalogic van Oracle gecertificeerd zijn voor het gebruik van SAP-software.
Oracle blijft zich naast de geïntegreerde aanpak van software, hardware en diensten namelijk ook richten op losse elementen uit dat aanbod.
Nieuwe medewerkers
De koers van de ict-leverancier betekent dat het bedrijf voor de interne organisatie voornamelijk zoekt naar verkopers die zich kunnen inleven in de vraag van klanten. Van Grieken benadrukt dat het verder gaat dan productkennis.' Het bedrijf haalde zijn wervingsdoelstellingen om in de EMEA-regio zeventienhonderd nieuwe mensen aan te nemen. De Nederlandse organisatie heeft volgens van Grieken nog ongeveer dertig vacatures openstaan. Het bedrijf zocht in augustus 2011 honderd nieuwe medewerkers.
En zo bedankt Oracle zijn resellers waardoor zij zo groot en arrogant zijn geworden. Amerikaans he?
En zie hier, de volgende grote ict-speler die het “App-Store” model gaat opnemen in zijn zakelijk business-model.
– Top-down controle over zijn gehele infra-structure
– Verregaande vendor locking mogelijkheden
En waar blijft de mogelijkheid om – voor Oracle klanten – hun eigen Apps, Applications te ontwikkelen en op hun eigen manier te distribureren?
Welcome to the fully corporate Controlled Web 3.0 😉