Brein Informatisering uit Haaksbergen wordt overspoeld met bedreigingen per e-mail, fax en telefoon. Het bedrijf krijgt vooral de volle laag van de activistische internetgroep Anomymous. Alleen hebben ze de verkeerde Brein-organisatie voor ogen. Aanleiding voor de protesten is de uitspraak door de rechtbank over de zaak die de Stichting Brein, die webpiraterij in Nederland bestrijdt, tegen Ziggo en XS4all aanspande. De rechter gaf de stichting gelijk en eist van die providers dat ze binnen tien dagen de torrentsite Piratebay blokkeren.
De uitspraak van de rechter heeft tot woedende reacties van internetters, downloaders en hackers geleid. Anomymous zette via diverse social media en internetfora weer een 'operatie Payback' op om Brein 'te slopen', maar vermeldde daarbij de gegevens van het Haaksbergse bedrijf in plaats van die van Stichting Brein. Daarbij gebruikt Brein Informatisering de url Brein.nl, wat kennelijk verwarrend werkt voor de mensen die het nodig vinden hun gal anomiem te spuwen.
Gemeente-automatiseerder Brein zegt in een verklaring op zijn website dat het geen enkele band heeft met Stichting Brein. 'Wij distantiëren ons van alle berichtgeving en uitspraken door de Stichting Brein. Voor reacties met betrekking tot de rechtszaak moet u bij Stichting Brein zijn', schrijft het bedrijf.
Schelden en tieren
Tegen dagblad TC Tubantia zegt Brein imagoschade te vrezen en bestookt te worden met ‘de meest walgelijke hatemails en scheldkanonnades'. Dat blijkt niet voor het eerst. Woordvoerder Monique Barendsen meldt aan de krant: 'Na elke actie van de stichting tegen het downloaden van films en muziek krijgen wij ten onrechte de volle laag.' Het Twentse bedrijf bestaat langer dan de stichting in Hoofddorp; een verzoek aan die stichting om bij de oprichting een andere naam te kiezen, werd afgewezen. Brein heeft laat weten dat het weer met de stichting in gesprek wil om een einde te maken aan de verwarring en de repeterende bedreigingen en scheldpartijen.
Providers verplichten PB te blokkeren, klinkt een beetje als de wegbeheerder verplichten ervoor te zorgen dat auto’s niet te hard kunnen rijden. En als er dan toch iemand beboet wordt, is de wegbeheerder ook in gebreke 🙂
@M
Kopieen voor eigen gebruik zijn toegestaan. Als je dit voor derden doet mag het niet.
@JW
Downloaden mag, aanbieden echter niet en dat is wat piratbay doet of iig aan meewerkt.
Beste mensen,
Kopieën maken van gegevensdragers waarvoor jij niet betaald hebt is illegaal. Ook al doe je het voor eigen gebruik. Hoewel dit juridisch gezien een vrij complexe aangelegenheid is, lijkt het mij moreel gezien vrij duidelijk: je hebt er niet voor betaald, dus blijf je er met je fikken van af! Vind je het te duur? Koop het dan niet en hengel het ook niet in je huis via internet of wat voor manier dan ook. Mijn stelling is dat al die muziek- en filmproducten zo duur zijn omdat er kennelijk een grote schare mensen is die ze perse wil hebben, eerlijk gekocht dan wel zonder er voor te betalen.
Het binnenhalen van auteursrechtelijk beschermd materiaal zonder er voor te betalen geeft volgens mij een verkeerd signaal naar de distributeurs. Namelijk dat er veel vraag naar is. We weten immers allemaal dat een hoge vraag leidt tot een hoge prijs. Het juiste signaal is daarom: niet kopen én niet illegaal kopiëren. Alleen dan zullen producenten en weet ik veel wie er nog meer aan verdienen, de prijzen moeten verlagen. Als we dat consequent volhouden, dan zakken de prijzen vanzelf en wordt het politieke draagvlak voor foute constructies als dvd en cd tax ontnomen.