De gemeenten Emmen, Borger-Odoorn en Coevorden hebben gekozen voor een speciaal voor de lokale overheden ontwikkeld datacentrumconcept van Oracle. Dat is gebaseerd op een gezamenlijke poel met licenties waarin bestaande contracten worden opgenomen. Door dit gemeenschappelijk licentiebeleid verwachten de drie Drentse gemeenten de komende vijf jaar ongeveer 500.000 euro minder meerkosten te hebben dan ten opzichte van de oude licentie-aanpak.
Sinds een jaar of vier werken Emmen, Borger-Odoorn en Coevorden samen op ict-gebied volgens het gastheermodel. Daarbij fungeert Emmen als 'gastheer' en de andere twee gemeenten als 'gasten' die gebruikmaken van de bij Emmen beschikbare kennis en vaardigheden. Ook kopen de drie gemeenten gezamenlijk hardware en software in. Een gastheermodel is geen 'shared service center' omdat de bestaande ict-afdelingen intact blijven en niet in een aparte organisatie worden ondergebracht.
Emmen, Borger-Odoorn en Coevorden hebben voor de inrichting van een nieuw datacenter gekozen voor het gemeenteconcept van Oracle. Dat gaat uit van een gezamenlijk licentiebeleid, waarbij gemeenten gebruik kunnen maken van de laatste technologie van de Oracle-oplossingen. Binnen het nieuwe contract worden de drie gemeenten als één klant gezien, met een gemeenschappelijke poel met licenties waarin de bestaande contracten opgenomen zijn. De gemeenten besparen hierdoor op licentiekosten.
5 ton besparing
Een woordvoerster van de gemeente Emmen vertelt dat het bepalen van de directe financiële voordelen van de keuze voor het Oracle-concept niet eenvoudig is. Zij stelt dat de kostenverlaging naast de kosten voor licenties bepaald wordt door andere zaken die een gevolg zijn van het gebruik van nieuwe technologie. Daaronder vallen aspecten als een efficiënter beheer, een grotere betrouwbaarheid, het verbeteren van de beschikbaarheid en een verbetering van de dienstverlening. 'Als we puur naar de kosten van de licenties kijken, dan is berekend dat de gemeenten de komende vijf jaar ongeveer 500.000 euro minder meerkosten hebben dan ten opzichte van de oude licentie-aanpak.'
Het Oracle-model moet zich nog wel in de praktijk bewijzen. De gemeente Emmen is inmiddels samen met Oracle een proefproject gestart om te bepalen hoe elk van de drie deelnemende gemeenten het best kan profiteren van de samenwerking.
Delen
Het delen van een datacentrum heeft voor de drie gemeenten ook het voordeel dat er één centrale omgeving is die 24 uur per dag, zeven dagen in de week wordt bewaakt. Hierdoor kunnen de serviceniveaus worden verbeterd en krijgen de gemeenten de beschikking over geavanceerdere technologie die hen in staat stelt effectiever diensten te verlenen. Backoffice-applicaties die de drie gemeenten op de gezamenlijke Oracle-database hebben draaien zijn onder andere het personeelsinformatiesysteem Beaufort van Raet, documentmanagementsoftware Corsa van BCT en het financiële pakket Key2Financiën van Centric.
Een mooie ontwikkeling waarbij ik aangenaam verrast ben doordat Oracle als leverancier zich hierin flexibel opstelt. Complimenten aan de bedenkers van het gastheermodel.
Waar is VNG? VNG zou voor alle gemeenten een pool aan licenties kunnen vormen; voor alle of vaak voorkomende licenties van verscheidene leveranciers. #handigomgaanmetbelastinggeld
Een mooi bedrag die 500.000 ‘minder meerkosten’ maar ook een bedrag om van te schrikken. Wat blijft er over aan echte Oracle kosten? Dat is volgens mij nog een aardig bedrag. Ik weet niet of de Nederlandse gemeenten daar blij van worden in deze barre tijden. Ik neem aan dat VNG/King met een goede landelijke regeling komt voor Oracle licentierechten en anders voor goede alternatieven. Onze gemeente is daar ook druk mee bezig. Laat het orakel klinken!
Ik heb al eerder in een White paper (gemeenten en ICT besparingen) die beschikbaar is op mijn linkedin pagina en de site van Computable (http://itknowledgebase.computable.nl/content/gemeenten-en-ict-besparingen/314956/) aangegeven dat de gemeenten in een Joint Venture model veel kunnen besparen.
Dit kun je toepassen bij het aanschaffen van hardware, diensten, licenties, software, het maken van een maatwerkpakket zoals een CMS voor de website, gezamenlijke ICT pool van kennis en ervaring etc.
Maar wat ik hierboven lees vind ik best merkwaardig, 100,000 besparing op licentie per jaar?! De woordvoersters van de gemeente Emmen geeft aan dat het bepalen van directe financiële voordelen niet makkelijk is! Top! Waar heb je dan je business case op gebaseerd?
Er zijn 3 applicaties naar deze gezamenlijke systemen verplaatst en ze gaan 100,000 per jaar besparen! Ga je je niet in de vinger snijden als je dit zegt? Als je voor databaselicentie van 3 applicaties 100,000 per jaar kan besparen, of heb je hier voorheen een zooi van gemaakt of je denkt nu te optimistisch!
Bovendien, ik ben benieuwd naar de kosten die de gasten als abonnement moeten betalen. Zijn deze kosten ook verwerkt in de verwachtte winst? Verder staat er niks over de initiële kosten van het inrichten van zo`n datacenter (voor 3 applicaties). Wie heeft dat betaald en hoe wordt dit doorberekend?
En als de zaken zoals een efficiënter beheer, een grotere betrouwbaarheid, het verbeteren van de beschikbaarheid en een verbetering van de dienstverlening met dit concept gerealiseerd zijn waarom worden niet de bedrijfskritische applicaties naar dit datacenter verhuisd?
Met dit concept kunnen deze gemeenten een Disaster Recovery concept opzetten voor BAG en/of GBA (verplicht door overheid) Hierdoor kunnen ze besparen op deze kosten die nu betaald worden aan derde partijen zoals Getronics.
Half miljoen Minder meerkosten… Wat zijn nu dan wel de meerkosten? Blijf erbij dat Oracle niet meedenkt. Ook als gemeenten al licenties hebben, moet er toch geupgradde worden naar dit model en is er sprake van fikse meerkosten!